Tradiţia din Bucovina care alungă spiritele rele. Se crede că la final de an duhurile se adună pe Pământ
Tradiția colindătorilor mascați este încă păstrată cu sfinţenie în unele zone ale ţării. Puțini știu însă, că rolul lor e acela de a alunga spiritele rele despre care se spune că se adună pe Pământ la final de an.
De Clara Mihociu la 24.12.2024, 14:12Este poate una dintre cele mai cunoscute măști folosite în popor în preajma sărbătorilor, atunci când se merge cu uratul. Acum piese de muzeu, măștile au făcut parte încă din perioada precreștină din tradițiile regiunii.
Ovidiu Focșa, etnograf Complex Muzeal Moldova Iași: În spatele jocurilor cu măşti, fie că e vorba de măşti animaliere sau de măşti umane, vedem vechi rituri de fertilitate, vedem elemente ale cultului agrar.
Se crede că la final de an duhurile rele se adună pe Pământ, iar rolul mascaţilor e tocmai acela de a le alunga. Însă cu o condiţie - să fie mai urâţi ca spiritele. În prezent cei mai mulţi le cumpără în scop decorativ. O astfel de mască, mai simplă şi de mici dimensiuni costă 100 de lei. În timp ce una mai complexă, care are şi coarne costă chiar şi 450 de lei. Câțiva meșteri populari din Bucovina duc încă mai departe tradiția măștilor.
Vasile Neamțu folosește în realizarea măștilor și coarne de la diverse animale, iar la el găsim și tot felul de obiecte menite să facă zgomot cât mai mare pentru alungarea duhurilor.
Vasile Neamţu, meșter popular: Eu am băut apă din astea. Mă duceam cu bunicul la marcat, la pădure şi mă trimitea să aduc apă.
Măşti lovite cu bâtele şi arse
Liviu Săhlean e alt meșter popular din Suceava care a ales să ducă mai departe tradiția măștilor.
Liviu Săhlean, meşter popular: La noi era un obicei de Bobotează. Se mascau, dar nu neapărat cu măştile astea, şi umblau din casă în casă până reuşea să îi recunoască gazda.
Mascaţii erau de obicei oameni cu haz și inventivi. În unele zone se făceau pariuri pentru a se ghici cine se ascunde sub mască.
După ce trecea perioada uratului, tradiția cerea ca măştile să fie lovite cu bâtele şi arse.