Colecție impresionantă de căști militare, pusă la punct de un vânător de munte rezervist. Cel mai vechi exponat este din 1907
Adevărate lecţii de istorie. Asta crede un colecţionar din Covasna despre fiecare din cele 171 de căşti militare pe care le-a adunat până acum. Cel mai vechi exponat este din 1907. Le îngrijeste periodic, le lustruieşte şi ştie câte o poveste pentru fiecare piesă din colecţie.
De Claudiu Loghin la 17.09.2021, 09:06Adrian Negoiță are 58 de ani. E vânător de munte rezervist și colecționează căști militare de aproape nouă ani. Are în colecție 171 de căști, fără a socoti dublurile, din 33 de țări ale lumii.
Adrian Negoiță, colecționar: O cască militară reprezintă luptătorul dintr-o armată anume. Mi-au plăcut căştile şi atunci am început să le colecţionez.
Fie că vorbim de căști militare simple, din material plastic, de căști din tablă sau oțel masiv ori despre versiunile moderne, din kevlar, fiecare piesă din colecție are povestea ei. În mod normal, o cască militară cântărește un pic peste un kilogram. Excepțiile sunt cu adevărat spectaculoase.
Adrian Negoiță, colecționar: Păi casca asta are un kilogram și vreo 200, 300 și asta are vreo trei kilograme. Cu asta avea şansă să supravieţuiască. Nu avea fiecare soldat așa ceva, să nu credeți, aveau observatorii sau lunetiștii.
Pe piața colecționarilor, cască poate ajunge și la 3.000 de euro
Prima cască din kevlar, introdusă de americani în 1976, căștile daneze de tanchiști - cu terminalele audio de recepție ascunse sub calota balistică sau căștile rusești de tip Spetznaz - sunt doar câteva din piesele colecției.
Adrian Negoiță, colecționar: Aceea este o cască poloneză de paraşutişti. Asta e casca armatei germane din al Doilea Război Mondial. Aceasta este casca care reprezintă armata germană şi soldatul german.
Costul unei căști, pe piața colecționarilor, poate porni de la 20 de euro și ajunge la peste trei mii de euro.