Iancu Guda, despre cum se estimează potenţialul de creştere al veniturilor. Cât trebuie reinvestit ca să ne dezvoltăm afacerea
Chiar acum urmează o nouă rubrică IQ Financiar. Iancu Guda ne explică astăzi cum estimăm potenţialul de creştere al veniturilor.
De Iancu Guda la 21.02.2025, 09:14Cât să reinvestim în afacere, cât să se ducă în dividente, cât trebuie reinvestit ca să ne dezvoltăm businessul. Este foarte bine să vedem toate acestea după nişte repere, întrebările complicate pentru unii este cât profit să reinvestească, de unde mai iau bani de la bancă, de la fonduri de investiţii, se listează la bursă pentru că sunt interesaţi să ştie în funcţie de profitul reinvestit şi banii atraşi credite şi capital, cât poate să crească afacerea şi ce randament îmi dă în contextul concurenţial şi realitatea din România. Asta este motivaţia care mă determină să reinvestesc profitul.
Cum se estimează potenţialul de creştere al veniturilor
Cât din profit se reinvesteşte în România? Pornim de la capitalul propriu în 2018 de 529 de miliarde, adăugăm toate profiturile în ceea ce urmează, ar fi trebuit să avem capital de 1070 ,miliarde de lei, realitatea este că avem capital mai mic pentru că s-a plătit dividende în această perioadă de 247 de miliarde de lei (46% din profit). Ce randament obţinem cu acel randament reinvestit? randamentul capitalului reinvestit care se calculează împărţind profitul la capitalurile proprii ale afacerii, adică profitul reinvestit şi vedem că în România randamentul afacerilor pe medie tot creşte până la 24%.
Atunci de ce nu se reinvesteşte profit suficient? Pentru că realitatea este că dividendele plătite din profiturile obţinute sunt în creştere. Şi este paradoxal pentru că avem 54% procentul mediu de reinvestire, ceea ce sună bine, totuşi la un randament de 24%, depozitele de exemplu dau 4-5%, obligaţiunile 6-7%, la bursă dacă investesc obţin 10-12%.
Realitatea este că doar jumătate din profit se reinvesteşte şi asta vedem că are consecinţe şi explicaţii.
Care sunt consecinţele? Dacă noi reinvestim 54% în afacere şi avem randament profit reinvestit de 24%, formula care ne dă potenţialul de creştere al veniturilor după ce am reinvestit profitul, cât reinvestesc şi cât randament fac, potenţialul de creştere este de 13%, dar realitatea cifrei de afaceri este că ele au crescut cu 6.9% pe an.
Principalele probleme care explică de ce profitul nu este reinvestit la nivelul potenţial în afaceri. În primul rând este greu să faci afaceri în România deoarece nu găseşti oameni să angajezi, tu ai potenţial să creşti vânzările, dacă reinvesteşti profitul, dar îşi trebuie şi oameni. Apoi nu ai predictibilitate, nu ai fiscalitate, nu ai partea predictibilă de impozite, taxe şi salariul minim, nu ai predictibilitate la inflaţie, deci puterea de cumpărare a populaţiei care îţi dă capacitatea de a genera în realitate acele venituri, costuri de finanţare, dobânzile fluctuează şi rămân ridicate din cauza inflaţiei şi concurenţa agresivă, de multe ori neloială, incorectă, fură economie subterană.