Zelenski promite că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul Rusiei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat "asigurări categorice" omologului său american Joe Biden că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc, relatează AFP şi Reuters, citându-l pe liderul de la Casa Albă.
De Redactia Observator la 21.05.2023, 15:51Liderul american, care a susţinut o conferinţă de presă la finalul summitului G7 din Japonia, a dat vineri undă verde ca alte ţări să furnizeze Ucrainei aceste avioane de luptă de fabricaţie americană solicitate de multă vreme de Kiev.
În acelaşi timp, Biden le-a spus jurnaliştilor că avioanele F-16 vor putea fi folosite totuşi "oriunde trupele ruseşti se află în Ucraina", transmite Agerpres.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este încrezător că ţara sa va primi avioanele F-16 necesare pentru a respinge invazia rusă.
De ce este dificilă trecerea piloților militari de la MiG-21 la F-16. România, dată drept exemplu de reușită
- Zelenski a părut să confirme azi căderea Bahmutului, apoi un purtător de cuvânt a negat că orașul e în...
- Demnitarii de la Kiev dezmint căderea Bahmutului: soldaţii ucraineni încă s-ar menţine pe poziţii într-un...
- Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16. Preşedintele SUA a făcut anunţul...
Tranziţia reuşită a României de la avioane MiG-21 la F-16 ar putea fi argumentul din spatele uneia dintre cele mai importante decizii în războiul din Ucraina. Joe Biden şi-a dat acordul ca aliaţii să ofere Kievului avioanele de luptă F-16. Instruirea piloţilor lui Zelenski va începe imediat, în Europa. În Ucraina, şeful mercenarilor Wagner a anunţat că a cucerit tot oraşul Bahmut, pe care îl va preda armatei ruse pe 25 mai.
Portugalia şi Danemarca sunt primele ţări care s-au oferit să instruiască piloţii ucraineni pe avioanele de luptă americane.
Decizia vine după ce aliaţii NATO au ezitat luni bune din cauza temerii că tranziţia de la MiG-urile sovietice la aparatele de zbor americane părea imposibilă. Vara trecută, revista Air Force Magazine a dat însă un exemplu de reuşită - România.
"România, membră NATO, oferă un studiu de caz. Forțele sale aeriene finalizează o tranziție de la MiG-21 din epoca sovietică la F-16 construite în SUA, oferind un model pentru instruirea piloților pentru această schimbare, potrivit aviatorilor americani implicați în această instruire", se scria în articol.