Antena LIVE

Curs valutar

Studenţii români lansează mâncarea viitorului

Parizer cu cătină, pâine cu proteine din peşte sau prăjituri cu lavandă. Nu sunt rodul imaginaţiei bucătarilor, ci invenţiile unor tineri români care vor să facă revoluţie în gastronomie. Au creat astfel variante la fel de gustoase, dar mult mai sănătoase care înlocuiesc E-urile.

De la 26.11.2019, 21:30
WhatsApp
Vezi și:

Parizer cu cătină, pâine cu proteine din peşte sau prăjituri cu lavandă. Nu sunt rodul imaginaţiei bucătarilor, ci invenţiile unor tineri români care vor să facă revoluţie în gastronomie. Au creat astfel variante la fel de gustoase, dar mult mai sănătoase care înlocuiesc E-urile, conservanţii şi coloranţii din produsele alimentare.

Arată ca parizerul obişnuit, dar conţine un ingredient neobişnuit: cătina. Cunoscută ca remediu natural, ar putea fi soluţia viitorului. Înlocuieşte nitritul de sodiu, un aditiv care se găseşte în aproape toate preparatele din carne. 

Maricica Stoica, conf. dr. inginer la Facultatea Transfrontalieră: Este un aditiv controversat, un aditiv care, în organismul uman, în prezenţa aminilor secundare, formează acele glucozamine implicate în apariţia cancerului

Şi pâinea este mai sănătoasă dacă în ea este adăugată proteină din peşte.

Petrea Alexa, profesor Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: În mod normal, glutenul este reechilibrat de nişte aminoacizi esenţiali şi venirea cu o proteină de calitate superioară, cum este proteina din peşte, aduce o echilibrare nutriţională

Sunt doar câteva din invenţiile studenţilor şi cercetătorilor de la Universitatea Dunărea de Jos. Aceştia s-au inspirat din obiceiurile bunicilor noştri şi au creat aromatizanţi naturali.

Nicoleta Dermengiu, studentă la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Am microcapsulat apa de extracţie a orezului negru, la prefierberea acestuia şi ulei esenţial de lavandă 

Transformate în pulbere, cojile de vinete, de struguri sau de ceapă pot fi buni coloranţi. Aşa vopseau bătrânii ouăle de Paşte.

Adelina Milea, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Am testat aceste ingrediente prin adăugarea lor în diverse alimente precum biscuiţii tip aperitiv şi produsul alimentar vedetă este sosul foarte frumos colorat datorită pigmenţilor

Nina Nicoleta Condurache, studentă Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Ingredientul meu este făcut din extract anticoasnic, din cojile de vinete. Acest produs a fost adăugat în creme de prăjituri, în îngheţată, în bere

Cu ajutorul unor proteine din zer, produsele din lapte vor avea garanţie mai mare.

Mihaela Cotârleţ, profesor Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Dacă aici punem două grame de cultură, aici punem 0,2 grame de fermentaţie şi obţinem aceeaşi structură a chefirului 

Pentru toate aceste produse sănătoase, studenții, dar şi cercetătorii români au obţinut 10 medalii de aur la o compertiţie de invenţii din Chişinău. Câteva produse au fost deja brevetate, aşa că, în curând, le vom găsi pe rafturi. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

galati studenti mancare viitor tineri prajituri
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024