Ce au în comun plăcintele tradiţionale din Bucovina cu matematica. Pentru doamna Maria, nicio reţetă nu mai ascunde secrete
De la geometrie la bucătărie e doar un pas. De Ziua Mondială a constantei Pi, sărbătorim cu plăcinte. Legătura dintre matematică şi delicioasele preparate este pronunţia identică a celor două cuvinte în limba engleză. Ne interesează însă mai puţin motivul sărbătorii şi mai mult reţetele delicioase de plăcinte din inima Bucovinei.
De Angela Bertea la 22.07.2024, 21:42Indiferent ce reţetă alegem, cu dovleac, mere, brânză şi stafide, plăcintele făcute după reţetele tradiţionale din Bucovina sunt o delicatesă. Una pentru care trebuie exerciţiu serios, iar doamna Maria ia mereu locul întâi.
"Reţetele sunt foarte multe, acum depinde de gustul fiecăruia. Am crescut 11 copii cu plăcinte. Cred că am frământat sute de kilograme de făină. Făceam şi câte două cuptoare pe săptămână. Într-un cuptor încăpeau opt tăvi: şapte dreptunghiulare şi una rotundă", spune Maria Cîrstean, gospodină.
Deşi pare geometrie, vorbim de fapt despre o ecuaţie simplă: o plăcintă, două, trei.... până trece pofta. Rezultatul NU este pentru toţi la fel, mai ales că vorbim despre un desert delicios. Prima dată aluatul este împărţit în mai multă pătrate, după care unghiurile opuse sunt unite două câte două. Rezultatul final: delicioasele poale în brâu.
Iar dacă vă întrebaţi care este legătura cu matematica, trebuie să apelăm la lingvistică. În limba engleză, valoarea Pi se pronunţă "pai". Este un omofon al lui "Pie", adică plăcintă, drept urmare, 22 iulie este deopotrivă ziua mondială a valorii Pi şi a mâncatului de plăcinte. Până să ne bucurăm de ele, trebuie totuşi coapte.
Rezultatul este mereu demn de nota 10, dar premiul îl dau degustătorii.