Visul împlinit al unei tinere pasionate de artă şi natură. Wanda Hutira colorează zidurile gri ale blocurilor şi dă viaţă Capitalei: "Îmi place să fac lucruri"
Visul ei a fost să facă oraşul mai frumos, iar pe copiii defavorizaţi - mai fericiţi. Voi i-aţi spus Ajut Eu, la sfârşitul anului trecut. Vorbim despre Wanda Hutira, artista care colorează zidurile gri ale oraşelor. Şi-a dorit să facă acest lucru alături de mai mulţi copii, pe care să-i înveţe arta ei. De 1 iunie, au pus împreună prima tuşă pe o clădire din Bucureşti. Azi, lucrarea lor este gata să fie admirată.
De Ana Maria Gheorghe la 05.06.2024, 22:20Dacă treceţi vreodată pe strada Vasile Lascăr, ridicaţi-vă privirea. Veţi descoperi o pată de culoare cum nu sunt multe în Bucureşti. "E această călătorie iniţiatică a tuturor adolescenţilor când devin adulţi", spune Wanda Hutira.
Visul împlinit al unei pasionate de artă şi natură
Imaginea aceasta, care face oraşul mai frumos, este visul împlinit al Wandei Hutira. O artistă pe care am cunoscut-o toamna trecută, în campania Ajut Eu, când voi i-aţi dat imboldul să-şi ducă misiunea mai departe. Pasionată de artă şi de natură, îndrăgostită de culori şi de România, semnase până atunci peste 50 de lucrări murale în toată ţara: "Sunt Wanda şi îmi place să fac lucruri".
Mesaje sociale de impact, pictate pe cele mai gri ziduri. Eşti suficient. Natura se simte. Comunitatea creează schimbarea. Iar azi: Prieteniile adevărate depăşesc cele mai mari valuri. O pictură pe care Wanda a făcut-o împreună cu 15 copii din medii sociale defavorizate. "E un mesaj pe care l-am făcut împreună cu copiii, a ieşit în urma celui de-al doilea workshop", explică Wanda Hutira.
Wanda le-a dat unor copii şansa să creeze
S-a întâmplat într-o zi cu soare, la final de mai. În curtea mică de la numărul 38, copiii au umplut zidul de idei şi cuvinte. Apoi, chiar de ziua lor, de 1 iunie, au început să picteze peretele înalt de câţiva metri. Pentru noi, cei care trecem pe aici, e un motiv de bucurie. Pentru ei, copiii cărora Wanda le-a dat şansa să creeze, e vindecarea de care aveau nevoie. "Pe măsură ce lucrăm cu ei, îi vezi cum reuşesc să-şi acceseze gânduri şi emoţii şi trăiri tot mai adânci şi mai sensibile, mai vulnerabile", adaugă tânăra artistă.
Wanda Hutira visează mai departe. Să facă un fenomen din arta stradală, sufocată acum de birocraţie: "Să schimbăm puţin, să ajustăm legea, că totuşi nu e... Cel mai dificil e că trebuie să facem rost de autorizaţie de construcţie pentru o pictură. Nu construim".