Gusturi româneşti pentru preferinţe boiereşti
Conacele şi castelele vechi de secole s-au adaptat vremurilor. De sărbători, nu mai organizează mese festive ca-n alţi ani, dar... ni le trimit acasă. Pachetele conţin platouri cu preparate boiereşti, dulceţuri dar şi decoruri de poveste. Astfel, de Crăciun, putem avea în propria casă atmosfera acelor vremuri.
De Cătălina Pătru la 12.12.2020, 23:06La 70 de kilometri de Iaşi, în satul Maxut, în alţi ani turiştii erau aşteptaţi de sărbători cu mesele-ntinse. Acum platourile sunt puse la pachet şi trimise celor care vor guste, de Crăciun, o bucăţică din secolul 19.
Platou pentru 4 persoane: Cozonac, pastramă, cârnăciori
Andreea Ştefănucă, administrator conac lângă platou: "Avem aici un exemplu de platou pachet pentru patru persoane. Am inclus un cozonac de casă, preparate afumate cum ar fi pastrama de porc, muşchiuleţul de vrăbioară, cârnăciori de casă, caşcaval de casă"
La conacul unde regina Maria s-a refugiat în timpul războiului, comenzile vin înainte de sărbători inclusiv din străinătate.
Angajaţii conacului pun la pachet nu doar mâncăruri alese, ci şi decoruri de poveste.
Pachetele conţin cam tot ce-aţi avea nevoie pentru masa de sărbători: de la veselă care este pentru toate felurile de mâncare, tacâmuri+şervete, traverse, lumânări.
Preţuri pentru platourile boiereşti
Clara Mihociu, reporter Observator: "Pachetele au preţuri care pleacă de 360 de lei pentru două persoane şi pot ajunge până la 800 de lei, în funcţie de numărul de persoane. Conţin toată vesela, dar şi toate decoraţiunile şi, mai mult decât atât, vin la pachet cu fotografii şi instrucţiuni de aranjare pentru a putea fi siguri că, în final, masa de Crăciun va arăta ca şi cum aţi fi la conac"
Şi petrecerile din Castelul de la Miclăuşeni se transformă în pachete aduse de curieri.
Paula Şoiman, bucătar-şef castel: "Muşchiuleţ de casă afumat după o reţetă veche, pregătim păstrăv afumat, macrou afumat şi cea mai cerută este pâinea cu cartofi"
Sebastian Marcoci, ghid şi organizator evenimente: "Cum nimic nu se pierde şi totul se transformă, ei pot cumpăra de la noi produse preparate aici, produse în care folosim şi reţete vechi şi pot gusta din bunătăţile castelului"
Castelul, ridicat de familia Sturza, în 1880, este o operă de artă în stil gotic. Printre oaspeţii care i-au trecut pragul se numără şi Mihail Kogălniceanu sau Vasile Alecsandri.