Cum a învăţat Iancu Guda de la bunicul lui să devină antreprenor. Sfatul pe care l-a primit când avea 10 ani
În ediţia de astăzi a IQ Financiar cu Iancu Guda continuăm să discutăm despre educaţia financiară a adolescenţilor care au între 10-14 ani.
De Iancu Guda la 14.01.2025, 08:12Este important momentul de 10 ani, este un declic care se întâmplă în mintea celor mici, care nu mai sunt atât de mici. Acum copilul chiar îşi caută o identitate până la 14 ani, când o şi primeşte de la autorităţi prin buletin. Între 10-14 ani adolescenţii sunt într-o căutare a identităţii proprii, ce vor să facă ei în viaţă, nu ce vor părinţii. Atunci trebuie să profiţi în sens pozitiv de acest declic mental, ca cei mici să înveţe că banii se pot face prin antreprenoriat, nu doar prin muncă. Vedem în cele de urmează experienţa mea cu bunicul. Până la 10 ani strângeam iarbă pentru animalele din curte şi îmi dădea o sumă fixă pe sacoşă, deci eram "salariatul" bunicului meu, prestam o muncă fizică, fixă.
Lecţia pe care a primit-o Iancu Guda când avea 10 ani
De la 10 ani mi-a zis bunicul, hai să lucrezi alături de mine, nu pentru mine. Diferenţa a fost aşa: nu îţi mai dau bani pentru sacoşe de iarbă, îţi dau 10% din vânzarea porcilor la sfârşitul anului. Ce i-am zis eu bunicului? Dacă mor porcii, eu nu încasez nimic şi mi-a zis, nu îţi face griji, am învăţat din experienţa anilor trecuţi, acum tratăm porcii şi dacă e să moară o să îţi dau banii pe care i-ai prestat pe toată munca anului. Deci imediat mi-a înlăturat teama şi mi-a adus siguranţă şi confort prin învăţare. Ce m-a motivat să devin antreprenor? Am zis, câţi bani încasez? de 5 ori mai mult decât dacă eram salariat. Pentru aceeaşi muncă, în loc să iau 10 lei îmi dai 50 de lei? Da, pentru că mi-a schimbat mentalul, şi atunci în loc să fiu angajat mi-a plăcut să fiu antreprenor.
Cei mici până la 10 ani trebuie să înveţe că banii se obţin prin muncă, dar dacă vei rămâne acolo blocat cu mentalitatea când o să devină adulţi o să caute o slujbă, o să caute siguranţă şi muncă grea, dar nu o să facă neapărat foarte mulţi bani. Dar dacă o să înţeleagă mental că antreprenoriatul caută risc, dar dacă îl gestionezi cu echilibru poţi să faci mai mulţi bani, o să fie tentat la ideea de a fi antreprenor.
Dacă rămâi la mentalitate de angajat, de a face bani, de a munci pentru cineva, vei munci mult, nu vei avea timp liber şi vei avea un randament mic al banilor, pe când dacă vei învăţa ce înseamnă să fii antreprenor, vei munci echilibrat, vei avea mai mult timp liber şi mai mulţi bani. De aceea este important să îi luăm de mână pe cei mici şi să-i trecem pe măsură ce evoluează în viaţă prin toate aceste mentalităţi.