Cum ne negociem eficient salariul. Andra Pintican, expert în resurse umane, a explicat la Observator 12 arta unei negocieri de succes
Studii recente arată că 7 din 10 români nu ştiu să îşi evalueze corect munca, în consecinţă nu ştiu nici care ar trebui să fie salariul lor în funcţie de competenţe.
De Redactia Observator la 21.03.2023, 18:13- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Doar o treime dintre angajaţii români ştiu exact cât ar trebui să ceară la un interviu, pentru restul, negocierea sau renegocierea salariilor devine o adevărată provocare. Invitată la Observator 12, Andra Pintican, expert în resurse umane, a explicat care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm pentru o negociere de succes în ceea ce priveşte mărirea salariului.
TEAMA DE A CERE UN SALARIU MAI MARE SE TRAGE DIN EXPERIENŢELE PĂRINŢILOR. NU MAI ESTE O RUŞINE SĂ CERI
"Înainte să vedem ce se întâmplă azi în organizaţii, trebuie să vedem un pic ce am învăţat noi despre bani şi despre muncă. Când aveaţi 5-10 ani şi veneau mama şi tata acasă de la muncă spuneau despre muncă că e grea, că sunt bani puţini, dar că e o ruşine să ceri. Deci noi, cumva, am învăţat de mici că munca trebuie să fie grea, că trebuie să curgă sânge peste tot şi foarte important: să fie pe bani puţini, că abia atunci înseamnă că eşti un om valoros, că te chinui şi ţi-e greu. Pentru că noi cumva apreciem asta mai mult. De ce mi-e ruşine să port discuţia asta. Unde am învăţat noi că este o ruşine să vorbim despre bani."
ARTA UNEI NEGOCIERI DE SUCCES. CUM SĂ CERI MAI MULŢI BANI LA SALARIU
"Important este ca prima dată să găseşti acest curaj de a-ţi lua apărarea, că despre asta este vorba. Dacă tu nu te duci să te reprezinţi, cine aştepţi să o facă? Nu există acest rol al avocatului care să vină să vorbească cu angajatorul tău.Şi atunci pornim de la primul pas: evaluază-ţi foarte bine evoluţia la job. "
GREŞELI ÎN NEGOCIEREA SALARIULUI
"O greşeală pe care am observat-o lucrând în HR este că oamenii vin şi spun "Ştii, mi-a crescut chiria". Şi înţeleg că acest cost al vieţii este o explicaţie foarte valabilă şi într-adevăr lucrurile astea se întâmplă şi nu vreau să minimizez viaţa unei persoane. Dar angajatorul nu asta vrea să audă."
"Ce vede un angajator: eu investesc în tine şi trebuie să am un return. Deci dacă eu te plătesc mai mult, înseamnă că eu voi primi X valoare. Şi atunci noi trebuie să ne concentrăm în această conversaţie pe a ne reprezenta pe noi. Dacă te duci cu ruşine şi n-ai încredere în tine, nu ştiu ce o să-mi transmiţi mie ca angajator."
"Uită-te la ce valoare aduceai anul trecut în organizaţie şi ce valoare aduci acum. Şi aici o problemă pe care o văd foarte des este că oamenii nu înţeleg, nu ştiu concret să spună care e valoarea. Mergem foarte punctual, ca angajatorul să vadă că merită."