Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rusia şi Coreea de Nord se vor sprijini reciproc dacă una din ţări e atacată. Occidentul vede întrunirea Putin - Jong Un ca pe "o nouă axă a tiraniei"

Scene de sărbătoare naţională la Phenian. Kim Jong Un a întins covorul roşu şi a scos tot oraşul în stradă pentru vizita oficială a lui Vladimir Putin. Sute de mii de oameni au sărbătorit, în timp ce liderii se plimbau într-o limuzină decapotabilă. Rusia şi Coreea de Nord s-au angajat să intervină în caz că una dintre ţări este atacată. O nouă axă a tiraniei, spun liderii occidentali.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 20:37

În Piaţa Mare din Phenian, Putin a fost aşteptat cu fanfară şi o mulţime de nord-coreeni entuziaşti. Au fluturat steaguri ale Rusiei, vegheaţi de portretele uriaşe ale celor doi lideri, afişate pe mai toate clădirile. Cu doi translatori pe urmele lor, Putin şi Kim Jong-un au trecut în revistă trupele, apoi s-au urcat într-o limuzină decapotabilă. În maşină a fost loc doar pentru un translator, cel al preşedintelui rus.

Putin şi Kim au semnat un acord de securitate, după modelul articolului 5 din NATO

Liderul de la Kremlin a ajuns la Phenian la 3 dimineaţa şi a fost aşteptat cu multă emoţie. Kim a făcut ture pe covorul roşu, aşteptând ca Putin să coboare din avion. Cei doi s-au îmbrăţişat şi, preţ de câteva secunde, a urmat un balet care să intre primul în maşină. Între timp, pe străzile Phenianului nici ţipenie, deşi oraşul are mai bine trei milioane de oameni. Discuţiile s-au purtat la Palatul Kumsusan, cel mai mare mausoleu dedicat unui lider comunist. După aproape două ore faţă în faţă, Putin şi Kim au semnat un acord de securitate, după modelul articolului 5 din NATO, prin care îşi promit să se apere reciproc în cazul unui atac.

Vezi și

"Vom continua să ne opunem sancţiunilor ca armă de oprimare pe care Occidentul s-a obişnuit să o folosească ca să-şi menţină hegemonia în politică, economie şi alte sfere", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Pactul de apărare este încă o dovadă a intenţiilor tot mai agresive ale Rusiei şi un semnal de alarmă pentru cancelariile Occidentale. "Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de posibilitatea ca Rusia să ofere Coreei de Nord tehnologie pentru programele lor nucleare şi de înarmare cu rachete. Vedem cât de mult ajutor militar primeşte Rusia din Coreea de Nord, dar şi din Iran şi cum China le susţine economia de război", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

După negocieri, Putin i-a dăruit gazdei sale o nouă limuzină produsă în Rusia şi chiar l-a plimbat pe Kim cu ea. Liderul de la Kremlin a primit la schimb opere de artă şi laudele dictatorului de la Phenian, care l-a descris pe Putin drept cel mai bun prieten al ţării sale. "Relația dintre țările noastre este la cel mai înalt punct, chiar incomparabilă cu relațiile dintre Coreea de Nord și Uniunea Sovietică", a declarat Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord.

Oficialii ruşi rămaşi în ţară sunt la fel de activi. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a anunţat revizuirea doctrinei nucleare, după ce şeful NATO a cerut creşterea numărului de focoase nucleare în ţările aliate. Iar serviciul german de informaţii a anunţat că Moscova oferă salarii de 400.000 de euro spionilor noi pentru a compensa sutele de diplomaţi expulzaţi de ţările UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » Rusia şi Coreea de Nord se vor sprijini reciproc dacă una din ţări e atacată. Occidentul vede întrunirea Putin - Jong Un ca pe "o nouă axă a tiraniei"