Cultura de cânepă renaşte la Bistriţa, într-un documentar etnografic impresionant
Deşi cultivarea acestei plante este pedepsită la noi, un tânăr a reuşit să o planteze legal. Nu ca să vândă droguri, ci pentru realizarea unui documentar despre o tradiţie de mult pierdută. El a vrut să arate cum se făcea odinioară pânza de cânepă.
De Redactia Observator la 15.10.2018, 10:39Deşi cultivarea acestei plante este pedepsită la noi, un tânăr a reuşit să o planteze legal. Nu ca să vândă droguri, ci pentru realizarea unui documentar despre o tradiţie de mult pierdută. El a vrut să arate cum se făcea odinioară pânza de cânepă.
Iosif, un tânăr masterand de etnografie, şi-a dorit să reînvie o veche tradiţie de la sat, de pe vremea când femeile din comuna Rodna prelucrau cânepa şi ţeseau haine din ea. Până să primească însă toate avizele necesare pentru a cultiva planta, a bătut la multe uşi.
În România, producţia de cânepă este interzisă de mai bine de două decenii, din cauza conţinutului asemănător cu cel al canabisului. Totuşi, Iosif a primit aprobare să crească planta pe o suprafaţă de câţiva ari.
Iosif Ciunterei, realizatorul documentarului: Aşa cum se făcea şi mai demult, am scos şi cânepa din apă, după ce am scos-o am lăsat-o la uscat ,am pieptănat-o, am tors-o, am ţesut-o, şi am făcut cămaşa populară pe care şi ţăranii noştri o făceau mai demult de se îmbrăcau.
Filmul arată toate etapele necesare realizării unei cămăşi din cânepă. Procedura este complexă, însă rezultatul final este impresionant: un material de 8 ori mai rezistent decât bumbacul.
Protagonistă a fost o bătrână din sat. La cei 82 de ani, Clementina Domide a acceptat să împărtăşească ce a învăţat de la părinţii ei. Îşi aminteşte cu nostalgie vremurile când ţesea cânepa până la lăsarea nopţii.
Domide Clementina, personaj documentar: Mai multe vecine laolaltă, şi apoi era o şezătoare, ş-apoi începeam să toarcem şi să cântăm şi să glumim şi numai ne trezeam că era după miezul nopţii. A face o haină din nimic aproape, din nişte firicele e o artă.
Şi o cântăreaţă de folclor a participat la realizarea filmului.
Alina Ceuca, personaj documentar: Le păstrez cu sfinţenie pentru că am văzut cât de greu se munceşte ca să o faci până o porţi.
Iosif nu este la primul documentar de acest gen. Un alt film de-al său, intitulat "O lingură de păstorit" a câştigat marele premiu la un concurs naţional de film etnografic.