Antena LIVE
Video

Consilier CNSAS, despre soarta tinerilor ridicaţi de Miliţie în comunism pentru hainele rock sau coafură

Postarea virală a zilei face o comparaţie pe care unii dintre noi o cunoaştem dar o uităm, iar celor mai tineri le e probabil străină. Marile festivaluri ale verii ca Untold, Electric Castle, Neversea sau Summerwell înseamnă libertate fără margini, dar în urmă cu doar 3 decenii preferinţele muzicale puteau dimpotrivă să te coste libertatea şi să ducă la arestări.

De la 26.09.2023, 12:21

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a considerat că este un moment foarte bun pentru a le reaminti tinerilor să preţuiască ceea ce au şi a publicat imagini tulburătoare cu adolescenţi şi tineri luaţi de Securitate doar pentru că aveau ACDC sau Metallica scris cu pixul pe tricouri ori pe geci. Postarea cu imaginile tulburătoare făcută de CNSAS s-a viralizat, a ajuns la peste 3 mii de share-uri şi sute de comentarii.

"În una dintre poze putem vedea o tânără care este cercetată de organele de Securitate pentru inscripţiile pe care le avea pe vestă, pentru coafură, pentru atitudine, din cauza numelor formaţiilor de pe haine. Încă din 1971, de când regimul îşi doreşte ca tot ce înseamnă cultură să fie de inspiraţie românească, iar tinerii din poze având pe haine nume ca ACDC, Metallica, Black Sabbath, intrat într-un fel de coliziune cu ceea ce îşi dorea regimul de la generaţia tânără, asta îi aduce în faţa organelor de anchetă", ne declară Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS.

Sistemul, nemulţumit de rebeliunea tinerilor

Marius Pancu, prezentator Observator: Ce mesaje supărau atât de tare regimul şi îi făcea să se teamă?

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: În primul rând, orientarea către Vest. Există nu doar nume de trupe ci şi numele unor branduri internaţionale pe care tinerii şi le doreau. Îşi doreau să aibă haine din Occident, doar că din păcate nu aveau acces la ele. Autorităţile erau inflamate de apariţiile extravagente, de numele trupelor, majoritatea din SUA. 

Marius Pancu, prezentator Observator: Care erau repercusiunile?

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: Erau duşi la interogatoriu, după care ofiţerii se îndreptau către ceea ce ei numesc "metode preventive". Erau atenţionaţi, avertizaţi, puşi în dezbatere publică. Majoritatea celor din fotografii locuiau în Bucureşti, în cartierul Berceni, erau un grup. Fotografiile erau făcute după ce nişte tineri erau ridicaţi după un spectacol al Cenaclului Flacăra. Ei nu au reuşit să stea până la sfârşit, au fost ridicaţi pentru că intrau într-un soi de coliziune şi cu ceea ce se întâmpla la Cenaclu. Sunt ridicaţi şi duşi la secţia de Miliţie.

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: Se putea întâmpla să mergi pe stradă şi să fii luat de Miliţie. Erau grupuri de tineri urmărite luni de zile pe care ofiţerii ajungeau să le destrame, asta era una dintre metode. Dacă lucrurile mergeau departe, erau exmatriculaţi din unitatea de învăţământ şi erau transferaţi altundeva. 

Mesajele antisistem de pe hainele tinerilor

Marius Pancu, prezentator Observator: Erau pur şi simplu preferinţe muzicale sau era deliberat mesajul antisistem?

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: Imaginile arată că e vorba de preferinţe muzicale, însă este vorba şi de o atitudine mai rebelă. În notele ofiţerilor apar detalii despre atitudine în timpul concertului, manifestările mai intense, se bucurau de muzică şi să trăiască o formă de libertate. Era destul de complicat ca bărbat să porţi păr lung în anii respectivi. Sunt artişti cunoscuţi şi de la noi care pentru a putea păr lung încercau să facă rost de atestate prin care să demonstreze că sunt actori. E un caz foarte cunoscut, cei de la Phoenix, pe care o echipă a televiziunii maghiare i-a filmat la un moment dat cântând Mugur de fluier şi pentru a nu avea probleme, operatorul maghiar a găsit o tehnică specială pentru a filma o trupă rock cu cadre foarte apropiate de figurile lor şi pe instrumente, astfel că din cadre nu îţi dădeai seama că cei de la Phoenix aveau păr lung. 

Marius Pancu, prezentator Observator: Erau trupele rock interzise?

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: Au fost, majoritatea trupelor rock din România comunistă într-un fel sau altul au intrat în coliziune cu regimul şi au fost perioade în care au fost interzise. Phoenix a avut perioade de interdicţie şi după au plecat din ţară. 

Marius Pancu, prezentator Observator: Cât de mult a contribuit cultura rock la clintirea regimului? 

Apropierea adolescenţilor din ziua de azi faţă de sistemul comunist

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: Cred că a fost foarte importantă, înainte de toate că totuşi în sistemul acela închis în România totuşi intra muzică din Occident şi asta cumva a schimbat mentalităţi. Şi dificultatea cu care făceau rost de muzică i-a îndârjit pe tineri, pentru că cei din poze aveau cam 17, 18, 19 ani în a doua jumătate a anilor 80. Sunt cu siguranţă oameni printre ei care au participat la revoluţie şi la schimbările de atunci.

Marius Pancu, prezentator Observator: Cum de este un segment de tineri tot mai are seduşi de comunism fără să înţeleagă ce înseamnă acesta?

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS: Într-un fel asta şi a fost raţiunea care a stat la baza postării, pentru că noi am gândit-o făcând apel şi la imaginile din prezent şi am pus pozele în paralel. Le-aş spune tinerilor seduşi de comunism că ar trebuie să se întoarcă în spate să vadă că ideile astea care pot fi foarte cuceritoare au fost puse în aplicare şi s-a ajuns la imagini de tipul ăsta şi că e foarte important chiar dacă n-au trăit vremurile respective să vorbească cu cei care le-au trăit pentru că e o tendinţă firească. Atunci când vorbim de societate, valorile nu trebuie uitate. Le e la îndemână să vorbeasca cu părinţii, cu bunicii. Noi încercăm să completăm misiunea cu documente, cu dovezi cât se poate de palpabile. Regimul comunism a fost unul ilegitim şi criminal şi a săvârşit abuzuri împotriva propriilor cetăţeni.

Ți-a plăcut acest articol?

comunism rock
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024