Antena LIVE

Curs valutar

(P) Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea

De la 22.04.2021, 18:03
WhatsApp
Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea

După cum știe oricine a citit vreodată un articol înainte de a cumpăra un espressor de cafea, există dovezi științifice substanțiale că cafeaua este incredibil de bună pentru sănătate și vă poate extinde viața. Conform unei meta-analize a 127 de studii, consumul de cafea:

Cafeaua realizează acest lucru inundându-vă corpul cu antioxidanți naturali, reparându-vă ADN-ul, calmând inflamațiile legate de stres și îmbunătățind eficiența enzimelor care reglează insulina și glucoza. Nu este surprinzător că consumatorii de cafea, în medie, trăiesc mai mult decât cei care nu beau cafea.

Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie. Acest lucru se datorează faptului că conține un stimulent numit cafeină - substanța psihoactivă cea mai frecvent consumată din lume.

După ce beți cafea, cofeina este absorbită în fluxul sanguin. De acolo, se deplasează către creierul dvs. În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor adenozină. Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina crește, ducând la arderea îmbunătățită a neuronilor.

Multe studii controlate la om arată că cafeaua îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului - inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală.

Acestea fiind spuse, consumul de cafea în diferite momente ale zilei poate crește sau reduce beneficiile acesteia - sau chiar o poate transforma într-un risc pentru sănătate, potrivit cercetărilor din cronofarmacologie, o ramură a neuroștiinței care studiază modul în care medicamentele funcționează cu (sau împotriva) oamenilor ritmuri biologice naturale.

Există o parte a creierului dvs. numită nucleul suprachiasmatic (SCN) care vă controlează cortizolul (hormonul stresului), care, atunci când este prezent, vă face să vă simțiți alert și, când este absent, vă face să vă simțiți somnoros. La fel ca și cofeina.

SCN eliberează cortizol în funcție de ritmul dvs. circadian, un ciclu de 24 de ore ușor diferit pentru toată lumea. Păsările și bufnițele de noapte, de exemplu, au ritmuri circadiene care sunt compensate între ele cu aproximativ 12 ore.

Potrivit neurologului Steven L. Miller, un cercetător postdoctoral de la Școala de Medicină Geisel de la Dartmouth, consumul de cafea atunci când SCN eliberează deja o mulțime de cortizol îi limitează efectele pozitive, deoarece sunteți deja „conectat”.

Cu alte cuvinte, cafea + cortizol = stres suplimentar (ceea ce este rău pentru sănătatea dvs). În schimb, dacă beți cafea când nivelul dvs. de cortizol este scăzut, aceasta vă calmează starea de spirit și crește nivelul de energie, astfel încât să puteți face mai mult fără a obține nervozitatea. Pentru o persoană obișnuită (de exemplu, cineva care se trezește la aproximativ 6:30 a.m.), nivelul de cortizol atinge maximul la 8-9, la prânz până la ora 13 și între 17:30 - 18:30.

Pentru cei care se trezesc devreme (cum ar fi CEO-ul Apple, Tim Cook, care crește la 3:45 a.m.), ajustați aceste numere înapoi cu aproximativ trei ore. Pentru bufnițele de noapte (cum ar fi co-fondatorul Reddit, Alexis Ohanian, care se trezește la 10 dimineața), ajustați aceste numere înainte cu aproximativ trei ore.

Deci, având în vedere ciclul respectiv (compensat în mod corespunzător pentru a se potrivi ritmului dvs. particular), care este cel mai bun moment pentru a bea prima ceașcă de cafea? Ei bine, deoarece nivelurile de cortizol încep să crească în momentul în care vă ridicați din pat, dacă beți prima ceașcă de cafea la micul dejun sau în timp ce faceți naveta, nu obțineți beneficiul deplin și s-ar putea să creați stres inutil. În mod similar, dacă beți prima ceașcă la masa de prânz, o veți bea când nivelul de cortizol este ridicat, limitându-i astfel eficacitatea.

Chiar dacă cortizolul scade după-amiaza, consumul de cafea atunci nu este o idee grozavă, deoarece cofeina rămâne în sistem până la 12 ore și poate contribui la crearea insomniei, o sursă uriașă de stres și un pericol major pentru sănătate. La fel și a bea cafea seara (deși cafeaua decofeinizată este probabil OK).

Astfel, prin procesul de eliminare, cel mai bun moment pentru ca o persoană obișnuită să bea cafea cu cofeină este între 9:30 și 11:30 a.m. Mai mult, așa cum am explicat anterior, pentru a obține întregul beneficiu al cafelei, ar trebui să beți între patru și șase căni de cafea de 200 ml în acea fereastră de două ore.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cafea
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025