Antena LIVE

Curs valutar

(P) Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea

De la 22.04.2021, 18:03
WhatsApp
Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea

După cum știe oricine a citit vreodată un articol înainte de a cumpăra un espressor de cafea, există dovezi științifice substanțiale că cafeaua este incredibil de bună pentru sănătate și vă poate extinde viața. Conform unei meta-analize a 127 de studii, consumul de cafea:

Cafeaua realizează acest lucru inundându-vă corpul cu antioxidanți naturali, reparându-vă ADN-ul, calmând inflamațiile legate de stres și îmbunătățind eficiența enzimelor care reglează insulina și glucoza. Nu este surprinzător că consumatorii de cafea, în medie, trăiesc mai mult decât cei care nu beau cafea.

Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie. Acest lucru se datorează faptului că conține un stimulent numit cafeină - substanța psihoactivă cea mai frecvent consumată din lume.

După ce beți cafea, cofeina este absorbită în fluxul sanguin. De acolo, se deplasează către creierul dvs. În creier, cofeina blochează neurotransmițătorul inhibitor adenozină. Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de alți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina crește, ducând la arderea îmbunătățită a neuronilor.

Multe studii controlate la om arată că cafeaua îmbunătățește diferite aspecte ale funcției creierului - inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelurile de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală.

Acestea fiind spuse, consumul de cafea în diferite momente ale zilei poate crește sau reduce beneficiile acesteia - sau chiar o poate transforma într-un risc pentru sănătate, potrivit cercetărilor din cronofarmacologie, o ramură a neuroștiinței care studiază modul în care medicamentele funcționează cu (sau împotriva) oamenilor ritmuri biologice naturale.

Există o parte a creierului dvs. numită nucleul suprachiasmatic (SCN) care vă controlează cortizolul (hormonul stresului), care, atunci când este prezent, vă face să vă simțiți alert și, când este absent, vă face să vă simțiți somnoros. La fel ca și cofeina.

SCN eliberează cortizol în funcție de ritmul dvs. circadian, un ciclu de 24 de ore ușor diferit pentru toată lumea. Păsările și bufnițele de noapte, de exemplu, au ritmuri circadiene care sunt compensate între ele cu aproximativ 12 ore.

Potrivit neurologului Steven L. Miller, un cercetător postdoctoral de la Școala de Medicină Geisel de la Dartmouth, consumul de cafea atunci când SCN eliberează deja o mulțime de cortizol îi limitează efectele pozitive, deoarece sunteți deja „conectat”.

Cu alte cuvinte, cafea + cortizol = stres suplimentar (ceea ce este rău pentru sănătatea dvs). În schimb, dacă beți cafea când nivelul dvs. de cortizol este scăzut, aceasta vă calmează starea de spirit și crește nivelul de energie, astfel încât să puteți face mai mult fără a obține nervozitatea. Pentru o persoană obișnuită (de exemplu, cineva care se trezește la aproximativ 6:30 a.m.), nivelul de cortizol atinge maximul la 8-9, la prânz până la ora 13 și între 17:30 - 18:30.

Pentru cei care se trezesc devreme (cum ar fi CEO-ul Apple, Tim Cook, care crește la 3:45 a.m.), ajustați aceste numere înapoi cu aproximativ trei ore. Pentru bufnițele de noapte (cum ar fi co-fondatorul Reddit, Alexis Ohanian, care se trezește la 10 dimineața), ajustați aceste numere înainte cu aproximativ trei ore.

Deci, având în vedere ciclul respectiv (compensat în mod corespunzător pentru a se potrivi ritmului dvs. particular), care este cel mai bun moment pentru a bea prima ceașcă de cafea? Ei bine, deoarece nivelurile de cortizol încep să crească în momentul în care vă ridicați din pat, dacă beți prima ceașcă de cafea la micul dejun sau în timp ce faceți naveta, nu obțineți beneficiul deplin și s-ar putea să creați stres inutil. În mod similar, dacă beți prima ceașcă la masa de prânz, o veți bea când nivelul de cortizol este ridicat, limitându-i astfel eficacitatea.

Chiar dacă cortizolul scade după-amiaza, consumul de cafea atunci nu este o idee grozavă, deoarece cofeina rămâne în sistem până la 12 ore și poate contribui la crearea insomniei, o sursă uriașă de stres și un pericol major pentru sănătate. La fel și a bea cafea seara (deși cafeaua decofeinizată este probabil OK).

Astfel, prin procesul de eliminare, cel mai bun moment pentru ca o persoană obișnuită să bea cafea cu cofeină este între 9:30 și 11:30 a.m. Mai mult, așa cum am explicat anterior, pentru a obține întregul beneficiu al cafelei, ar trebui să beți între patru și șase căni de cafea de 200 ml în acea fereastră de două ore.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cafea
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024