Angajații de la Primăria din Livezile vin la serviciu în costumele tradiţionale
Cei mai mândri angajaţi lucrează la stat, într-un sat din Bistriţa-Năsăud. Timp de o lună, toţi cei de la Primăria din Livezile - de la edil, la secretar şi perceptor - vor veni la serviciu în costumele tradiţionale pe care le purtau bunicii şi chiar străbunicii lor.
De Redactia Observator la 03.09.2018, 22:12Cei mai mândri angajaţi lucrează la stat, într-un sat din Bistriţa-Năsăud. Timp de o lună, toţi cei de la Primăria din Livezile - de la edil, la secretar şi perceptor - vor veni la serviciu în costumele tradiţionale pe care le purtau bunicii şi chiar străbunicii lor. Sărbătoresc, în acest fel, Centenarul.
Îmbrăcaţi în portul strămoşesc - de la întâiul gospodar al comunei până la casier, tâmplar sau şofer - şi-au început ziua la coasă. Taie iarba din faţa primăriei. Apoi, aşează lemnele pentru iarnă.
Iar în birouri e vremea pentru mai puţină birocraţie şi mai multă tradiţie.
Angajatele sunt mândre de ce-au găsit în lada bunicilor. Costume brodate, vechi şi de peste un secol.
Mihaela Florea, inspector Relaţia cu Publicul, Primăria Livezile: "Cum purtau străbunii noştri pe vremuri. Ei mergeau la lucru în costum popular şi nu aveau nemulţumiri sau probleme."
Anuţa Leviţchi, asistent medical comunitar: "Este din comuna Rechişoara. Asta se numesc pânză cu poale şi cămaşă. Îs cusute cu nişte mărgeluţe. Chiar m-am uitat aşa cu multă atenţie câtă răbdare, câtă iscusinţă."
Emanuela Mihalachi, secretar Comuna Livezile: "Ar trebuit să fie o obişnuiţă. Am observat că oamenii ne recunosc cu greu ceea ce înseamnă că ne transformă aşa. Devenim un pic altfel."
Timp de o lună, cei 35 de angajaţi ai primăriei vor veni astfel îmbrăcaţi şi vor purta cocarde, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Primarul se felicită pentru ideea avută.
Traian Simionca, primarul comunei Livezile: "Sunt un primar fericit, un primar voios (muscă) am avut o idee genială. Aceea de a veni toţi în costum popular. Cămaşa are peste 75 de ani, iar vedeţi brâul e făcut din mărgele."
Contribuabilii au rămas uimiţi când au mers să plătească taxele.
Angajaţii primăriei au împrumutat şi de la localnici costume tradiţionale, ca să aibă de schimb.
Edilul se gândeşte să le propună şi elevilor să vină, în prima lună de şcoală, în costum popular.