Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 41 LIVE TEXT. Zelenski, la ONU: Civilii din Bucha, ucişi "de plăcere". SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Kremlinului

Război Rusia - Ucraina, ziua 41. Alarmele au sunat fără oprire în Ucraina, pe aproape tot teritoriul ţării. A fost alertă de raid aerian. Uniunea Europeană a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interdicția importurilor de cărbune, iar NATO avertizează că armata rusă se regrupează pentru a încerca să preia întreaga regiune Donbas. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că soldaţii ruşi au măcelărit ucrainenii din Bucha "pentru simpla lor plăcere". 

de Redactia Observator

la 06.04.2022, 07:03

UPDATE 22:20. Boris Johnson, mesaj în limba rusă: ”Meritaţi să ştiţi realitatea”

Premierul Marii Britanii a publicat pe reţele sociale un videoclip destinat cetăţenilor ruşi în care spune că trupele ţării comit atrocităţi în Ucraina. Boris Johnson a subliniat că aceste acţiuni pătează ”onoarea Rusiei”, iar Vladimir Putin e conştient că dacă populaţia ar şti care este adevărul, nu ar sprijini ”războiul lui”, relatează BBC.

UPDATE 21:30. SUA vor trimite Ucrainei drone Switchblade cu încărcătură explozivă

Pe acelaşi subiect

Statele Unite vor trimite cât mai repede posibil în Ucraina o variantă a dronei Switchblade, cu încărcătură explozivă, a declarat, marţi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează Reuters.

”Switchblade 600 şi 300 vor ajunge cât mai repede posibil”, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei şedinţe a Comitetului pentru Serviciile Armate. Varianta 600 are încărcătură explozivă şi poate rămâne deasupra unei ţinte mai mult de 40 de minute, conform companiei AeroVironment, care produce dronele.

UPDATE 20:40. SUA vor anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Unite vor anunţa o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu statele G7 şi cu Uniunea Europeană, potrivit unui membru al administraţiei preşedintelui american Joe Biden, care a spus că pachetul amplu ”va impune costuri semnificative Rusiei şi o va trimite mai departe pe drumul spre izolarea economică, financiară şi tehnologică”, relatează CNN.

Noul pachet de sancţiuni va interzice toate investiţiile noi în Rusia, va spori sancţiunile asupra instituţiilor financiare şi întreprinderilor de stat din Rusia şi va sancţiona oficialii guvernului rus şi membrii familiei acestora. ”Aceste măsuri vor degrada instrumentele-cheie ale puterii de stat ruse, vor impune un prejudiciu economic acut şi imediat Rusiei şi vor trage la răspundere cleptocraţia rusă care finanţează şi sprijină războiul lui Putin”, a spus oficialul, potrivit news.ro.

”Sancţiunile vor fi luate împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, demonstrând hotărârea şi unitatea noastră în a impune Rusiei costuri fără precedent pentru războiul său împotriva Ucrainei”, a continuat el. ”Am ajuns deja la concluzia că Rusia a comis crime de război în Ucraina, iar informaţiile de la Bucha par să arate alte dovezi ale crimelor de război. Şi, aşa cum a spus preşedintele, vom colabora cu celelalte state pentru a ne asigura că există o răspundere deplină pentru aceste crime. Unul dintre aceste instrumente îl reprezintă sancţiunile şi am lucrat intens cu aliaţii noştri europeni pentru aplicarea unor sancţiuni suplimentare”, a conchis oficialul.

UPDATE 20:00. NATO ar aduna dovezi pentru a-l trage pe Putin la răspundere 

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marţi, că alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru ”crimele de război” comise în Ucraina, conform CNN.

”Ceea ce trebuie să facem este să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a-i trage la răspundere pe Putin şi echipa sa de la Moscova şi se poate face asta prin mai multe căi. Este, desigur, calea Curţii Penale Internaţionale (ICC). Există o opţiune a Naţiunilor Unite. Există mai multe moduri de a face asta”, a spus Julianne Smith, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

UPDATE 19:10. România declară ca "personae non gratae" 10 reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei de la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

UPDATE 18:45. NATO se teme că vor fi descoperite şi "alte atrocităţi" comise de ruşi în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că se teme de descoperirea ''altor atrocităţi'' în timpul recuceririi unor teritorii controlate de ruşi în Ucraina şi a denunţat ''crime de război'' în această ţară, relatează AFP.

''Mă tem că vom asista la mai multe atrocităţi. Ruşii controlează încă o parte din teritoriul ucrainean. Când va fi recucerit, riscăm să descoperim mai multe gropi comune, mai multe atrocităţi, crime de război, iar acest lucru subliniază importanţa investigaţiilor pentru a stabili toate faptele, astfel încât cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei'', a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, potrivit Agerpres.

UPDATE 18:30. Zelenski a "reamintit" care este principalul scop al ONU

”Aş dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizaţiei noastre? Scopul ei este menţinerea păcii. Şi acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei spune că lumea nu a văzut încă ce crime de război ar mai fi comis armata rusă în alte părţi ale ţării, în urma presupuselor crime de la Bucha. ”Geografia poate fi diferită sau variată, dar cruzimea este aceeaşi, crimele sunt aceleaşi şi responsabilitatea trebuie să fie inevitabilă”, a mai spus el.

”Acces maxim pentru jurnalişti, cooperare maximă cu instituţiile internaţionale, implicarea Curţii Penale Internaţionale, responsabilitate completă şi deplină. Sunt sigur că fiecare stat membru al ONU ar trebui să fie interesat de acest lucru. Pentru ce? Pentru a pedepsi o dată şi pentru totdeauna pe cei care se consideră privilegiaţi şi cred că pot scăpa cu orice”, a menţionat preşedintele Ucrainei.

”Aşadar, arătaţi-le tuturor celorlalţi potenţiali criminali de război din lume cum vor fi pedepsiţi dacă cel mai mare agresor este pedepsit”, a cerut el Consiliului de Securitate al ONU. ”Agresorul trebuie tras imediat la răspundere”, a subliniat Zelenski.

UPDATE 17:50. Zelenski condamnă la ONU crimele comise de ruşi în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine marţi un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a vorbit despre situaţia dramatică din Bucha, unde ruşii nu s-ar fi dat în lături de la nicio crimă. 

"Soldaţii ruşi au ucis cu intenţie orice persoană care servea Ucraina. Au împuşcat mortal femei, în faţa caselor. Au măcelărit familii întregi, adulţi şi copii, au încercat să le ardă trupurile. Mă adresez în faţa voastră, în numele celor care au decedat, în memoria civililor care şi-au pierdut viaţa, care au fost torturaţi. Unii dintre ei au fost împuşcaţi în plină stradă", a afirmat Zelenski, potrivit CNN. Preşedintele ucrainean a adăugat că ruşii au ucis civilii din Bucha "pentru simpla lor plăcere".

"Le-au tăiat membrele, le-au spintecat gâtul, au violat şi ucis femei în faţa copiilor", a adăugat Zelenski, care a precizat că astfel de acţiuni nu sunt diferite de atacurile teroriste.

UPDATE 17:20. Americanii anunță încă o lovitură la adresa Rusiei

Începând de marţi, Rusia nu îşi mai poate achita datoriile externe cu dolarii deţinuţi în băncile americane, a anunţat Departamentul Trezoreriei SUA. 

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat agenţiei France Presse că "astăzi este data limită pentru efectuarea de către Rusia a unei alte plăţi în contul datoriei". Pe viitor, "Rusia trebuie să aleagă între lichidarea rezervelor de dolari rămase sau noile venituri încasate, sau să nu îşi onoreze obligaţiile".

UPDATE 16:40. NATO: Rusia îşi regrupează forţele pentru a încerca să preia întreaga regiune Donbas

Rusia nu renunţă la ofensiva sa în Ucraina, dar va încerca să se concentreze pe preluarea completă a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters. "Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev şi nordul Ucrainei. Vladimir Putin mută un număr mare de trupe către est în Rusia. Ele se vor reînarma, vor primi efective suplimentare, întrucât au suferit mari pierderi, şi se vor reaproviziona pentru a lansa o nouă ofensivă foarte concentrată în regiunea Donbas", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă organizată în ajunul unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din ţările NATO.

"Repoziţionarea forţelor ruse va dura un anumit timp, câteva săptămâni, înaintea lansării unei ofensive majore. Este esenţial ca aliaţii să îi susţină pe ucraineni, să îi ajute să se reînarmeze, pentru a le permite să se apere", a accentuat înalta oficialitate aliată, potrivit Agerpres.

Miniştrii de externe din NATO vor discuta joi cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre nevoile forţelor ucrainene. "Nu vreau să dau alte detalii, dar vorbim despre sisteme de arme avansate. Vorbim, de exemplu, despre Javelin şi alte arme antitanc", a spus Stoltenberg, adăugând că se va discuta şi despre livrarea de muniţii, medicamente şi sisteme de arme "de cea mai bună calitate"

UPDATE 16:20. Noi sancțiuni împotriva Rusiei anunțate de UE

Uniunea Europeană anunță al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după imaginile cu atrocitățile comise de soldații ruși în Bucha, unde civilii au fost torturați, legați și împușcați, iar cadavrele lor au fost abandonate pe străzi sau îngrămădite în gropi comune. 

  • 1. Interdicția importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.
  • 2. O interdicție totală a tranzacțiilor pentru 4 bănci cheie rusești, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusească.
  • 3. O interdicție ca navele rusești și operate de ruși să aibă acces în porturile UE și o interdicție pentru operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus.
  • 4. Alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde euro, în domenii cruciale: semiconductori avansați, mașini și echipamente de transport.
  • 5. Noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro.
  • 6. Măsuri specifice cum ar fi interzicerea participării companiilor ruse la achizițiile publice în UE și excluderea oricărui sprijin financiar pentru organismele publice ruse.

UPDATE 16:10. Rusia reacţionează după replicile acide ale lui Biden la adresa lui Putin

Rusia a reacţionat, marţi, după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin, în urma masacrului din Bucha. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că afirmaţiile oficialului american sunt "inacceptabile şi ruşinoase"

”Injuriile personale împotriva preşedintelui Rusiei continuă, acesta este un lucru rău. Considerăm că este inacceptabil şi ruşinos din partea preşedintelui SUA”, a declarat, marţi, Dmitri Peskov, într-o conferinţă telefonică.

UPDATE 16:00. Atac asupra rezervorului de acid azotic din Rubijne. Nor de fum toxic

Locuitorii din oraşul Rubijne, situat în estul Ucrainei, au fost sfătuiţi să nu părăsească locuinţele, după ce forţele ruse au atacat un rezervor de acid azotic. Un nor de fum toxic a acoperit întreaga zonă, transmite CNN.

”Este mai bine să aşteptaţi înăuntru, acest acid se va descompune după ploaie. Dar nimeni nu ştie când va ploua. Aşa că vă rugăm să urmăriţi acest nor roz şi, dacă se mişcă spre dumneavoastră, vă rugăm să vă ascundeţi înăuntru şi să aşteptaţi. A fost un atac direct în rezervor”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 15:40. Filmare din dronă: Ucrainean împuşcat de ruşi în Bucha

Nexta, cel mai mare canal de social media independent din Belarus, a publicat pe contul de Telegram o filmare din dronă în care un ucrainean aflat pe bicicletă ar fi împușcat de soldații ruși pe strada din Bucha, unde au fost filmate zeci de cadavre în weekend, după retragerea soldaților ruși.

UPDATE 15:15. Peste 120 de diplomați ruși, expulzaţi în 48 de ore

"Vânătoare" de diplomați ruși în Europa. Danemarca, Italia şi Suedia au anunţat marţi expulzarea a zeci de diplomaţi, după ce Germania şi Franţa au făcut acest lucru luni, după descoperirea masacrelor din orașele ucrainene după retragerea forțelor ruse. 

În doar 48 de ore, mai multe state europene au expulzat aproximativ 120 de diplomați ruși. De la începutul războiului și pănâ în prezent, au fost expulzați 250 de oficiali, potrivit canalului Nexta. 

UPDATE 14:15. Ruşii au atacat cu rachete un centru al Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene în care se află "mercenari" străini

Armata rusă anunţă marţi că a efectuat atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune care au vizat un centru aparţinând Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene, în sudul Ucrainei, relatează CNN. Atacul a venit de pe mare. ”Arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus (luni) seara, în apropiere de Oceac, un centru de antrenament al Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene, folosit între altele la cazarea unor mercenari străini”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. CNN scrie că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

UPDATE 13:29. Ursula von der Leyen și Josep Borrell vor merge sâmbătă la Kiev să discute cu Zelenski

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, se vor deplasa în această săptămână la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Ursula von der Leyen și Josep Borrell vor călători spre capitala Ucrainei săptămâna aceasta, pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui oficial UE.

UPDATE 13:08. SUA au testat în mare secret o rachetă hipersonică

Armata SUA a testat în secret o rachetă hipersonică. Exerciţiul a avut loc la mijlocul lunii martie şi a fost ţinut departe de atenţia publică pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, notează CNN. Conform sursei citate, testul a fost un succes. Exerciţiul militar s-a desfăşurat în perioada în care preşedintele Joe Biden urma să ajungă în Europa pentru summit-urile NATO, G7 şi cel al Consiliului European. Un înalt oficial din cadrul Ministerului Apărării a confirmat informaţia pentru CNN.

UPDATE 13:04. O navă civilă, scufundată în portul din Mariupol după un atac al armatei ruse

O navă civilă s-a scufundat în portul Mariupol, după ce forţele ruse au deschis focul împotriva acesteia, anunţă guvernul ucrainean, relatează The Associated Press. Această navă a fost lovită în ”bombardamente pe mare” ale Rusiei, anunţă într-un comunicat Ministerul ucrainean de Interne. Un incendu a izbucnit în sala motoarelor, potrivit ministerului. Membrii echipajului au fost salvaţi.

UPDATE 11:07. O şcoală vizată în bombardamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei

Mai multe bombardamente au atins, în noaptea de luni spre marţi,Kramatorskul, un oraş mare aflat sub controlul forţelor ucrainene, în estul Ucranei, o regiune ameninţată de o ofensivă a trupelor ruse, relatează AFP, citat de news.ro. Potrivit unui jurnalist AFP, aceste tiruri - probabil de rachetă sau de obuze cu rază lungă de acţiune - au distrus, către ora locală 3.00 (şi ora României), o şcoală, în centrul oraşului, situată lângă un sediu al poliţiei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00. Zelenski crede că o întâlnire față în față cu Putin este puțin probabilă

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că o întâlnire față în față între el și Vladimir Putin pare în prezent puțin probabilă, anunță Sky News, citat de Mediafax. Declarația apare după dezvăluirea ororilor din localitatea Bucea. Volodimir Zelenski a explicat că posibilitatea de a purta mai multe discuții cu Rusia reprezintă o provocare, dar nu există altă opțiune. De asemenea, agenția de știri rusă IFAX a declarat că discuțiile dintre cele două țări continuă prin intermediul unei legături video.

UPDATE 10:50. Ucraina va primi din partea SUA 10 drone Switchblade-600, capabile să distrugă tancurile ruseşti

Statele Unite oferă Ucrainei drone care pot distruge tancurile şi artileria armatei ruse. Printre acestea se numără şi cel mai nou model, supranumit "Flying Shotgun". Dronele fac parte din planul de 300 de milioane de dolari, aprobat de Pentagon, pentru ajutorarea Ucrainei. Potrivit Bloomberg, vor fi trimise în Ucraina 10 drone Switchblade-600 capabile să distrugă tancurile ruseşti.

UPDATE 10:24. Expulzări în masă ale diplomaţilor ruşi din Franţa şi Germania; Rusia acuzată de "crime de război"

Franţa şi Germania au anunţat luni expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind "crimele de război" atribuite soldaţilor ruşi în regiunea Kiev, relatează AFP, citat de Agerpres. Germania a anunţat expulzarea unui ''număr mare'' de diplomaţi ruşi - 40 conform informaţiilor difuzate de AFP - aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE 09:38. Bătălia pentru Donbass ar putea hotărî soarta războiului. 10 oameni şi-au pierdut viaţa şi 50 au fost răniţi în urma unui bombardament la Odessa

După dezvăluirea crimelor comise de soldaţii ruşi în Ucraina, preşedintele Joe Biden îl califică din nou pe Vladimir Putin drept criminal de război. Atrocităţile şi execuţiile greu de descris vor atrage noi sancţiuni pentru Rusia, care neagă acuzaţiile şi vorbeşte de o înscenare. Trupele ruse sunt pe cale să-şi încheie retragerea din nordul Ucrainei, dar nu renunţă la încercarea de a supune Ucraina. În Donbass se pregăteşte o nouă ofensivă care ar putea hotărî soarta războiului. "Poate vă amintiţi că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin 'criminal de război'. Ei bine, adevărul este ceea ce am văzut că s-a întâmplat la Bucha. Aceasta înseamnă că este, într-adevăr, un criminal de război. Şi trebuie să înregistrăm toate detaliile pentru a organiza un adevărat proces pentru crime de război. Acest tip este brutal!", a declarat Joe Biden, preşedinte SUA.

UPDATE 08:45. Cinci cadavre descoperite la Makariv, printre care cele ale familiei primăriţei

Cadavrele primăriţei din satul Makariv, al soţului şi fiului lor, precum şi a altor doi bărbaţi au fost descoperite în această localitate situată la vest de Kiev, au remarcat luni jurnaliştii AFP, citat de Agerpres. Poliţiştii le-au arătat reporterilor patru cadavre pe jumătate înhumate într-o groapă săpată într-o pădure de pini din apropierea locuinţei primăriţei, precum şi cadavrul unui bărbat zăcând într-un puţ din grădină. Potrivit poliţiei, cele cinci persoane aveau mâinile legate la spate.

UPDATE 08:12. UE pregăteşte noi sancţiuni economice pentru Rusia. Kremlinul insistă cu plata în ruble, nu doar pentru petrol şi gaze

Rusia intenţionează să impună plata în ruble pentru mai multe exporturi, nu doar pentru gaze naturale şi petrol. Moscova va solicita probabil plata în conturile Gazprombank, singura instituţie bancară din ţară care nu a intrat sub umbrela embargoului Uniunii Europene. În paralel, sunt informatii ca blocul comunitar pregateste noi sanctiuni dupa ce au aparut imaginile din Bucea, iar Germania a preluat controlul filialei nemtesti a Gazprom, o mutare uriaşă în odiseea energiei. Între timp, ruşii simt din plin efectele sancţiunilor. Cei bogaţi îşi mai pot cumpăra maşini premium doar dacă sunt de acord cu un preţ cu 40% mai mare.

Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU, marţi dimineaţă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU, marţi dimineaţă, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului de Securitate. "Săptămâna aceasta voi continua să mă adresez parlamentelor naţiunilor lumii (...) Mâine mă voi adresa Parlamentului spaniol. Şi, de asemenea, în Consiliul de Securitate al ONU”, a afirmat Zelenski, în mesajul său postat pe reţelele de socializare în noaptea de luni spre marţi. Adresarea va avea loc în timpul briefing-ului Consiliului de la ora 10 a.m. ET despre Ucraina, a confirmat Mungo Woodifield pentru CNN. Luni, Zelenski a vorbit în Parlamentul României.

Zelenski: Va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre cine dintre concetăţenii lor a ucis

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre crimele de război din Ucraina şi cere tuturor să facă cunoscute la nivel global aceste fapte. ”Avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au urmărit pe nazişti după al Doilea Război Mondial”, afirmă Zelenski.

 ”Va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre cine dintre concetăţenii lor a ucis. Cine a dat ordine. Care a închis ochii la crime. Vom stabili toate acestea”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, cerând tuturor să facă cunoscute la nivel global aceste fapte. ”Acum este 2022. Şi avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au urmărit pe nazişti după al Doilea Război Mondial”, a mai afirmat Zelenski.  

Vicepremier ucrainean: 3.376 de persoane, evacuate în siguranţă / Convoi de la Mariupol, oprit de forţele ruse pe o rută convenită

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a anunţat că peste 3.300 de persoane au fost evacuate în siguranţă în cursul zilei de luni, dar un convoi de la Mariupol a fost oprit de forţele ruse pe o rută convenită, potrivit The Kiev Independent.

Vicepremierul Irina Vereshchuk a declarat că 3.376 de persoane, majoritatea din Mariupol, Berdiansk şi regiunea Zaporojie, au fost evacuate în siguranţă. Cu toate acestea, un convoi de refugiaţi de la Mariupol a fost blocat de forţele ruseşti pe o rută convenită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 41 LIVE TEXT. Zelenski, la ONU: Civilii din Bucha, ucişi "de plăcere". SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Kremlinului