Antena Meniu Search
x

Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16. Preşedintele SUA a făcut anunţul la summitul G7 de la Hiroshima. Reacţia lui Zelenski

Joe Biden le-a transmis vineri liderilor din G-7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16 americane, a indicat vineri un înalt responsabil al Casei Albe, transmite AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.05.2023, 22:26

Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16. Preşedintele SUA a făcut anunţul la summitul de la Hiroshima
Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16. Preşedintele SUA a făcut anunţul la summitul de la Hiroshima - Profimedia Images

Preşedintele american, aflat la summitul G-7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", a afirmat sursa.

Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental în faţa Rusiei, se confruntă cu o presiune crescândă de a autoriza trimiterea de avioane de vânătoare americane F-16 Ucrainei, nu de către SUA, ci de alte ţări care dispun de astfel de avioane, notează AFP.

Cel mai favorabil din partea Statelor Unite

"Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine", a menţionat responsabilul.

Pe acelaşi subiect

Formularea sa - "când" şi nu "dacă" - este semnalul cel mai favorabil din partea Statelor Unite, până acum, în privinţa livrării acestor avioane, insistent cerute de Kiev, mai notează AFP.

Reacţia lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.

"Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a (preşedintelui american) de a susţine coaliţia internaţională în favoarea livrării de avioane de luptă. Acest lucru va ajuta enorm forţele noastre aeriene", a scris el pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat de asemenea vineri sprijinul SUA pentru o iniţiativă a mai multor ţări, între care Marea Britanie, de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16.

"Marea Britanie va colabora cu Statele Unite, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea aeriană de luptă de care are nevoie", a afirmat Rishi Sunak, salutând ca "binevenit" sprijinul american pentru aceasta iniţiativă multilaterală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16. Preşedintele SUA a făcut anunţul la summitul G7 de la Hiroshima. Reacţia lui Zelenski