Cum calculezi valoarea reală a unui apartament. Preţul corect al unei locuinţe care se închiriază cu 500 de euro
Iancu Guda ne spune cum se face deosebirea dintre preț și valoare la proprietățile imobiliare, într-o nouă ediție IQ Financiar. Este un element esențial pentru a lua o decizie financiară bună, atunci când cumpărăm o casă.
De Iancu Guda la 20.12.2024, 07:48Cum răspundem la întrebarea dacă prețul este corect? Prețul îl vede toată lumea, el e determinat de cerere și ofertă. Când cererea este mai mare decât oferta, prețul crește. Când cererea este mai mică și oferta este mare, atunci prețul scade.
Valoarea reală a unui apartament
Dar care este valoarea sau ce este valoarea care ne dă prețul corect? Sunt două elemente importante care determină valoarea unei proprietăți imobiliare. Valoarea este determinată de câți bani produce un apartament, adică chiria care se poate încasa, și stabilitatea, adică un grad mare de ocupare, și apoi potențialul de creștere al prețului.
Acele apartamente într-o zonă bună, ultracentrală, care se închiriază foarte repede, cu o chirie foarte mare, sunt într-adevăr apartamente valoroase. Dacă prețul este mult mai mare decât valoarea... Să zicem că valoarea este 50.000, dar prețul este mult mai mare, cu 40%, 70.000 - 80.000, atunci prețul este supraevaluat și nu ar trebui să cumpărăm. Dacă în schimb prețul este egal cu valoarea sau ideal, dar foarte greu să se întâmple, să fie mai mic decât valoarea, atunci este clar că proprietatea este fie subevaluată, fie evaluată la prețul corect și atunci o cumpărăm.
Calcul pentru preţul imobiliarelor
De aceea este foarte important să știm să determinăm valoarea. Iată formula matematică pe care oricine, cu un simplu telefon, o poate calcula în 10 secunde - cum se determină prețul corect la un apartament.
Formula pentru prețul corect al unui apartament este chiria care se poate încasa pe 15 ani, din care scazi 20% pentru taxe pentru gradul de neocupare și mentenanță. Practic, vrei să-ți recuperezi banii dintr-un apartament pe care îl cumperi în 15 ani, și chiar dacă nu vrei să-l cumperi pentru a-l oferi spre închiriere, ci să stai tu cu familia, este important să-ți calculezi valoarea ca să-ți dai seama dacă prețul este umflat, supra-dimensionat, ca să știi dacă este bine să iei această decizie financiară sau să mai aștepți până când piața se corectează.
De exemplu, un apartament care se poate închiria cu 500 de euro, valorează 72.000 de euro. Chiria pe 15 ani, 90.000, scazi 20%, e 72.000. La o chirie de 500 de euro, apartamentul valorează 72.000. La o chirie de 700 de euro, apartamentul valorează 100.000. Și văd apartamente în România care se închiriează cu 700 de euro și se vând la 140.000, 150.000, total nejustificat și când prețul este supraevaluat cu cel puțin 20-30% peste valoare, sfatul meu este să mai aștepți și chiar dacă stai în chirie, nu pierzi nimic. 5 ani de zile dacă îţi iei credit ipotecar, 85% se duce pe dobândă. Oricum nu pierzi nimic, chiar dacă stai în chirie. Banii se duc la la proprietar.
Sunt niște repere importante pe care să le ai în vedere ca să faci deosebirea dintre preț și valoare, pentru că vedem copiii care își cumpără un tricou alb. Au un brand pe el și valorează sute de euro. Nu valorează, prețul este sute de euro, ele valorează cât e cârpa aceea. Când știi să faci deosebirea dintre preț și valoare, vei lua decizii financiare bune care îți fac bine pe termen lung. De aceea IQ financiar te ajută să duci o viață mai bună.