Dovleacul, ingredientul de sezon. Secretul gospodinelor pentru a fi perfect copt
Fie că este folosit de chefi în restaurante, pentru reţete sofisticate, fie de bunici pentru plăcinte rumene, dovleacul este printre cele mai apreciate legume ale toamnei. Pieţele sunt pline în această perioadă de zeci de soiuri, fiecare cu recomandarea lui de gătire.
De Redactia Observator la 02.10.2018, 22:29Fie că este folosit de chefi în restaurante, pentru reţete sofisticate, fie de bunici pentru plăcinte rumene, dovleacul este printre cele mai apreciate legume ale toamnei. Pieţele sunt pline în această perioadă de zeci de soiuri, fiecare cu recomandarea lui de gătire. Atenţie, însă! Unii sunt buni doar pentru decor şi nu au ce căuta în farfurie
O tuşă de maestru cu ingredientul care dă savoarea toamnei în farfurie. În restaurante, dovleacul este acum garnitura care pune în valoare cele mai sofisticate reţete.
Bucătarul Emil Sârbu ne spune o reţetă cu dovleac, cod şi sparanghel.
Dovleacul este ţinut la cuptor 35 de minute. Din pulpa din mijloc va ieşi un piure cremos. Cât timp codul se prăjeşte, alte bucăţi de dovleac sunt aruncate în tigaie, alături de condimente.
Emil Sârbu, bucătar: Căţei de usturoi, rozmarin şi salvie.
Însă din dovleac se pot face zeci de reţete, iar pieţele sunt pline de soiuri pentru toate gusturile.
Chiar dacă par la fel, la prima vedere, doar un singur dovleac este dulce şi se poate mânca. Pe celălalte le putem cumpăra ca să ne decorăm casa sau grădina.
Indiferent de dovleacul ales pentru gătit, trebuie să ne asigurăm că este copt. Metoda e simplă.
Eugenia Răţoi, producător: În momentul în care încerci să pui unghiuţa în el nu trebuie să intre. Atunci dovlecii, care la prima vedere, atunci când apeşi cu unghia nu intră foarte uşor, înseamnă că este un dovleac crud şi nu este gustos.
Fermierii ne asigură că producţia sezonului este de calitate.
Laurentiu Marian, fermier: Anul acesta a fost un an bun. Şi cu apă şi cu soare. Şi e foarte bun la plăcinte, dovleac copt.
Laurenţiu şi Andreea Marian au cultivat un hectar întreg cu dovleci Tudor, un soi românesc dulce pe care îl cultivă cu ajutorul fondurilor europene.
Pentru plăcinte, dovleacul trebuie să fie cât mai dulce. Foaia se întinde cât mai subţire posibil pe o faţă de masă. După ce se presară dovleacul ras şi zahărul, urmează operaţiunea cea mai delicată. Plăcinta se coace la cuptorul din curte.
Dovleacul românesc se vinde cu 2 lei şi cincizeci de bani kilogramul. Poate fi lăsat în cămară câteva luni fără să se strice.