Dacii s-au întors acasă! La poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia, românii au simţit că se întorc cu 2000 de ani în urmă
Dacii s-au întors acasă! În munţii Orăştiei, la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia, românii au simţit că se întorc cu 2000 de ani în urmă. Au asistat la lupte cum doar în filme au mai văzut.
De Redactia Observator la 01.07.2018, 23:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Dacii s-au întors acasă! În munţii Orăştiei, la poalele cetăţii Sarmizegetusa Regia, românii au simţit că se întorc cu 2000 de ani în urmă. Au asistat la lupte cum doar în filme au mai văzut.
Mai mult, au fost invitaţi să se aşeze la masă cu străbunii. Au gustat din mai multe feluri de mâncare, toate simple, naturale şi gustoase. Exact aşa cum erau ele consumate de strămoşii noştri.
În tabăra dacilor a fost agitaţie mare. Bărbaţii au avut grijă de foc, iar femeile au pregătit varză cu afumătură.
Totul preparat la ceaun, în aer liber. Mâncarea este straşnic păzită. La câţiva paşi este tabăra romană.
Dacii nu aveau o bucătărie rafinată, precum cea romană. Însă mâncau sănătos şi saţios. Morcovii, ciupercile şi brânzeturile nu lipseau din alimentaţie.
Angelica Bălos, vicepreşedinte asociaţie de reenactment: "Erau în primul rând fierturi, ceva între ciorbă şi tocană. Copiii erau crescuţ cu lapte de capră, de oaie, de vacă, brânză, cu fructe multe, ciuperci, ouă."
Cum dacii nu pot rămâne nemâncaţi până când varza este gata, femeile pregătesc de zor o gustare preferată a strămoşilor: pâinea cu unsoare. Orice ajutor este binevenit, iar cei mici se oferă voluntari.
Angelica Bălos, vicepreşedinte asociaţie de reenactment: "E adevărat că nobilii romani încercau să evite usturoiul şi ceapa, dar erau foarte sănătoase şi folosite de toate populaţiile barbare."
Femeile din tabăra dacică nu sunt doar bucătărese pricepute, ci şi bune cunoscătoare ale darurilor naturii.
Georgeta Sîrbu, participant: "La fiecare plantă aveau un simbol grafic, astfel că toată lumea înţelegea ce sunt: gălbenele, plante de pământ, coada şoricelului, plantă de apă, ustuoriul, plantă de foc."
Încinşi în urma luptelor, dacii îşi astâmpără setea cu un mied sau hidromel, este cea mai veche băutură fermentată, apărută cu mult înaintea celor din viță de vie, cereale sau fructe.
După două ore de stat la foc, varza cu afumătură este bună de gustat.
Turiştii care vizitează tabăra abia aşteaptă să se aşeze la masă. Mai ales după ce au asistat la demonstraţii de luptă ale războinicilor daci şi romani.
Totul a avut loc în cadrul Festivalului Frăţia Lupilor, ajuns la cea de-a două ediţie.