Antena Meniu Search
x

Festivalierii de ieri vs. azi. Cum arătau tinerii din anii '80, ridicaţi de Securitate pentru preferinţele muzicale sau inscripţiile de pe haine

Astăzi, marile festivaluri ale verii ca Untold, Electric Castle, Neversea sau Summerwell înseamnă libertate fără margini, dar în urma cu doar trei decenii, preferinţele muzicale puteau dimpotrivă, să te coste libertatea şi să ducă la arestări.  

de Redactia Observator

la 26.09.2023, 09:53

Vezi și

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a considerat că este un moment foarte bun pentru a le reaminti tinerilor să preţuiască ceea ce au şi a publicat imagini tulburătoare cu adolescenţi şi tineri luaţi de Securitate doar pentru că aveau AC/DC sau Metallica scris cu pixul pe tricouri ori pe geci. Postarea cu imaginile tulburatoare făcută de CNSAS s-a viralizat, a ajuns la peste 3.000 de share-uri şi sute de comentarii. 

"Să asculţi muzica preferată, să ieşi cu prietenii în oraş sau să te îmbraci cum vrei, cu tricouri cu fel de fel de inscripţii mai ciudate, toate aceste fac acum parte din normalitatea tinerilor de astăzi, însă acum ceva timp, în România aceste lucruri erau complet interzise. Iar un tricou cu Metallica te putea duce chiar şi în faţa unui ofiţer de securitate".

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS şi iniţiator al proiectului: Fotografiile la care noi ne uităm sunt aceşti tineri care sunt ridicaţi de la un spectacol al Ceanaclului Fracăra. Pentru că spre finalul ciclului pe care l-a avut Cenaclul Facăra nu prea mai puteai merge cu un tricou AC/DC şi cu Metallica şi atunci ei sunt ridicaţi din timpul spectacolului şi duşi la secţia de miliţie.

Tinerii care ajungeau pe mâna ofiţerilor de securitate erau săltaţi şi supuşii unui interogatoriu.

Pe acelaşi subiect

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS şi iniţiator al proiectului: De regulă avea loc un interogatoriu, după care ofiţerii de securitate se îndreptau către ceea ce numeau metode preventive. Erau atenţionaţi, avertizaţi, puşi în dezbatere publică. Duşi eventual într-un organism mai mare, la şcoală, şi erau supuşi domeniului public.

Agenţii de securitate urmăreau grupurile de tineri ani de zile, iar mai apoi se încerca destrămarea anturajului. Pe lângă incripţiile pe tricouri, altă problemă care te putea duce în faţa unui ofiţer de securitate era comportamentul.

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS şi iniţiator al proiectului: În notele întocmite de ofiţeri sunt menţionate atitudinea în timpul concertului, manifestările un pic mai intense.

O altă problemă în acele vremuri era şi coafura.

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS şi iniţiator al proiectului: Cei de la Phoenix pe care o echipă a televiziunii maghiare i-a filmat la un moment dat cântând Mugur de Fluier şi pentru a nu avea probleme, operatorul maghiar a găsit o tehnică specială pentru a filma o trupă rock. Cu cadre foarte apropiate pe figurile lor şi pe istrumentele muzicale, astfel că din filmare nu îţi dai seama că aveau păr lung.

Mai multe trupe rock au fost chiar şi interzise.

Andrei Galiţă, consilier în cadrul CNSAS şi iniţiator al proiectului: Phoenix la fel a avut perioade interdicţie şi până la urmă au plecat din ţară

Fotografiile publicate de CNSAS ne trimit cu gândul la vremurile de altă dată, când tinerii aveau de înfruntat rigorile absurde ale sistemului, iar muzica sau hainele cool erau un vis mult prea greu de atins.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Festivalierii de ieri vs. azi. Cum arătau tinerii din anii '80, ridicaţi de Securitate pentru preferinţele muzicale sau inscripţiile de pe haine