Statele NATO stabilesc relația cu Rusia, pe care o consideră "principala ameninţare". Liderii vor să abordeze o strategie nouă
Statele NATO explorează cum va fi relaţia lor în viitor cu Rusia, pe care o consideră în prezent principala ameninţare, iar miniştrii apărării din statele Alianţei vor inaugura discuţii preliminare pe acest subiect la întâlnirea lor de săptămâna viitoare la Bruxelles, au declarat vineri surse diplomatice citate de agenţia EFE.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Nicu creşte 40 de vaci într-o comună din Buzău. Cum a ajuns afacerea lui în pragul falimentului: "Nu știm dacă vom mai putea ieși din iarnă"
La ultimul summit al Alianţei desfăşurat la Washington în iulie liderii statelor NATO au decis să adopte o nouă strategie în relaţia lor cu Moscova, obiectivul fiind de a o finaliza până la următorul summit, care va avea loc în iunie anul viitor la Haga.
Primii paşi în acest demers sunt aşteptaţi la viitoarele întâlniri ministeriale, începând cu cea a miniştrilor apărării care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles, deşi discuţiile cele mai aprofundate pe acest subiect vor reveni miniştrilor de externe, au precizat surse din cadrul NATO.
Potrivit acestora, nu există în prezent nici măcar un proiect al noii strategii, a cărei pregătire se află încă într-un stadiu foarte "embrionar", dar una dintre chestiunile cheie care vor fi abordate va fi viitorul Actului Fondator NATO-Rusia. Semnat la Paris în 1997, acest act a pus bazele relaţiilor, cooperării şi securităţii între cele două părţi după încheierea Războiului Rece.
NATO începe să schiţeze viitorul relaţiei sale cu Rusia
"Acum trebuie să înţelegem în întreaga alianţă care este punctul de vedere al fiecărui aliat despre cum ar trebui să fie viziunea sa asupra viitoarei relaţii" cu Rusia, explică o înaltă funcţionară din cadrul NATO. Aliaţii "sunt pregătiţi să admită că este o epocă diferită în relaţiile noastre cu Rusia şi prin urmare este nevoie de ceva nou", adaugă sursa citată.
Statele membre ale NATO vor trebui de asemenea să convină, plecând de la diferitele poziţii între aliaţi, ce tip de semnale doresc ca NATO să transmită Rusiei prin noua strategie.
"Cheia este că noi vedem Rusia, într-un viitor previzibil, ca principala provocare pentru această Alianţă. Asupra acestui lucru nu există nicio îndoială, dar ceea ce trebuie să facem acum este să luăm aceste puţine fraze (despre Rusia) din Conceptul Strategic - care sintetizează direcţiile politice ale NATO - şi să le convertim într-o strategie politică mai amplă", rezumă una din sursele diplomatice care au vorbit despre acest subiect.
Înaintea lansării invaziei asupra Ucrainei în februarie 2022, Rusia le-a cerut statelor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. Astfel, în decembrie 2021, Rusia le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, răspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰