Toţi ochii au fost spre cer, când cel mai frumos apus al anului a înroşit cerul Capitalei. Un spectacol surprins în mii de imagini
Un fenomen spectaculos a atras toate privirile spre cer, aseară, în Capitală. La asfinţit, soarele a colorat norii într-un roşu aprins, cum rar se întâmplă.
De Redactia Observator la 28.09.2018, 20:45Un fenomen spectaculos a atras toate privirile spre cer, aseară, în Capitală. La asfinţit, soarele a colorat norii într-un roşu aprins, cum rar se întâmplă. Imediat, internetul a fost inundat cu mii de fotografii ale celor care au imortalizat momentul.
Nuanţe de roşu şi portocaliu au colorat cerul seara trecută şi a inspirat mii de fotografi - amatori şi profesionişti.
În câteva minute, reţelele de socializare s-au umplut cu peisaje spectaculoase.
Ciprian Vlăduţ este fotograf profesionist. Când soarele a început să coboare în dreptul perdelei de nori, a simţit că poate prinde o fotografie unică.
Şi-a luat aparatul, a urcat pe cel mai înalt bloc din cartier şi a aşteptat momentul perfect.
Rezultatul? O fotografie de colecţie.
Asfinţitul s-a văzut însă cu alţi ochi de la mii de metri altitudine. O spune pilotul Alexandru Geică, aflat în cursă când cerul parcă a luat foc.
Alexandru Geică, pilot de avioane: "Ai impresia ca te ridici dintr-o mare şi practic plutesti deasupra norilor si vezi jumtate de soare, sunt niste privelisti deosebite."
Fenomenul are şi o explicaţie ştiinţifică.
Mihai Timu, meteorolog ANM: "Explicaţia stă în poziţia soarelui, dacă la orele amiezii acesta are o direcţie perpendiculară la nivelul solului şi atunci radiaţia de undă lungă trece, culoarea pe care o vedem mai pregnantă este de albastru în schimb când ajunge la asfinţit, razele de soare devin paralele şi atunci radiaţia de undă mai scurtă şi anume roşu deschis devine mai evidentă. Această senzaţie de roşu la asfinţit este amplificată mai ales atunci când există nori."
Cerul a căpătat aceleaşi nuanţe şi anul trecut, pe vremea aceasta. Atunci însă, un val de praf saharian a traversat România care a cauzat împrăştierea unor fascicule mai scurte din lumina soarelui.