Superstiţii în Ajunul Crăciunului. Ce să faci astăzi, înaintea sărbătorii Naşterii Domnului, ca să ai noroc în anul ce vine
Este Ajunul Crăciunului. Ziua de dinaintea Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului, o sărbătoare a familiei. Ziua de astăzi este plină de obiceiuri şi superstiţii.
De Angela Bertea la 24.12.2023, 13:31În ajunul Sărbătorii sunt mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții de care țin cont mai ales oamenii de la sate. Despre Moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă. Totodată, se știe despre Moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, Moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.
Superstiţii, tradiţii şi ritualuri în Ajunul Crăciunului
Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste; dacă nu, vei avea parte de ghinion. Dacă mănânci mere în Ajunul Crăciunului, vei fi sănătos tot anul. Se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, la fel ca în seara de Sfântul Andrei. Din popor se spune că astăzi, apicultorii nu trebuie să dea nimic din casă, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu roiască. Unele persoane, în seara de Ajun, mătură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează. Un moment mult așteptat, în Ajunul Crăciunului este împodobitul bradului, activitate la care participă întreaga familie. Iar o dată împodobit, în seara de Ajun ... sosește și Moș Crăciun cu daruri. Tot astăzi, copii merg cu colinda. Se spune că cei care primesc colindătorii vor avea belșug în casă. Şi, nu în ultimul rând, un obicei întâlnit în multe regiuni ale țării este ca în Ajunul Crăciunului, preotul să meargă cu icoana Nașterii lui Iisus Hristos, vestind astfel, Nașterea Mântuitorului. Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile care, în credinţa populară, se spune că aduc noroc celor care le respectă.