Românii preferă telemeaua şi caşcavalul, arată studiile
Românii mănâncă brânză puţină şi ieftină. Studiile arată că nu ne putem compara cu francezii. Şi, chiar dacă ne-am mai rafinat gusturile, preferăm produsele autohtone, şi anume caşcavalul şi telemeaua.
De Redactia Observator la 20.11.2018, 23:06Românii mănâncă brânză puţină şi ieftină. Studiile arată că nu ne putem compara cu francezii. Şi, chiar dacă ne-am mai rafinat gusturile, preferăm produsele autohtone, şi anume caşcavalul şi telemeaua.
Unul din doi români mănâncă între una şi trei porţii de brânzeturi pe săptămână. Iar patru din zece români au inclus brânza în meniul zilnic.
În ceea ce priveşte consumul de brânză, românii sunt, mai degrabă, tradiţionalişti. Statisticile arată că preferă să mânânce cel mai mult caşcaval şi telemea. De partea cealaltă, tinerii sunt ceva mai deschişi să încerce gusturi noi. Şi statisticile arată că preferă brânza maturată sau specialităţile internaţionale.
Ce-i place românului să mănânce? Telemea nematurată, de obicei cu roşii sau la mămăligă. Este telemea şi cred că este de vacă. Chiar am văzut, conţine telemea de oaie şi urme de vacă 10%. Astea sunt şmecherii de marketing pentru că laboratoarele încă nu pot depista cantitativ câtă oaie, câtă vacă, spune DORIN COJOCARU, preşedinte APRIL.
Cu toate că ne plac brânzeturile, mâncăm de patru-cinci ori mai puţine decât alţi europeni. Adică doar cinci kilograme pe an, faţă de 26, câte mănâncă un francez, de exemplu.
În Italia, Franţa, merg pe tradiţie şi acolo sunt şi cooperative, pe nişă, pe specialităţi. O brânză făcută dintr-un anumit tip de lapte, lapte de la o vacă sau oaie care a fost pe vârful muntelui, acolo există o tradiţie de sute de ani, ca în Austria, în Spania, explică DORIN COJOCARU, preşedinte APRIL.
Delicatesele străinilor sunt şi pe rafturile magazinelor româneşti. Însă preţul lor e de cele mai multe ori inaccesibil. Un kilogram de brânză Roquefort costă 125 de lei. Un alt tip de brânză, cu mucegai albastru - peste 60 de lei kilogramul. Asta, în timp ce telemeaua românească se vinde cu 25 de lei kilogramul.
Brânzeturile sunt sănătoase, dar în cantităţi mici.
100 de grame de caşcaval dau în jur de 400-500 de kilocalorii, în funcţie de sursa laptelui, de ce provenienţă este şi de inserţii, întâlnim caşcaval cu trufe, caşcaval cu nuci, spune LYGIA ALEXANDRESCU, specialist în nutriţie.
Anul trecut, România a importat aproape 74.000 de tone de brânzeturi, cele mai multe din Germania şi Polonia, arată Institutul Naţional de Statistică.