Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
Urmează acum o nouă ediţie a rubricii IQ Financiar, cu Iancu Guda.
De Iancu Guda la 04.12.2024, 09:53Vânzările din retail ne arată cel mai bine ce se întâmplă cu evoluţia consumului şi doi ani de zile de la declanşarea războiului din Ucraina de către Rusia am avut o temperare a consumului care a continuat să crească dar într-un ritm descrescător faţă de anul trecut. Din 2024 vedem o revenire a consmului, importantă, care la primele 9 luni are o evoluţie pozitivă cu aproape 9%. Acest consum vine dintr-o putere de cumpărare mai mare, uitându-ne pe o analiză, din ultimii 7 ani evoluţia salariului şi evoluţia inflaţiei, iată că în 2024 salariul are o creştere medie de 14% la nivel naţional, până şi salariul minim pe economie a crescut cu acelaţi procent, mult peste inflaţie care se temperează, nu mai avem aceeaşi nebunie ca în 2022 cu preţuri majorate la energie, şi inflaţia medie este de 6%.
Cea mai sigură cale spre prosperitate naţională
Dacă ne uităm la salariul absolut, în 2019 înainte de pandemie salariul era undeva la 3000 de lei, ei bine a tot crescut salariul mediu până la 5.250 de lei, este o creştere cu 70% şi salariul minim pe economie a crescut cu 65%, deci este o creştere pe toate nivelurile a salariului, o creştere de aproape 70% în condiţiile în care preţurile nu au crescut în această perioadă la fel de mult. De acolo vine consumul mai mare, ne cresc salariile mai mult decât ne cresc preţurile, ceea ce se cheamă venitul disponibil, adică salariul real este în creştere. Salariul mediu net a crescut în ultimii 5 ani cu 72%, inflaţia cumulată în această perioadă cu 42%.
Dacă vedem unde s-au dus aceşti bani şi dacă salariile sunt distribuie proporţional în toate sectoarele ei bine din păcate aici sunt provocările. Dacă ne uităm la salariile din sector public faţă de cele din sectorul privat, mereu vedem o diferenţă care arată că în sectorul public salariul mediu net a ajuns la 7.000 de lei şi se câştigă cu 1.700 mai bine decât în cel privat. Dacă te duci în 2023, diferenţa dintre cele două era 1.300 de lei. Asta e o provocare pentru sectorul privat să ţină ritmul ca să poate să plătească salariile mari din sectorul public. Avem foarte mulţi angajaţi în sectorul public, foarte bine plătit şi asta nu ne mai permite fiindcă avem deficite şi ne îndatorăm şi nu ne mai permitem acest lux.
O altă problemă este că acest consum care vine din salarii se duce în importuri, deci economia nu are capacitatea la nivelul consumului. Ar fi fost mai bine dacă aveam capacitatea să producem mai mult, dar soluţia nu este să ne izolăm şi să eliminam importurile. Trebuie să creştem gradual producţia domestică. Dacă reuşim asta prin investiţii pe fonduri europene şi investiţii străine direct, dacă urmăm parcusul european o să se rezolve şi altă problemă, un şomaj foarte mic care pe de o parte este bine, pe de altă parte nu găsim oameni şi antreprenorii se plâng că nu au oameni, deci dacă am creşte investiţiile străine şi europene am atrage mai mulţi oameni în economie, s-ar întoarce românii noştri din diaspora şi s-ar crea mai multe locuri de muncă.