Antena LIVE

Curs valutar

Video

Interviu cu Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari

Bucureştiul a ajuns pe harta mondială a oraşelor vizitate expres pentru expoziţiile de artă, iar asta înseamnă că traseele care aduc operele din diverse părţi ale lumii către Capitală sunt parte din trasee secrete, păzite de forţe de ordine şi organizate la minut. O astfel de expoziţie care reuneşte arta contemporană - arta făcută de generaţia Z pentru generaţia Z, impresionişti spanioli şi o retrospectivă Ion Theodorescu-Sion s-a deschis în centrul Capitalei. Zeci de milioane de euro e valoarea acestei noi ediţii Art Safari. 

De la 14.02.2023, 14:19
WhatsApp
Vezi și:

Marius Pancu: Ce vedem noi concret, pentru că până acum au fost ediţii în care am văzut Picasso.... acum ne centrăm pe această zonă mult mai tânără, ce fel de artă?

Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari: Artă de toate felurile. Cuprinde două pavilioane contemporane. Vezi foarte multe lucruri diferite, instalaţii cu oglinzi, sculpturi, picturi, cusături, lucruri la care nu te aştepţi se transformă în artă contemporană. Ca de exemplu, în aripa franceză... pantofi sport plini de pământ din care cresc nişte plante, iar aceste plante o să crească... şi vizitatorii văd cum trece timpul până în mai, când închidem porţile. Arta contemporană poate fi foarte poetică.

Marius Pancu: Şi-a făcut deja tranziţia către modă, pentru că am văzut foarte recent o colecţie în care exista acelaşi pantof sport cu aceeaşi idee. Ioana, în urma acestor ediţii, simţi că Bucureştiul s-a conectat la arta europeană?

Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari: E o întrebare foarte bună şi cumva şi o capcană. De fiecare dată trebuie să recunosc că datorită echipei, Bucureştiul poate să fie pe harta europeană. Până acum, evenimentele se opreau la Budapesta, cu expoziţia pe care chiar ai menţionat-o. În sfârşit suntem şi noi pe hartă. Am primit câteva mailuri de la colecţionari care au zic că n-am fost niciodată la Bucureşti şi uite ne-am gândit să venim să vedem Art Safari. Şi mi se pare foarte important, de fapt, turismul cultural ridică un oraş. E important că Art Safari are un sediu temporar aici, la Palatul Dacia, de pe Lipscani.

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Care sunt naţionalităţile care au vizitat Art Safari?

Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari: Danezi, olandezi, Israelul a venit chiar în ultimele două ediţii şi chiar au fost foarte interesaţi de Irina Dragomir şi Mihai Mureşan, doi tineri artişti cărora Art Safari le-a făcut două retrospective. Şi cu siguranţă că arta franceză o să prezinte extrem de mult interes la Bucureşti. Ştiu că am vorbit de contemporan, dar pot să vadă Theodorescu-Sion. Artist foarte special, foarte român, care a străbătut toate proviciile româneşti. Lucrări simboliste, realiste... Ne arată cât de diversă e România.

Marius Pancu: Aduceţi opere de peste tot. Ce e în spate? Cum ajung aici în Bucureşti?

Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari: Am vorbit de ediţia cu numărul 11, dar aş vrea să menţionez ediţia cu numărul 12. Se fac asigurări, partea londoneză se asigură de partea de conservare, noi ne asigurăm că ele pot să ajungă din Londra până la Bucureşti pe drumurile europene. Să asigurăm că luminile au o anumită intensitate şi toate condiţiile.

Marius Pancu: Şi când spui că vă asiguraţi să vină pe drumurile europene, cum arată deplasarea asta, e ca în filme?

Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari: Da, e fix ca-n filme, vorbim de sume foarte mari. Nu pot să treacă pe la ce oră vor ele prin Europa, nu ştim traseul. Traseul e secret. E secret tocmai ca să nu fie atacate...În România se transportă la fel, la noi sunt însoţite de jandarmerie. Muzeul de artă de fiecare dată transportă cu jandarmeria. Opere importante există şi în România, iar muzeele se asigură că sunt transportate în siguranţă.

Marius Pancu: La ştiri în general, telespectatorii văd război, văd toate dramele umanităţii. Cum se mai încadrează arta?

Ioana Ciocan, curator şi organizator Art Safari: Arta de fiecare dată a avut un cuvânt de spus. Artiştii au fost acolo...Şi în cazul războiului din Ucraina, artiştii au simţit imediat nevoia să pună în operă marile tragedii. E un răspuns firesc pe care toate formele de artă îl au.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

arta bucuresti expozitie
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025