Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Să nu credem că vom fi scutiţi". Expert în ştiinţe politice de la Universitatea Wilkes, despre planurile lui Trump pentru România

Donald Trump a revenit la Casa Albă şi şi-a prezentat intenţiile pentru viitorul apropiat. Preşedintele Statelor Unite va declara stare de urgenţă naţională la graniţa sudică a ţării, pentru a bloca accesul imigranţilor din America Latină. De asemenea, va declanşa şi stare de urgenţă energetică, pentru a stimula şi mai mult forările. "Epoca de Aur a Americii abia acum începe", promite cel de-al 47-lea preşedinte.

De la 21.01.2025, 14:58
WhatsApp
Vezi și:

Donald Trump nu renunţă nici la Canalul Panama, pe care promite că îl va lua înapoi, fără să menţioneze şi cum va proceda pentru a-l obţine. În declaraţiile din trecut nu a exclus o prezenţă militară. Preşedintele din Panama a transmis scurt: canalul este panamez şi va rămâne panamez. Trump a vorbit şi despre Golful Mexic pe care vrea să-l transforme în Golful Americii însă nu a mai menţionat şi Groenlanda.

Preşedintele reales al americanilor intenţionează să impună măsuri cât mai conservatoare şi în privinţa comunităţii LGBTQ. De acum înainte, in SUA există doar două sexe: masculin şi feminin. De asemenea, vrea ca toate companiile să renunţe la sistemul de angajări în care există echilibru de gen. Unele dintre ele au început să dea, deja, semne că se bucură pentru această decizie, dar abia perioada următoare va arăta cu ce ne vom confrunta de acum înainte.

Noi am analizat întreaga situaţie alături de Andreea Maierean, Conf. univ. dr. Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea Wilkes, Pennsylvania. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii oferite:

- Am văzut discursul de învestitură a lui Donald Trump, foarte specific, comparativ cu alte discursuri pe care le-am văzut în trecut la diferiţi preşedinţi americani. Uitându-ne la parametrii acestui discurs, ce arată augurii pentru pentru societatea americană şi pentru lume în general?

- America trece într-adevăr printr-o schimbare de regim. De obicei ne gândim la acest termen ca la o schimbare a celor care sunt la putere, a democraţilor cu republicanii, dar de data aceasta pare o schimbare a sistemului politic în sine, a modului în care funcţionează puterea şi Guvernul Statelor Unite.

- Partidul Republican funcţionează acum mai mult ca o curte regală, aţi folosit în introducere cuvântul domnie. Pare mai corect decât cel de preşedinţie. Deci, Partidul Republican a fost remodelat, devenind dominat total de Donald Trump şi ceea ce observăm acum şi a fost clar şi în acest discurs, este că liderul exercită o inflenţă politică disproporţionată în raport cu ceilalţi actori instituţionali.

- Deci, în loc ca deciziile de acum să fie rezultatul unor colaborări, unor negocieri, va fi totul despre Donald Trump. Liderul devine figura centrală şi el va determina rezultatul marilor discuţii. Este bineînţeles, o situaţie pe care o privim cu îngrijorare pentru că va diminua rolul mecanismelor de control, ceea ce în engleză numim checks and balances.

- Câtă forţă mai au comparativ cu primul mandat al lui Donald Trump, când acesta a mai fost ţinut în frâu pe ici, pe colo?

- De data aceasta sunt puţine pârghii. Donald Trump revine mult mai în forţă la Casa Albă. Aşa cum am spus, dacă în 2016 mai exista o facţiune în interiorul Partidului Republican, care i se opunea, aceasta facţiune a dispărut între timp şi a şi numit în poziţiile cheie oameni care îi sunt foarte loiali.

- Pe când în trecut a mai avut şi oameni care îi puteau prezenta şi o viziune critică. A numit, de exemplu, un teoretician al teoriilor conspiraţiilor, un teoretician anti-vaccin pentru postul de Ministru al Sănătăţii, a numit un fost prezentator de la televiziunea lui de casă ca Ministru al Apărării, un individ care a promis să folosească statul pentru a-i ataca duşmanii la conducerea FBI.

- După cum ştiţi şi aţi văzut şi în reportaj, milionari după milionari, merg la reşedinţa lui din Florida pentru a-i câştiga favoarea. Deci, toată lumea, şi mai ales elitele americane par să se alinieze la interese lui Trump. 

- Aici aş vrea mai multe explicaţii despre această tehnocraţie care se conturează. Care e interesul lui Trump de a-i avea pe oamenii ăştia alături? Tehnocraţie, să nu mă înţelegeţi greşit, nu e ca în limba română, ci e de la mogulii tech, aceasta oligarhie a deţinătorilor de Social Media şi afaceri în domeniul tehnologiei. Şi care e interesul lor să se implice atât de tare în viaţa politică deopotrivă americană şi europeană pentru că am văzut că Elon Musk încearcă se destabilizeze mai multe ţări, mai multe sisteme politice din Europa?

- Da, este îngrijorător rolul din ce în ce mai mare acestor lideri. La o primă vedere interesul lor este pragmatic. Ei urmăresc în primul rând scăderea taxelor pentru marile corporaţii, este ceea ce a făcut Donald Trump şi în timpul primului mandat şi scăderea acestor taxe îi vor ajuta mult să le mărească averile personale şi aşa deja foarte mari.

- Pe de altă parte, Donald Trump se întoarce la Casa Albă mult mai puternic şi atunci cred că se explică această nouă dinamică. Faptul că toţi mari lideri, elitele americane par acum să se alinieze la interesele lui Trump pentru a obţine avantaje personale. El are şi o personalitate care se pretează la astfel de laude. Şi în primul mandat am observat că atâta timp cât aceşti lideri îl flatează sau îl pun într-o lumină bună el îi va ţine aproape. 

- Ai văzut, bănuiesc, imaginea cu Elon Musk făcând salutul nazist puţin mai devreme. Cum este să vedeţi asta în Statele Unite, care au luptat împotriva fascismului, pe de o parte vă întreb. Şi pe de altă parte, de ce Elon Musk e atât de lipit de extrema dreaptă în Europa?

- Este, bineînţeles, foarte, foarte trist pentru că am venit în Statele Unite cu alte idei şi am sperat că ţara va merge în altă direcţie. Aici, ce pot să spun, este faptul că lumea este foarte polarizată pe această axă politică stânga - dreapta.

- Faptul că sut doar două partide politice face ca tot discursul politic să fie "Eşti cu noi sau împotriva noastră!" Nu există ca în Europa mai multe partide politice, nu există loc pentru nuanţe. Ei, dacă ai apucat să fii republican, conservator de dreapta, rămâi cumva în această paradigmă şi te încăpăţânezi să mergi înainte cu astfel de argumente chiar dacă de multe ori este în defavoarea ta. Elon Musk a îmbrăţişat acum această ideologie de dreapta şi un extremism în ceea ce priveşte dreptul de expresie într-un fel pentru că el prin acest drept de expresie înseamnă că îşi doreşte ca misoginismul, homofobia să fie acum noua normă. 

- Cum vor afecta ideile expansioniste a lui Donald Trump Europa şi chiar şi România, la nivel de discurs, poate chiar la nivel pramatic?

- Multe din aceste idei sunt perdele de fum. De multe ori Donald Trump aruncă astfel de idei ca să distragă atenţia de la alte lucruri importante. Dar în ceea ce priveşte România şi în general Europa de Est, personal, eu nu consider că această regiune va avea prioritate în acest al doilea mandat al lui Donald Trump.

- În primul rând focalizarea în ceea ce priveşte politica externă este pe cu totul alte regiuni strategice. Se vorbeşte foarte mult de Orientul Mijlociu. Adminstraţia Trump acordă o atenţie sporită acordurilor Abraham care au apărut în primul lui mandat, se vorbeşte foarte mult de China, de America Latină, de limitarea influenţei Chinei şi de combaterea traficului de droguri din America Latină.

- Deci, acesta ar fi un prim argument, focalizarea pe anumite regiuni strategice. Apoi, atitudinea lui faţă de NATO şi faţă de securitatea europeană. Deşi este puţin probabil ca Trump să retragă Statele Unite din NATO ştim că sprijinul pentru alianţă nu mai este necondiţionat. Şi ne îngrijorează mai ales discuţia despre tăierile financiare, militare pentru sprijinirea Ucrainei. Asta pentru mine semnalizează că pentru Donald Trump, securitatea Europei de Est nu este o prioritate.

- Mai sunt apoi aceste tarife, politici comerciale. Să nu credem că vom fi scutiţi. Planurile lui  Donald Trump sunt să impună aceste tarife tuturor membrilor Uniunii Europene şi în general, celorlalte state. Deci, ne vor afecta şi pe noi. SUA este un partener comercial important pentru România. Şi în cele din urmă, eu nu am găsit niciodată elemente unei strategii clare pentru Europa de Est. În tot ce a vorbit Donald Trump în campania electorală, nu avem astfel de elemente. Deci, este mai degrabă plauzibil să ne gândim că regiunea noastră şi România nu este o prioritate. 

- Dar când mă gândeam la ideile expansioniste, mă întrebam dacă acest tip de discurs nu cauţionează şi alţi lideri autoritari din regiune, sa facă acelaşi lucru pentru că liderul teroretic al lumii libere face asta în partea sa de Univers?

- Bineînţeles, aceste idei sunt mai degrabă similare cu cele ale lui Vladimir Putin, care tot aşa, a avut tendinţe expansioniste faţă de statele vecine şi a început încet, încet să îşi ducă planul la îndeplinire. E un semnal foarte grav de la Washington faptul că înainte să devină preşedintele în funcţie Trump a dat un astfel de semnal şi a vorbit de expansiune spre nord, spre Canada, spre Groenlanda, spre Mexic. Este ceva ce până acum câteva luni părea de neconceput. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

donald trump alegeri sua joe biden
Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Mica Unire?

Acasă

La munte

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea din România care o să strălucească din nou până la vară. E...
Fanatik.ro
Publicat 21.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Experți în fotografie: Portretul oficial al lui Trump transmite ceva de rău augur
spotmedia.ro
Publicat 19.01.2025
Orașul din România în care va ninge 15 zile în luna martie, potrivit...
Gandul
Publicat 21.01.2025
Un soldat ucrainean reclamă condițiile grele și accidentele mortale cu...
Adevărul
Publicat 21.01.2025
Doinița Oancea se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de...
A1
Publicat 21.01.2025
Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2025. Taurii se bucură de reușitele lor. Află...
CaTine
Publicat 21.01.2025
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de...
spynews.ro
Publicat 21.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Orașul din Ucraina care a aparținut țării noastre. Se numea „Veneția...
Click.ro
Publicat 21.01.2025
Parada planetelor în 2025, un fenomen unic în viață. Când vei putea vedea pe...
Useit
Publicat 21.01.2025
O nouă tragedie pentru văduva lui Helmuth Duckadam. Femeia a mai pierdut pe...
Redacţia.ro
Publicat 21.01.2025
Cine e femeia în decolteul căreia s-a uitat Mark Zuckerberg la învestirea lui...
libertatea.ro
Publicat 21.01.2025
Justin Bieber lucrează la muzică nouă, la doar câteva zile după ce a dat...
ZU
Publicat 21.01.2025
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Hello taste
Publicat 21.01.2025
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă...
Deparinti
Publicat 21.01.2025
Fahriye Evcen revine pe micile ecrane într-un film turcesc. Despre ce este vorba
Happy
Publicat 21.01.2025
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta...
BZI
Publicat 21.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți amâna declinul cognitiv. 7 metode pentru a încetini îmbătrânirea...
Medicool
Publicat 21.01.2025