Mai multe companii au renunţat la CV în procesul de recrutare a angajaţilor şi au transformat interviul într-o joacă
Multe companii au renunţat la CV. Le cer viitorilor angajaţi să treacă un test ca un joc.
De Redactia Observator la 17.07.2018, 22:11Multe companii au renunţat la CV. Le cer viitorilor angajaţi să treacă un test ca un joc. Pe piaţa muncii, provocările sunt la tot pasul. Pare că s-au inversat rolurile. La noul tip de interviu, candidaţii nu trebuie să depună eftorturi prea mari să-şi convingă potenţialii şefi că merită un loc de muncă.
Candidaţii nu mai formează cozi la uşile firmelor, iar asta se vede şi în numărul CV-urilor pe care le primesc patronii. Ioana vrea să lucreze în marketing şi ia legătura cu angajatorul pe o o platformă de recrutare "prin joc". Practic, parcurge câteva teste foarte prietenoase şi care spun multe despre profilul candidatului.
"Eu nu mai trebuie să îmi scriu într-un CV ce am făcut, foarte mulţi colegi scriu foarte multe lucruri. Şi voiam o formă prin care să se vadă ce ştiu. Sunt teste mai mici, iar la final e o evaluare mai mare care îmi va da un scor la final şi îmi va un punctaj şi îmi va spune de ce nivel sunt eu. Practic, astea sunt să mă antrenez, să devin mai bun şi când simt că m-am antrenat şi am acumulat suficiente cunoştinţe, o să intru în teză, în evaluarea finală. Pot să văd cine este înaintea mea şi cine este sub mine, efectiv clasamentul. Mai am partea socială în care pot să adaug prieteni care sunt, deja, pe platformă şi să interacţionez cu ei, să le scriu mesaje", spune Ioana.
Astfel de teste sunt folosite pentru a recruta ingineri, IT-isti, oameni de publicitate şi marketing.
Mihai Cepoiu, iniţiatgorul platformei de recrutare: "Provocările astea au în spate mai multe elemente de joc. Deşi completezi un profil pentru a fi recrutat, senzaţia pe care o ai, pe platformă, este că te joci."
La un click distanţă, patronul poate vedea, cu o simplă interogare după cuvinte-cheie, care sunt cei mai potriviţi oameni pentru compania sa.
Andreea Săculescu, psiholog: "Angajatorii sunt puţin provocaţi să le ofere şi pe partea emoţională mai mult. Din cauza faptului că resursa umană este o problemă majoră în ziua de astăzi, încearcă tot felul de metode pentru a-i atrage, mai ales pe aceştia care sunt tineri şi care sunt la început."
Cele mai recente studii arată că specialiştii în resurse umane folosesc, cel mai des, reţelele de socializare pentru a recruta simpli angajaţi, dar şi manageri de top.