Meşterii populari din Botoşani s-au întrecut la un concurs de încondeiat ouă
Suntem în postul Paştelui, dar pregătirile pentru cea mai mare sărbătoare creştină sunt în toi. Într-o comună din Botoşani, meşterii populari de toate vârstele s-au adunat, weekendul acesta, la un concurs de încondeiat ouă. Şi au arătat că pot ridica această tehnică la rang de artă.
De Redactia Observator la 07.04.2019, 13:26Suntem în postul Paştelui, dar pregătirile pentru cea mai mare sărbătoare creştină sunt în toi. Într-o comună din Botoşani, meşterii populari de toate vârstele s-au adunat, weekendul acesta, la un concurs de încondeiat ouă. Şi au arătat că pot ridica această tehnică la rang de artă. Biserica a fost locul în care artiştii şi-au pus tot talentul în pensule şi în zeci de culori.
Până ca oul să capete un aspect deosebit, e multă muncă în spate. Tanti Aurora are 84 de ani şi încondeiază ouă de când se ştie, după aceeaşi tehnică.
Aurora Giuraniuc, artist popular: Prima oară dăm cu alb, pe urmă punem în galben şi dăm cu galben şi pe urmă punem în roşu şi scriem pe roşu şi de la roşu, punem în negru
"De când încondeiez?", se întreabă simpatica bunică, "păi de când aveam 5 ani, acasă, împreună cu părinţii, părinţii de la bunici şi toate surorile mele încondeiază".
Procedeul presupune multă migală şi răbdare
De aceea nu pot fi încondeiate mai mult de trei ouă pe zi. Coşuleţele se fac din ouă de gâscă sau de struţ, ele se încondeiază ca un ou normal, numai că primeşte forma unui coş.
Tematica este una singură, portul naţional românesc. Însă culorile şi motivele diferă, iar fiecare are o semnificaţie aparte.
Preţul unui on încondeiat variază între 15 şi 40 de lei
"Dacă încondeiem spicul de grâu, demonstrază faptul că vom avea un an mai bogat. Dacă facem sfânta cruce pe ou ne demonstrază faptul că respectăm foarte mult credinţa pascală", spun localnicii.
În funcţie de complexitatea modelului, un ou încondeiat porneşte de la 15 lei şi ajunge la 40 de lei.
Festivalul de Ouă Încondeiate este la ediţia a şasea, iar în fiecare an, biserica din Rogojeşti a găzduit întâlnirea meşterilor populari.
Ioan Flaviu Rus, preot: De aici am ajuns să culegem roade şi să putem să ne bucurăm de ceea ce s-a păstrat aici, în comunitatea noastră
Concursul continuă şi astăzi, când vine rândul celor mici să-şi demonstreze dibăcia.