Băiețel de patru ani mușcat în somn de o cobră, într-un safari în Africa de Sud. Cum l-au salvat medicii după ce veninul i-a paralizat fața
Un băiat olandez de patru ani a fost mușcat pe față de o cobră în timp ce dormea în timpul unui safari în Africa de Sud. Mușcătura veninoasă l-a lăsat pe micuț cu paralizie facială severă, iar medicii s-au temut că ar putea fi permanentă.
De Ana Maria Ghiarasim la 26.05.2021, 10:54Copilul era într-un safari cu familia sa, când a fost mușcat în somn de o cobra scuipătoare de Mozambic. Mușcătura l-a lăsat cu paralizie facială severă și medicii credeau că așa va rămâne pe viață, dar după câteva luni de reabilitare, situația copilului s-a îmbunătățit.
Băiatul de patru ani a fost salvat de medicii din Africa de Sud la un spital rural unde a fost resuscitat și tratat cu antivenin.
Cobra l-a mușcat pe copil de obrazul drept
Apoi, el a fost adus în Olanda 12 zile mai târziu, unde a fost tratat de doctorul Willem Rinkel la Centrul Medical al Universității Utrecht.
”Șarpele l-a mușcat chiar sub ochiul drept, pe care l-ar fi pierdut dacă nu ar fi adormit”, a spus dr. Rinkel.
Când băiatul a ajuns la spitalul din orașul Utrecht, obrazul drept îi era paralizat, mușchii pleoapei inferioare nu funcționau și fața umflată îi provoca dureri severe, scrie Daily Mail.
Neurotoxinele din veninul cobrei i-au paralizat fața
Dr. Rinkel a diagnosticat băiatului o paralizie parțială a feței, cauzată de neurotoxinele din veninul șarpelui.
Cobra scuipătoare de Mozambic are o neurotoxină care își ucide rareori victimele, dar adesea ele orbesc și le lasă cu dizabilități.
Șarpele își poate scuipa veninul în ochii prăzii sale de la o distanță de până la 3 metri.
Doctorul a explicat că au fost făcute două incizii sub mușcătură pentru a scurge lichidul care se acumulase sub pielea băiatului.
Copilul a avut nevoie de terapie să recapete controlul mușchilor feței
Scurgerea a redus umflătura obrazului băiatului, dar a dus și la întărirea pielii și la pierderea sensibilității în zonă.
Dr. Rinkel și echipa medicală au început „terapia mimică” care implică masaje, tehnici de respirație și diverse exerciții de contracție musculară pentru a-l ajuta pe băiat să recâștige mișcarea în mușchii feței.
După primele 7 luni de terapie băiatul a reușit să-și deschisă și să-și închidă ochiul drept. După 21 de ani fața copilului a redevenit simetrică.
Dr. Rinkel relatează că băiatul s-a recuperat aproape complet, iar cazul lui este o dovadă a eficienței utilizării „terapiei mimice” la victimele mușcăturii de șarpe.