Zelenski, discurs dur la ONU: "Eliminaţi Rusia sau vă desfiinţaţi". Un oraş de lângă Kiev, şters de pe hartă: ar putea fi mai rău ca la Bucha
Retragerea armatei ruse din nordul Ucrainei dezvăluie noi dovezi ale masacrelor şi atrocităţilor comise de militarii invadatori. Într-un discurs adresat Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele Zelenski a cerut ca Rusia să fie exclusă din acest organism unde dreptul său de veto blochează orice decizie. În acest timp, bombardamentele continuă să facă victime în aşteptarea marii ofensive pregătite de unităţile ruse în Donbass.
De Redactia Observator la 06.04.2022, 09:04În discursul însoţit de imagini înspăimântătoare, preşedintele Zelensky a afirmat că militarii ruşi au săvârşit, în Ucraina, cele mai grave crime de război de după al doilea război mondial. Şi a cerut ca toţi cei vinovaţi să fie judecaţi de un tribunal internaţional, asemenea celui de la Nurnberg. Zelenski nu a ezitat să adauge că, dacă, din cauza vetoului Rusiei, Consiliul nu-şi poate îndeplini menirea de a apăra pacea în lume, el ar putea fi pur şi simplu desfiinţat. "Fie eliminaţi (din Consiliul de Securitate) Rusia, ca agresoare şi sursă de război, astfel încât să nu poată bloca deciziile cu privire la agresiunea comisă de ea. Sau, a doua opţiune, arătaţi-ne că vă puteţi reforma: dizolvaţi Consiliul şi acţionaţi altfel în favoarea păcii", a declarat Volodimir Zelenski.
Unităţile ruse s-au retras complet din jurul Kievului şi aproape integral din regiunile Cernihiv şi Sumî
Ambasadorul Rusiei la ONU a încercat să contraatace acuzând, din nou, Ucraina şi Statele Unite de înscenări şi manipulări. Dar realitatea de pe teren justifică pe deplin acuzaţiile lui Zelensky. Sute de civili au fost torturaţi şi executaţi, de multe ori fără niciun motiv, la Bucha şi în alte localităţi ocupate temporar de armata rusă. La 50 de kilometri de Kiev, Borodianka este un oraş aproape ras de pe faţa pământului. Numărul victimelor ar putea fi, aici, şi mai mare decât la Bucha. Un localnic care a reuşit să părăsească oraşul înainte de sosirea invadatorilor şi-a găsit, la întoarcere, apartamentul spulberat.
Iar atacurile continuă. Şase oameni şi-au pierdut viaţa într-un bombardament lângă Harkov. La Mikolaiv, în sudul Ucrainei, două spitale au fost avariate de proiectilele artileriei ruse. Printre victime s-a aflat şi un farmacist de numai 25 de ani. Tot în sud continuă luptele crâncene din Mariupol, oraşul distrus aproape în întregime, unde peste o sută de mii de civili sunt prinşi în capcană. Serviciul ucrainean de informaţii avertizează că armata rusă ar intenţiona să pună în scenă, aici, o uriaşă provocare. Soldaţii ar urma să adune la un loc corpurile neînsufleţite ale localnicilor ucişi chiar de ei, pentru a-i prezenta drept victime ale militarilor ucraineni care i-ar fi folosit ca "scuturi umane". Deocamdată, în oraş se mai menţin câteva puncte de rezistenţă.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT. Mariupol "a depășit stadiul unei catastrofe umanitare". 320 de civili,...
- Marele obiectiv al Rusiei în Ucraina. Vladimir Putin mai are o lună la dispoziție să îl atingă
- Război Rusia - Ucraina, ziua 41 LIVE TEXT. Zelenski, la ONU: Civilii din Bucha, ucişi "de plăcere". SUA pregătesc...
Unităţile ruse s-au retras complet din jurul Kievului şi aproape integral din regiunile Cernihiv şi Sumî. Grănicerii ucraineni au preluat controlul majorităţii punctelor de frontieră. Violenţa confruntărilor este dovedită de numeroasele epave de tancuri şi alte vehicule militare ruseşti abandonate. Unele blindate au fost, pur şi simplu, făcute una cu pământul. Experţii militari occidentali consideră că unităţile ruse retrase din nordul Ucrainei sunt atât de slăbite încât nu vor fi de niciun folos în potenţiala ofensivă din Donbass. Dar şi armata ucraineană a suferit pierderi serioase, compensate, doar în mică parte, prin capturarea unor tancuri şi piese de artilerie ruseşti care pot fi, încă, folosite. Un lansator de rachete de ultimă generaţie a fost, astfel, îndreptat împotriva celor care l-au adus în Ucraina.
Esenţiale sunt, însă, ajutoarele militare occidentale iar cel mai consistent vine acum din Cehia. În Ucraina au fost aduse zeci de tancuri şi vehicule blindate produse în fosta Uniune Sovietică, donate de armata cehă. Chiar dacă sunt mai vechi, ele au avantajul că sunt cunoscute de militarii ucraineni, care le pot manevra imediat fără niciun instructaj suplimentar. Desigur, ucrainenii ar prefera ca luptele să ia sfârşit fără să mai aibă nevoie de asemenea arme. La Lvov, zeci de oameni între care mulţi refugiaţi din regiunile cuprinse de război au aprins lumânări pentru toţi cei ce şi-au pierdut viaţa în aceste săptămâni însângerate. ONU poate confirma că au fost ucişi cel puţin 1.430 de civili, între care peste 120 de copii, dar numărul real este cu siguranţă mult mai mare.