Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ce ar putea face Donald Trump cu NATO sau războiul din Ucraina după ce a câştigat alegerile din SUA

Americanii au mers la urne pentru a decide viitorul Statelor Unite! Ultimele urne s-au închis la 8 dimineaţă, ora României. Însă primele estimări ale rezultatelor au apărut chiar înainte de încheierea votului.

De la 06.11.2024, 16:19
WhatsApp
Vezi și:

Candidaţii şi vicepreşedinţii lor au votat, la fel a făcut şi preşedintele încă în funcţie, Joe Biden. Liderul de la Casa Albă le-a cerut alegătorilor să scrie istorie, prin alegerea Kamalei Harris ca succesoare a sa. Degeaba însă.

Donald Trump se întoarce la Casa Albă după o victorie istorică.  A câștigat statele cheie Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania şi Wisconsin și şi-a asigurat cel puțin 277 de electori. Pentru republicani este o triplă victorie: vor controla Casa Albă, Senatul şi cel mai probabil Camera Reprezentanţilor. 

Noi am analizat votul din SUA alături de Iulia Joja, expert în Securitate Europeană și Studii Europene la Universitatea George Washington şi Universitatea Georgetown, din Statele Unite ale Americii. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii oferite de aceasta:

- În ultimele minute, Donald Trump a scris pe Twitter, a făcut acuzaţii destul de grave cu privire la fraudarea voturilor din Philadelphia. Toate indiciile arată că Donald Trump a încercat să iasă înaintea exit-poll-urilor, aşa-numitelor exit-poll-uri, pentru a se autointitula câştigător.

- Dacă e să ne uităm la nivelul macro, la nivelul americanilor, situaţia este destul de paradoxală pentru că, pe de o parte, multora, foarte multora le este frică că iese Trump din diferite motive ce au fost discutate şi sunt discutate în continuare pe posturile româneşti şi internaţionale, de câteva zile, dacă nu cumva chiar de câteva săptămâni, pe de altă parte americanilor le iese frică că nu iese Trump pentru că atunci se va autonumi câştigător. La asta adăugăm că Donald Trump a susţinut, pe parcursul ultimilor patru ani, că el este preşedintele legitim şi că actualul preşedinte, Joe Biden, nu este preşedintele legitim al Statelor Unite ale Americii, mizând pe faptul că o majoritate a alegătorilor republicani, o parte semnificativă a populaţiei Statelor Unite, crede că alegerile din 2020 au fost fraudate.

- Dacă adăugăm observaţiile sau acuzaţiile sau ameninţările lui Trump, asta nu face decât să amplifice situaţia, astfel încât să avem măsuri de securitate extraordinare, atât aici, în capitala Statelor Unite ale Americii, cât şi în multe capitale ale statelor americane şi nimeni nu ştie la ce să se aştepte. 

- În Washington a fost un miniexod, în zilele de dinaintea alegerilor. Trebuie să înţelegem faptul că în acest oraş, America este foarte scindată, pe state, de aceea ne uităm cu atâta atenţie pe statele cheie, deci în Washington DC, care nu este stat, este cumva pe jumătate, într-o situaţie legală extraordinară, se votează în proporţie de 90-95% Partidul Democrat. Noi, cetăţenii acestui oraş, am trecut prin 6 ianuarie 2021, prin urmare, acum, o serie de cunoştinţe, prieteni, colegi, mai ales cei care locuiesc în proximitatea Capitoliului şi a Casei Albe, au părăsit preventiv oraşul, nu foarte mulţi, dar o parte au părăsit preventiv oraşul şi planifică să facă acest lucru şi în ianuarie care vine, dar nu trebuie să speriem populaţia. Majoritatea locuitorilor oraşului sunt în continuare aici. Unele şcoli şi unele universităţi au fost închise astăzi sau s-au ţinut cursurile online, altele nu, că avem 14 universităţi, este un oraş hiperuniversitar, dacă vreţi. Deci lucrurile funcţionează destul de normal. Mai devreme am trecut prin centru, pe lângă Casa Albă, deci totul este în regulă, dar, într-adevăr, există măsuri de securitate şi se resimte profund tensiunea.

- Au fost rupte toate recordurile de vot timpuriu sau vot prin corespondenţă. Asta ştim deja. O mare pare a alegătorilor americani a votat prin corespondenţă, fie că sunt americani din străinătate, fie că sunt americani care nu au vrut să stea la vot astăzi. Dar este important de ştiut că aceste voturi sunt în absolut majoritate voturi democrate. Aşa cum în România sau în Moldova am văzut, recent, diaspora se duce la vot mai târziu, tinerii se duc la vot mai târziu, aici, în Statele Unite ale Americii, republicanii se duc la vot mai târziu. Deci trebuie să ne aşteptăm ca primele rezultate, indiferent că ne uităm la aceste state cheie, să fie uşor sau chiar puternic în favoarea Partidului Democrat. Practic, trebuie să ne aşteptăm să avem rezultate timpurii iniţiale din Georgia şi Carolina de Nord unde cheia va fi următoarea - dacă diferenţa este mare între Harris şi Trump, atunci avem un indiciu clar că sunt şanse mari, dar nu este deloc cert, deci sunt şanse mari ca Partidul Democrat, Kamala Harris, să câştige. Dacă diferenţa va fi foarte, foarte strânsă, în următoarele ore în aceste prime state, ca un fel de preludiu, atunci ştim că va trebui să urmărim situaţia cu atenţie, în următoarele 24 de ore, până se vor număra toate voturile.

- În ceea ce priveşte preferinţa de vot în funcţie de gen şi în funcţie de vârstă, avem câteva indicii. De exemplu, au fost foarte multe discuţii în jurul situaţiei din statul Iowa, unde am văzut un număr extraordinar de mare de femei, inclusiv femei mai în vârstă, care s-au dus la vot. Pe asta a mizat, practic, în ultimele săptămâni Partidul Democrat şi echipa de campanie a lui Harris care, de fiecare dată când îmi apărea pe social-media, îmi vorbea aproape exclusiv despre avort. În sine, subiectul nu mobilizează atât de mult la vot, dar strategia democraţilor, şi vom vedea dacă va avea succes sau nu, este să mobilizeze la vot în special femei, femei care poate erau indecise, în baza faptului că acestea sunt primele alegeri prezidenţiale după decizia controversată în raport cu dreptul de a face avort în Statele Unite.

- Cu Kamala Harris situaţia ar fi fost ceva mai simplă, în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, în sensul în care nu putem să ne aşteptăm la o schimbare radicală în raport cu Biden. Poate să fie mai decisivă, pentru că în cazul lui Biden marea problemă a fost indecizia şi teama de escaladare, sau poate să fie în aceeaşi măsură cu Biden sau poate să fie chiar mai puţin decisivă decât Biden, dacă îl comparăm pe Biden cu Obama. În orice caz, s-ar fi situat în acest spectru al democraţilor, dar cu accent pus pe securitatea europeană şi pe solidaritatea din cadrul NATO, care ne interesează pe noi, cei din România, în mod special.

- Cu Trump situaţia este ceva mai complicată, în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Dincolo de observaţiile populiste, retorica politică cu privire la încheierea războiului în 24 de ore, ceea ce ştim este că a anunţat următoarele lucruri: că va opri ajutorul militar pentru Ucraina, ştim foarte bine că nu este un mare fan al Ucrainei, spus elegant, a avut mari probleme cu Ucraina şi şi-a manifestat în mod public sentimentele negative în raport cu Ucraina, şi în timpul mandatului său şi după aceea; în raport cu NATO ştim că Trump a anunţat deja că nu va ajuta în cazul în care sunt invadate statele care contribuie cu mai puţin de 2%. Şi ştim, de asemenea, ne amintim foarte bine în România cât ne-a luat să ne asigurăm la nivelul NATO că în primul său mandat sau în singurul său mandat de până acum că Donald Trump va menţine NATO. Ne amintim cum o jurnalistă din România a reuşit să extragă, după ceva timp, răspunsul că da, va ajuta România în cazul în care vom avea un atac. 

- Pe de altă parte, ceea ce mă îngrijorează pe mine este că într-o campanie în Statele Unite, unde americanii nu sunt mari fani ai Rusiei, da? S-au luptat cu ei, în mod direct sau indirect, timp de decenii, Donald Trump alege să vorbească extrem de pozitiv de Putin, un criminal de război, şi extrem de pozitiv de Rusia, marile victorii şi aşa mai departe, insistând şi în raport cu Ucraina şi în raport cu Uniunea Europeană pe aceste teme. Şi atunci avem motive serioase să ne îngrijorăm că solidaritatea, în cadrul NATO, va fi redusă şi că Donald Trump, în cazul în care Putin se hotărăşte să atace un stat mai mic de pe flancul estic, s-ar putea să ne spună că nu ne va ajuta pentru că ştim foarte bine că, pentru el, securitatea europeană nu este o prioritate. Ne-a spus-o în mai multe rânduri, ne amintim de războaiele comerciale cu Uniunea Europeană şi aşa mai departe.

- Există o şansă ca Donald Trump să se schimbe în mod radical. Este imprevizibil, spre deosebire de Kamala Harris, de Joe Biden şi aşa mai departe. Dar, dacă ne bazăm pe ce spune, lucrurile nu arată bine pentru securitatea europeană şi nici pentru securitatea flancului estic al NATO.

- În ceea ce priveşte NATO, subiectul care ne îngrijorează pe noi, cei din România, pe bună dreptate, Congresul a făcut în aşa fel încât eventuala ieşire a SUA din NATO să fie extrem de dificilă. Tocmai pentru că Donald Trump a ameninţat, în mai multe rânduri, că vrea să iasă din NATO. Dar mai este un aspect aici pe care trebuie să-l înţelegem ca risc. Donald Trump nu are nevoie să scoată Statele Unite din NATO pentru ca NATO să devină irelevantă neadecvată. Dacă peste un an, doi, trei, Putin spune că vrea să intre în Lituania sau în Estonia, să reformeze, practic, fosta URSS, tot ceea ce trebuie să facă preşedintele SUA, să ne amintim cum Joe Biden a venit pe flancul estic şi a spus - Rusia, nu o să-ţi dau un centimetru, dacă încerci să intri în spaţiul NATO, deci tot ce trebuie să facă preşedintele SUA este să-i dea de înţeles lui Putin, să-i transmită mesaje că - noi nu o să ajutăm. Atunci, NATO mai rămâne, practic, doar pe hârtie şi acesta este riscul real.

- În cadrul Partidului Republican există două poziţii radical diferite. Pe parcursul războiului pe scară largă al Rusiei în Ucraina, vocile care au contat cel mai mult în susţinerea ajutorului atât cantitativ, de armamente şi ajutor militar pentru Ucraina, cât şi calitativ, creşterea razei de acţiune, arme mai sofisticate, au venit din partea senatorilor şi, în general, a republicanilor. Dacă Donald Trump pierdea alegerile, Partidul Republican trebuia să treacă printr-un proces foarte amplu. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump kamala harris alegeri sua 2024
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024