Antena LIVE

Curs valutar

Video

Alpinistul Alex Găvan, despre poluare: "Un mare virus tronează marile oraşe din ţară, un virus care ne ucide pe toţi, nediscriminatoriu"

Mai mulţi activişti români au dat în judecată statul, pentru că nu implementează soluţii concrete pentru combaterea poluării, iar procesul ar putea avea efecte extrem de importante asupra ţării noastre. Alpinistul Alex Găvan, specialist în probleme de mediu, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre ce înseamnă procesul respectiv, dar şi despre cât de tare ne afectează poluarea la momentul actual.

De la 19.04.2023, 15:00
WhatsApp
Vezi și:

Că România este una dintre cele mai poluate ţări din Uniunea Europeană şi nu numai nu mai este o surpriză pentru nimeni. Ba chiar în Bucureşti se depăşesc în mod frecvent normele de poluare acceptate prin lege.

Specialiştii susţin că vina este exclusivă a autorităţilor şi acuză că acestea nu iau măsuri concrete pentru combaterea poluării. Ba, mai mult, se acuză faptul că autorităţile de la noi încurajează importul de rable prin care creşte poluarea în România.

Mai mulţi activişti români au dat în judecată autorităţile, iar procesul a început la Cluj-Napoca, judecătorii respingând contestaţiile depuse de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi cei ai Ministerului Energiei.

Pe lângă solicitarea de luare a unor decizii concrete pentru combaterea poluării, activiştii solicită inclusiv amendarea autorităţilor pentru fiecare zi în care acestea refuză să implementeze astfel de măsuri.

Alpinistul Alex Găvan, specialist în probleme de mediu, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre tot ce înseamnă şi implică această poveste.

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Alex Găvan:

- Era cazul să se întâmple acest prim proces de climă şi în România. Proiectul pe care noi îl propunem pentru Bucureşti, în primă fază, şi apoi pentru alte oraşe din ţară exact asta face, luptă împotriva schimbărilor climatice, dar până să ajungem acolo trebuie să ne referim la calitatea aerului din Bucureşti. Din păcate, de ani buni Bucureşti este în top 3 cele mai poluate capitale din Europa şi avem cele mai mari costuri bugetare dintre toate capitalele din Uniunea Europeană. 6,35 miliarde de euro practic se duc în fiecare an de la buget, practic din banii noştri, ai tuturor. Se duc pe boli care sunt agravate sau cauzate de poluare. În România mor anual 29.000 de români din această cauză.

- În 2020, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a publicat nişte statistici şi printre concluziile acelui raport reiese că dacă autorităţile şi-ar îndeplini ţintele deja asumate pentru combaterea poluării, speranţa de viaţă a bucureştenilor s-ar mări cu patru ani, ceea ce este o cifră absolut fantastică. 

- Pe lângă procesul de care vorbeam, România deja a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru aerul poluat din Bucureşti şi alte câteva oraşe mari din ţară. În curând am putea să plătim amenzi de zeci de milioane de euro până o să remediem această problemă. Ironia este că, în acelaşi timp, noi ne tăiem, practic, ultimele păduri din jurul Bucureştiului. Ca de multe ori în România, ne tăiem singuri craca de sub picioare. În loc să facem aşa-numitele centuri verzi, ca afară, în jurul oraşului, care sunt practic plămânii verzi, noi îi tăiem cu sălbăticie. 

- Ilfov este unul dintre judeţele cu cea mai mică acoperire forestieră din ţară, doar 16%. Asta duce în zona de deficit forestier. Să ies din zona asta trebuie să am peste 30%. Şi totuşi, doar în pădurile din Ilfov în ultimul an s-au tăiat peste jumătate de milion de arbori, legal. Vorbim acum doar de cifrele oficiale. Peste jumătate de milion de arbori în peste 700 de puncte diferite de tăiere, asta însemnând echivalentul a circa 5.000 de camioane de lemne.

- Împreună cu cele mai relevante organizaţii de mediu din România şi nu numai, împreună cu foarte multe persoane publice, am creat platforma civică Împreună pentru Centura Verde. Privitorii pot să intre pe centuraverde.ro şi să semneze şi petiţia pentru că prin asta cerem mai multe lucruri. În primul rând, protejarea strictă a tuturor pădurilor din Ilfov, pe de o parte. Pe de altă parte, cerem un plan integrat concret. Pentru că în momentul de faţă Bucureştiul nu are un plan de combatere a poluării. Un plan integrat între Primăria Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov. De ce asta? Pentru că nu mai poţi să gândeşti dezvoltarea Bucureştiului altfel decât integrată cu ceea ce se întâmplă în Ilfov. 

- Considerăm că ceea ce se întâmplă în Bucureşti este o chestiune de securitate naţională. De ce? Pentru că Bucureşti este inima ţării, este motorul care pompează sânge, energie în corpul ţării. Când inima e bolnavă, nu trebuie să facem ceva să o recondiţionăm? Pentru că altfel şi economia o să o ia la vale. Pentru asta cerem, solicităm autorităţilor să pună subiectul poluării din Capitală pe masa CSAT-ului. 

- Trebuie să ne imaginăm că pădurile astea din jurul Bucureştiului, dar şi din jurul marilor aglomerări urbane sunt masca de oxigen a oraşului. Centura verde reprezintă un proiect pe care, dacă nu îl tratăm acum, cu maximă seriozitate, viitorul oricum o să ni-l propună, dar la un cost etic, economic şi social înmiit decât este acum efectiv. În momentul de faţă, un mare virus tronează peste Bucureşti, peste marile oraşe din ţară, un virus care ne ucide pe toţi nediscriminatoriu. Acest virus este poluarea.

- Vrem ca noul Bucureşti să nu rămână doar un slogan. Pădurile din jurul oraşului nu stochează doar carbonul, nu reduc doar extremele termice, ele acţionează şi ca un burete uriaş care adună precipitaţii, acumulează apa şi, în vreme de secetă, dau, uşor, uşor, drumul. Asta se întâmplă şi în Parcul Natural Văcăreşti şi, practic, această centură verde o să fie următorul pas major în materie de calitatea aerului în oraş şi în zona metropolitană. 

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

marius pancu alex gavan romania bucuresti poluare autoritati
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025