Antena LIVE

Curs valutar

Video

Forţele lui Porter sau cum să dezvolţi o afacere de succes. Guda: Majoritatea antreprenorilor fac două greşeli esenţiale

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne explică astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, despre dezvoltarea afacerilor de succes, cum evităm erorile care duc la eșecul companiilor. 

De la 22.01.2025, 08:11
WhatsApp
Vezi și:

Am analizat 100.000 de companii insolvente în ultimul deceniu, am văzut şi știu care sunt greșelile lor. Ciclul dezvoltării unei companii cam așa este, să știți. Un startup, o afacere la început de drum, trece, sună cum sună, morbid, pesimist, prin valea morții. Statistica nu ne minte.

Iancu Guda, despre companiile din România: 6 din 10 mor în primul an

Din păcate, la început, 6 din 10 companii în România mor în primul an. Ele iau bani de la cei 3F în engleză, Family, Fools, Friends, adică familie, prieteni și, să zicem prin traducere, în context, naivi. 

Dar după aceea, dacă cu acești bani nu reușești să ajungi la pragul minim de rentabilitate, adică să ai niște venituri care să-ți acopere cheltuielile, e foarte greu să o ții la nesfârșit, cu pierderi după pierderi după pierderi. Dacă reușești să treci pe profit, apoi încep lucrurile mai ușoare. Dacă știi cum să scalezi, adică să-ți crești cifra de afaceri, dublu-triplu, fără să mai investești, dublu-triplu. Și asta ține de modelul de afaceri. De aici încolo, dacă ai așa ceva, poți să atragi fonduri de investiții, bănci, furnizorii îți vând marfă cu plată la termen.

Ai finanțare, te dezvolți și poți să te duci foarte sus cu profitul și cu toate acestea. 

Haideți să vedem mai departe care sunt elementele care te presează pe acest parcurs. Pot fi și presiuni pozitive, dar, în general, sunt presiuni negative. De exemplu, avem, în primul rând, furnizorii. Ce credeți? Ei nu vor să-ți vândă ieftin, ei vor să-ți vândă mai scump. Apoi avem partea de clienți. Ce credeți? Ei vor să cumpere ieftin de la tine și să te plătească târziu, nu invers. Mai avem partea de concurență actuală. Credeți că te lasă în pace? Nu, te atacă, vor să-ți fure clienții, angajații și așa mai departe. Avem bariere de intrare și produse substitut, care pot reprezenta o problemă, pentru că practic, din cauza produselor care se inovează și înlocuiesc produsele tale, pot să fii în afara pieței. Practic, aceste cinci elemente importante pun presiune, în general, pe afaceri și pot duce la scăderea profitului sau a industriei pe termen lung.

Cele 5 forţe ale lui Porter

Cele cinci forțe sunt renumite în literatura de specialitate, drept forțele PORTER, deci concurență. Furnizor, clienți, produse substitut și bariere de intrare. 

Haideți să vedem cum reușim să dezvoltăm afacerile, deși avem acest context în foarte multe industrii şi care sunt două erori esențiale pe care le fac, din păcate, mulți antreprenori. 

Văd mulți investitori care se duc în acele afaceri care generează profit foarte mare. Dacă te uiți pe o axa a timpului, să zicem ultimii zece ani într-un sector, foarte rar vei găsi sectoare unde profitul este maximum sus mereu. Sunt sectoare care au profit foarte mare la un moment dat și, ce credeți, asta atrage multe investiții. De ce? Pentru că, din păcate, investitorii se duc după profit. Dar dacă se aglomerează piața, ce se întâmplă? Scade profitul, poate chiar se duce pe pierdere, după care ies acei investitori care-i speculează și, pentru că scade concurența, profitul crește.

Adevărul, dragilor, m-am uitat la toate companiile din România pe ultimii 20 de ani. Eu am văzut toate astea, nu cred, le-am constatat. Profitabilitatea nu e niciodată stabilă. Ea crește, ea scade, crește și tot așa. De aceea, niciodată să nu te duci doar după profit, precum albina la miere, pentru că mănâncă toată mierea sau șoricelul mănâncă toată brânza. E chiar o lectură pe care o recomand. În engleză, Who Stole My Cheese? Cine mi-a furat brânza? Despre șoricelul sau antreprenorul care se duce doar după brânză, doar după profit și ce credeți? Eșuează. Vedem în cele ce urmează cele cinci ingrediente esențiale. Nu profitul contează. Contează să fii pasionat de acel domeniu, să ai expertiză, să ai reputație, să ai o independență financiară și o planificare. Eu spun PERIP. Pasiune, expertiză, reputație, independență și planificare.

Iancu Guda

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai. ...

financiar economic iancu guda investitii planificare financiara
Întrebarea zilei
Specialiştii recomandă ca preţul chiriei să nu depăşească 30% din venitul lunar. Reuşiţi să vă încadraţi în acest procent?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea din România care o să strălucească din nou până la vară. E...
Fanatik.ro
Publicat 21.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Experți în fotografie: Portretul oficial al lui Trump transmite ceva de rău augur
spotmedia.ro
Publicat 19.01.2025
Orașul din România în care va ninge 15 zile în luna martie, potrivit...
Gandul
Publicat 21.01.2025
Un soldat ucrainean reclamă condițiile grele și accidentele mortale cu...
Adevărul
Publicat 21.01.2025
Doinița Oancea se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de...
A1
Publicat 21.01.2025
Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2025. Taurii se bucură de reușitele lor. Află...
CaTine
Publicat 21.01.2025
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de...
spynews.ro
Publicat 21.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Orașul din Ucraina care a aparținut țării noastre. Se numea „Veneția...
Click.ro
Publicat 21.01.2025
Parada planetelor în 2025, un fenomen unic în viață. Când vei putea vedea pe...
Useit
Publicat 21.01.2025
O nouă tragedie pentru văduva lui Helmuth Duckadam. Femeia a mai pierdut pe...
Redacţia.ro
Publicat 21.01.2025
Cine e femeia în decolteul căreia s-a uitat Mark Zuckerberg la învestirea lui...
libertatea.ro
Publicat 21.01.2025
Justin Bieber lucrează la muzică nouă, la doar câteva zile după ce a dat...
ZU
Publicat 21.01.2025
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Hello taste
Publicat 21.01.2025
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă...
Deparinti
Publicat 21.01.2025
Fahriye Evcen revine pe micile ecrane într-un film turcesc. Despre ce este vorba
Happy
Publicat 21.01.2025
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta...
BZI
Publicat 21.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți amâna declinul cognitiv. 7 metode pentru a încetini îmbătrânirea...
Medicool
Publicat 21.01.2025