Antena LIVE

Visele ciudate ne antrenează pentru momentele neașteptate ale vieţii, susţine o nouă teorie. Ce alte ipoteze au mai emis cercetătorii

Un vis este asemenea unui scenariu: de exemplu, mergi în supermarket pentru a cumpăra niște lapte, dar până ajungi la casă, sticla de lapte s-a transformat într-un pește vorbitor. Apoi îți amintești că ai examen la matematică, dar nu ai participat la vreo lecție de aproape trei decenii. O nouă teorie susţine că visele ciudate ne pregătesc de fapt pentru momentele neprevăzute ale vieţii.

De la 15.05.2021, 17:49
Visele ciudate ne antrenează pentru momentele neașteptate ale vieţii, susţine o nouă teorie Shutterstock

Visele pot fi extrem de bizare, dar conform unei noi teorii a motivului pentru care visăm, acesta este un lucru bun de fapt. Prin introducerea unor ciudățenii aleatorii, visele ne lasă mai bine pregătiţi pentru a face față neprevăzutului din viaţa de zi cu zi.

Întrebarea de ce visăm a împărțit mult timp oamenii de știință în mai multe categorii. Natura subiectivă a viselor și lipsa oricăror mijloace de înregistrare a acestora face dificil de demonstrat de ce apar sau chiar cum diferă de la un individ la altul.

''În timp ce au fost prezentate diverse ipoteze, multe dintre acestea sunt contrazise de natura rară, halucinantă și narativă a viselor, o natură care pare să nu aibă vreo funcție specială'', a spus Erik Hoel, profesor asistent de cercetare în neuroștiințe la Universitatea Tufts, în Massachusetts, SUA.

Inspirat de cunoștințele recente, Hoel a propus o teorie alternativă: ipoteza creierului supradimensionat. Cercetătorul sugerează că pe măsură ce îmbătrânim, zilele noastre devin statistic destul de asemănătoare, ceea ce înseamnă că ''setul nostru de antrenament'' este limitat. Dar trebuie totuși să fim capabili să ne generalizăm abilitățile la circumstanțe noi și neașteptate - fie că sunt reacțiile noastre fizice, fie procesele și înțelegerea noastră atunci c\nd vine vorba despre anumite subiecte. 

Pe acelaşi subiect

Prin crearea unei versiuni ciudate a lumii, visele ne pot face înțelegerea mai puțin simplistă și mai bine completă. Deja există unele dovezi din cercetarea neurologică care să susțină acest lucru, susține el. De exemplu, una dintre cele mai fiabile modalități de a stimula visele despre ceva care se întâmplă în viața reală este de a efectua în mod repetat o nouă sarcină, cum ar fi antrenamentul în mod repetat pe un simulator de schi, în timp ce ești treaz. Suprasolicitarea asupra sarcinii declanșează acest fenomen de supradaptare, conform The Guardian

Deși ipoteza lui Hoel este încă netestată, un avantaj este că ia în serios fenomenologia viselor - în special conținutul lor rar, halucinant și narativ - mai degrabă decât să o vadă ca un subprodus inexplicabil al altor procese cerebrale de fond. Chiar și experimentarea unor activități aparent fără legătură, dar asemănătoare din punct de vedere fizic, poate avea beneficii: de exemplu, visarea la zbor poate îmbunătăți echilibrul și stabilitatea în timpul alergării.

''Este totul plauzibil'', a spus prof. Mark Blagrove, director la Swansea University Sleep Laboratory, specializat în studiul somnului și al viselor. ''Această teorie propune ca în vise să generalizăm din ceea ce am învățat în timpul zilei. Se încadrează astfel în diferite alte teorii actuale, cum ar fi teoria recentă Nextup, care susține că visele caută noi asocieri a ceea ce a fost învățat recent. Cu toate acestea, la fel ca în atâtea teorii ce susţin că visarea are o funcție, nu există încă dovezi că visarea este mai mult decât un epifenomen, un produs secundar al funcției neuronale.''

Chiar și așa, această nouă teorie ar putea încuraja psihologii și neurologii să întreprindă experimente pentru a testa dacă visele ne ajută să generalizăm din ceea ce am învățat, a adăugat el.

Alte teorii despre motivul pentru care visăm

Întrebarea de ce visăm a fascinat oamenii de știință și filosofii de milenii, dar încă nu avem o explicație solidă a motivului pentru care o facem. Iată câteva dintre celelalte teorii principale:

Teoria lui Freud: Sigmund Freud credea că visele reprezintă ''împliniri deghizate ale dorințelor reprimate'' și sunt compuse din conținut manifest și latent. Conținutul manifest se referă la priveliștile, sunetele și povestea visului, în timp ce conținutul latent este semnificația simbolică din spatele visului, reprezentând dorințele inconștiente ale visătorului.

Teoria consolidării memoriei: Poate că visele sunt doar reluări ale evenimentelor din trecut. Ne consolidăm amintirile în timpul somnului și, conform acestei teorii, visele sunt reflectarea acestui lucru. Cu siguranță, există unele dovezi că secvențe specifice de declanșare neuronală observate în timp ce suntem treji sunt uneori ''redate'' în timpul somnului.

Teoria simulării amenințărilor: Aceasta susține că visele sunt un vechi mecanism de apărare biologică, care ne permite să practicăm depășirea amenințărilor. În esență, ele oferă visătorului un mediu de realitate virtuală în care să practice abilități importante de supraviețuire.

Teoria sintezei activării: Poate că visele sunt doar un șir aleatoriu de amintiri adunate împreună. Dacă da, ne pot provoca să facem noi conexiuni sau să declanșăm epifanii creative în timp ce dormim.

Teoria empatiei: Visele s-ar putea să nu fi evoluat ca o funcție, dar câștigă una atunci când le împărtășim cu alte persoane. Similar cu împărtășirea poveștilor, visele pot servi la construirea empatiei între oameni.

Teoria reglării emoțiilor: Aceasta propune că visele sunt construite din istoria noastră emoțională și ne pot ajuta să ne procesăm și să ne reglăm emoțiile.

Ți-a plăcut acest articol?

cercetatori somn teorii vise
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu....
CaTine
Publicat 11.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Microsoft a lansat un program AI de spionaj. Va fi folosit de serviciile secrete
Useit
Publicat 11.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase...
ZU
Publicat 11.05.2024
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Hello taste
Publicat 11.05.2024
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Deparinti
Publicat 11.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Medicool
Publicat 11.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024