Un bătrân din Bucureşti merge zilnic 50 de kilometri pe bicicletă pentru a livra mâncare
Un bătrân de 71 de ani întoarce toate privirile prin Bucureştiul aglomerat. Este curier pe bicicletă. Şi face zilnic cel puţin 50 de kilometri pentru a duce mâncarea celor care o comandă prin telefon.
De Redactia Observator la 01.10.2019, 21:02Un bătrân de 71 de ani întoarce toate privirile prin Bucureştiul aglomerat. Este curier pe bicicletă. Şi face zilnic cel puţin 50 de kilometri pentru a duce mâncarea celor care o comandă prin telefon. Astăzi, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, pensionarul pe două roţi are un sfat pentru toată lumea - indiferent de vârstă, sportul te ţine mereu tânăr.
Este ora prânzului în nordul Capitalei, iar comenzile pentru mâncare curg pe telefonul mobil. În patru ore, Aurel Constantinescu, pensionar de 71 de ani, face opt livrări. Un total de 50 de kilometri şi este abia la jumătatea zilei.
E timp şi de pauză. Aflăm că mersul pe două roţi este un stil de viaţă pentru el. De 40 de ani se deplasează astfel. Iar de 20, doar cu aceeaşi bicicletă veche, dar rezistentă, spune mândru proprietarul ei.
Aurel Constantinescu, curier pe bicicletă: Sunt o fire mai activă şi atunci mi-a plăcut mereu să fac mişcare şi atunci am ales să fac asta şi pentru mişcare şi sănătate şi un venit în plus. Sunt mulţi oameni care se miră că la vârsta mea încă fac aşa ceva
Odată cu apariţia serviciilor de curierat pe bicicletă, pensionarul, fost inginer, şi-a zis că este momentul să îmbine utilul cu plăcutul, indiferent de vreme.
În caz de ploaie se fereşte cu o pelerină şi spune că "uite acum mă bag aşa şi aşa merg pe ploaie. Sunt ferit complet. Nu mă ud nici la picioare, nu se udă nici şaua de la bicicletă".
1 Octombrie este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, una pe care biciclistul nostru o sărbătoreşte cu zâmbetul pe buze.
Aurel Constantinescu, curier pe bicicletă: În sinea mea nu mă consider bătrân, dar ceilalţi aşa mă văd. Pot spune că am sufletul tânăr
În România sunt peste 3,5 milioane de persoane trecute de 65 de ani. La 100 de tineri sunt 112 vârstnici, arată statisticile.
Oamenii sunt de părere că "pentru ca o persoană vârstnică să rămână activă trebuie să meargă, să facă baie în piscină, să se plimbe mult, să iasă în parc".
Lorena Diaconescu, psiholog: Oamenii în vârstă ar trebui să îşi caute contacte cât mai mult cu persoane de vârste apropiate, astfel încât să-şi găsească activităţi comune. Cred că a citi este un lucru foarte bun
În ţările mai dezvoltate, pensionarea înseamnă startul călătoriilor prin toată lumea.
Aceste surori din Statele Unite au 78, respectiv 80 de ani. Acum vizitează România şi ne spun şi ele secretul pentru o bătrâneţe frumoasă: "Beţi vin. Un pahăr pe zi, uneori chiar două. Noi am fost în Sierra Leone, China, Cambodgia, Saigon, Moscova, acum Europa".
La nivel global, îmbătrânirea populaţiei va deveni cea mai mare problemă a acestui secol.