Un artist din Kiev a expus în Piaţa Unirii din Iaşi baraje anti-tanc din Ucraina. Care a fost reacţia localnicilor
O operă de artă inedită este expusă în aceste zile la Iaşi. Mai multe baraje anti-tanc, folosite ca sistem de apărare încă din primele zile ale războiului din Ucraina, au fost montate în Piaţa Unirii din oraş. Expoziţia este, de fapt, o lucrare-manifest a unui artist din Kiev şi este descrisă ca un simbol al solidarităţii.
De Clara Mihociu la 23.05.2022, 13:35Părerile ieşenilor sunt împărţite în momentul în care ajung în Piaţa Unirii şi dau cu ochii de respectiva operă de artă.
Cine nu ştie ce reprezintă aceasta, iniţial se informează, iar după ce află despre ce e vorba, abia apoi încearcă să găsească diferite motive pentru a fi amplasată într-adevăr în Piaţa Unirii.
Ce semnificaţie are opera de artă numită "Cercul mişcător"
"Cercul mişcător", aşa cum a fost numită opera de artă de către artistul din Kiev, are scopul de a atrage atenţia asupra a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Vorbim despre 16 baraje din metal, care sunt folosite acum în războiul din Ucraina, ca baraje anti-tanc, în zonele afectate de război.
- O elevă din Rusia a strigat în timpul unei festivități de la școală: "Putin e diavolul"
- Armament de ultimă generaţie expus la Bucureşti de americani. Când ar putea România să aibă avioane de luptă F35
- Muzeul de ceară din Paris a înlăturat statuia lui Putin. Capul, ascuns într-o cutie: ''Nu am reprezentat...
Artistul spunea că a dorit să fie un semn de solidaritate această operă de artă, la Iaşi, ca semn de solidaritate, pe care ieşenii au arătat-o faţă de cei din Ucraina, şi în acelaşi timp, să fie şi ca un talisman de protecţie pentru Iaşi.
Barajele anti-tanc rămân la Iaşi
Opera de artă va rămâne în Iaşi, asta pentru că, va fi donată de către artist.
Cei care se opresc, spun însă că, locul a fost sau nu bine ales pentru aceasta, pentru că, Piaţa Unirii este cunoscută şi drept Piaţa Porumbeilor, iar porumbelul semnifică pacea. În acelaşi timp, pentru că sunt puse în cerc, atrage de asemenea atenţia, pentru că aici se dansează hora unirii, tot în cerc. De data aceasta, cercul nu are o semnificaţie neapărat pozitivă.
Ideea este însă, de a atrage atenţia oamenilor asupra tuturor nenorocirilor care au loc acum dincolo de graniţă, oamenii să se oprească pentru un moment, să mediteze asupra situaţiei şi să fie în continuare alături de cei care suferă.