Antena LIVE

Curs valutar

Video

Specialist în marketing politic, despre calculele partidelor înainte de formarea viitorului Guvern

Partidele pro-europene au avut o nouă rundă de consultări, însă discuţiile s-au referit preponderent al structura de conducere a viitorului Guvern. Astfel, premierul va fi din PSD, iar PNL, UDMR şi USR vor avea câte un vicepremier. PSD va avea şapte ministere, PNL patru, USR trei, iar UDMR două. Liderii Coaliţiei au pus pe masă şi mai multe nume de miniştri ai viitorului Executiv.

De la 13.12.2024, 16:21
WhatsApp
Vezi și:

Sorin Grindeanu şi Simona Bucura Oprescu au şanse mari să-şi păstreze actualele portofolii, adică Ministerul Transportului şi cel al Muncii. De asemenea, Cătălin Predoiu şi-ar putea păstra, la rândul său, funcţia.

Deocamdată nu s-a stabilit un candidat unic la preşedinţie, pentru că USR vrea să vadă care este starea bugetului. În funcţie de asta, rămâne în Coaliţie sau trece în Opoziţie, langa suveranişti. Până atunci, însă, actualul Guvern a adoptat o ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia banii cheltuiţi în campanie se restituie partidelor, chiar dacă alegerile prezidenţiale au fost anulate.

Restituirile se vor face din fondul de rezervă bugetară şi se eliberează în baua unei cereri scrise. Ordonanţa de urgenţă a fost dată în aceeaşi zi în care Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape o jumătate de miliard de euro pentru a finanţa deficitul bugetar şi datoria publică. Iar noi am analizat întreaga situaţie cu Radu Delicote, specialist în marketing politic. 

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Radu Delicote

Pe acelaşi subiect

- E vorba de ascendent moral în politică. Şi atunci când vrei să comunici ca partid sau ca persoană publică reprezentantă din partea unui partid, tot timpul trebuie să existe acest ascendent moral în faţa electoratului tău. Ori, în momentul de faţă USR-ul îşi face o serie de calcule, unele cred că mai mult cinice decât ne-am dat seama şi cred că realizează foarte serios că dacă nu intră la guvernare şi ajunge în opoziţie, s-ar putea de bine sau de rău să fie mult mai expus la o serie de atacuri.

- Ori, cel puţin la guvernare are acest ascendent moral despre care am discutat acum. Să poată să vină cu o serie de poveşti de succes pentru că în momentul de faţă, şi asta nu e numai la USR, în curtea din spate, e şi la PNL, este şi la PSD, o parte este şi la Opoziţie.

- Fiecare electorat dur al partidului respectiv aşteaptă o serie de livrabile, o serie de poveşti de succes, o serie de elemente pe care politicienii poate le-au promis deja în campania electorală. Ori în momentul de faţă ca un partid politic să vrea totuşi să stea în opoziţie, deşi să clameze că îşi doreşte guvernarea, este foarte complicat ca după aceea să ai acel ascendent moral, cel puţin în faţa electoratului, atât cât a mai rămas el.

- Ori, cred că USR în momentul de faţă nu are de ales decât să intre la guvernare, sigur, într-un Guvern care cu toţii ne aşteptăm să peticească acest deficit, să crească o serie de taxe şi impozite sau să existe o serie de tăieri cel puţin dure la nivel de posturi publice, sau nu neapărat un public de stat. 

- S-ar putea ca printr-un reframing bun, printr-o recalibrarea a mesajului, USR-ul să poată să comunice bine şi să nu iasă aşa şifonată din această chestiune în care se află. Căci, se află astăzi realmente între ciocan şi nicovală. Îşi doreşte cu adevărat să îşi păstreze ascendetul moral, dar nu poate totuşi să o facă cu reformele care vin din spate puternic pentru acest viitor Guvern pe care îl vom avea cât de curând. 

- Dacă PSD ar trece în Opoziţie s-ar putea repeta scenariul lui Băsescu-Boc, din 2011, când au fost acele tăieri puternice, în care Traian Băsescu a chemat pe primarul Emil Boc să devină premier şi PSD-ul a trecut atunci în Opoziţie, a fost un Guvern minoritar care după aceea a fost demis prin moţiune de cenzură.

- Este un scenariu într-adevăr de lucru şi iniţial şi eu am crezut că acesta va fi un scenariu în care PSD, în calitate de câştigător moral al alegerilor parlamentare, deşi e cu dus-întors această expresie, dar este partidul cu cele mai multe mandate în Parlamentul României  la ora actuală, poate face cărţile.

- Şi este cumva menit să facă aceste cărţi din perspectivă politică, tocmai pentru că are cele mai multe mandate. Ori din ideea de a conduce negocierile de alianţă, PSD poate să genereze un Guvern, fie el şi minoritar, în care să spună că avem nevoie de aceste partide pro europene, avem nevoie de acest Guvern "pro-european" cu ghilimele de rigoare, cât să ţină până la alegeri girat de noi în Parlament, dar în care noi nu vrem neapărat să intrăm şi vom vedea dupa aceea. Şi s-ar putea chiar să asistăm la un scenariu în care moţiunea de cenzură a unui Guvern de asemenea natură să vină mai repede decât ne-am aştepta. 

- În momentul de faţă, Parlamentul este împărţit în trei blocuri, avem blocul de dreapta -  PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale într-o parte, avem PSD la mijloc şi avem în partea cealaltă opoziţia AUR, S.O.S. şi POT. În acest context, în fiecare zi în care PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale nu reuşesc să livreze în ochii electoratului care i-a votat şi nu reuşesc să livreze o serie de reforme, să livreze un Guvern, să dea impresia că totuşi există un consens mai departe decât politic, să dea impresia că au înţeles ceva din votul românilor şi din ceea ce s-a întâmplat la alegeri, în fiecare zi în care aceste patide nu pot să arate că se întâmplă acest lucru, un vot va trece în partea cealaltă, în opoziţie, din păcate. 

- În momentul de faţă cred că votul pe care l-am văzut sau harta votului pe care am văzut-o la ultimele alegeri, la ultimul scrutin electoral, nu a fost neapărat un vot pro, mai curând un vot contra. Deci a fost un vot de blam, ori în momentul de faţă e mult mai greu să recâştigi un electorat dezamăgit, nemulţumit decât să câştigi de la zero un electorat pur şi simplu.

- Partidele în acest moment, PNL, PSD, USR, UDMR şi minorităţile naţionale, au foarte mult de muncă şi au foarte mult de recuperat  şi ar trebui să îşi suflece foarte repede mânecile şi să se apuce cât mai repede de treabă, pentru că 2025 la nivel de Executiv arată foarte complicat şi poate complex. 

- Se poate face într-un ciclu electoral recuperarea atât timp cât reuşeşti să prezinţi şi să propui o serie de modele, modele pozitive, avem nevoie în societate de modele, avem nevoie în societate astăzi de un preşedinte care să înceapă să vorbească în sfârşit de succes, de modelul românesc exportat în afară la nivel de succes, de poveşti pozitive şi avem nevoie în sfârşit de o serie de feţe de politicieni şi de oameni de stat care să înţeleagă că e un moment destul de propice în care să începi să vorbeşti cu adevărat pozitiv, articulat şi bine despre succesul României înăuntru şi în afara graniţelor. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

alegeri prezidentiale vot presedinte alegeri guvern
Întrebarea zilei
Vă simţiţi mai calmi şi mai buni de Crăciun?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Acesta va fi cel mai lung și mai adânc tunel din lume. Se întinde pe 27 de...
Fanatik.ro
Publicat 23.12.2024
Fără lamentații, despre candidatura lui Crin Antonescu. Pariul foarte riscant
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
Cât de multe proteine ne trebuie de fapt
spotmedia.ro
Publicat 21.12.2024
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine,...
Gandul
Publicat 22.12.2024
Șocat de ce spun rușii despre români. Surprizele unui vlogger în Moscova:...
Adevărul
Publicat 24.12.2024
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu...
A1
Publicat 23.12.2024
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află...
CaTine
Publicat 24.12.2024
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului...
spynews.ro
Publicat 23.12.2024
Gigi Becali, declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu: "E băiat bun,...
GSP
Publicat 23.12.2024
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de...
Click.ro
Publicat 23.12.2024
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Useit
Publicat 25.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și...
Redacţia.ro
Publicat 24.12.2024
Cristian Tudor Popescu, mesaj ironic după ultimele decizii politice: „Un pustiu...
libertatea.ro
Publicat 23.12.2024
Hailey Bieber și-a etalat inelul masiv cu pietre prețioase. Bijuteria are o...
ZU
Publicat 24.12.2024
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Hello taste
Publicat 24.12.2024
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres
Deparinti
Publicat 24.12.2024
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care...
ziare.com
Publicat 24.12.2024
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe...
Happy
Publicat 24.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Sfaturi pentru a evita kilogramele în plus de sărbători. Cum îți poți...
Medicool
Publicat 24.12.2024