Acuzaţii grave la adresa Spitalului Clinic Judeţean din Cluj-Napoca, după ce mai mulţi bebeluşi au murit: "Eu nu mi-am ţinut copilul în braţe decât mort”
Acuzaţii grave la adresa Spitalului Clinic Judeţean din Cluj-Napoca, după ce mai mulţi bebeluşi au murit. Părinţii micuţilor spun că aceştia s-au infectat în unitatea medicală şi intenţionează să dea în judecată clinica.
De Redactia Observator la 17.10.2022, 14:39Totodată, deputatul USR Emanuel Ungureanu cere public demisia conducerii Spitalului Clinic Judeţean din Cluj-Napoca şi spune că angajaţii spitalului sunt responsabili pentru că nu respectă protocoalele şi intră în spital cu aceleaşi încălţări şi cu aceeaşi îmbrăcăminte cu care ies în curtea unităţii. O mamă susţine că bebeluşul ei a murit după ce ea s-a infectat în spital. O altă femeie al cărei bebeluş a murit în unitatea sanitară afirmă că, având COVID, a fost separată de copilul ei, iar micuţul a murit după trei săptămâni de viaţă, în condiţiile în care a fost izolat alături de un alt bebeluş, care a murit şi el.
”Avem cel puţin patru bebeluşi morţi, niciun responsabil, o linişte totală la DSP, o anchetă ameţită anunţată de Ministerul Sănătăţii, care are în frunte un ministru al Sănătăţii care este astăzi în Cuba, într-o excursie de lux”, a afirmat, luni, Emanuel Ungureanu, la Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca, acolo unde a mers însoţit de părinţii mai multor bebeluşi care au murit, potrivit News.ro.
Moarte naturală trecută pe fişele copiilor
El a reclamat că pe fişele copiilor ”aproape că scrie cu litere mari: moarte naturală”, iar conducerea spitalului ar da vina pe părinţi. ”Nişte părinţi distruşi de durere umblă cu nişte foi în faţă şi spun: spitalul declară că eu mi-am infectat copilul, că am venit cu infecţia de acasă şi sunt buletine de analiză care arată că părintele vine sănătos, fără nicio infecţie, ia bacteria E-Coli de la Ginecologie 1, infectează fără să vrea copilul, care moare, vine conducerea spitalului şi spune: e de vină părintele. Vine părintele în vizită la copil să ducă mâncare, pentru că mâncarea nu este de bună calitate. Este îmbrăcat din cap până în picioare. Infirmierul care vine şi-l îmbracă pe părinte din cap până în picioare, să nu-i dea ceva copilului sau mamei, intră încălţat cu încălţămintea de clinică, după ce iese afară, în sala de operaţie aseptică. Asistentele din Ginecologie 1 ies cu echipamentul de clinică afară, fumează, intră înapoi cu acelaşi echipament. Când se întâmplă o tragedie şi se infectează bebeluşii, mor, de vină sunt părinţii, nu personalul medical care nu este disciplinat. (...) Le-au spus cu cinism: statistic, sunt copii care mai mor, peste tot mor”, a afirmat Emanuel Ungureanu.
- Cu ce bacterii extrem de periculoase erau infectaţi cei 5 pacienţi care au murit la Spitalul Judeţean Mureş....
- Probleme cu apa potabilă în mai multe localităţi din Braşov: Bacteriile şi concentraţia de clor, de 200 de...
- Secţia ATI a spitalului Clinic din Mureş, închisă după ce 5 pacienţi au murit. Conducerea unităţii a fost cea...
El a susţinut că pe grupurile de WhatsApp ale personalului medical din spital angajaţii se plâng că nu au suficiente materiale sanitare, nu au dezinfectanţi pentru a se ”îngriji de copii cum trebuie”, el acuzând conducerea spitalului că ”tace”.
”Medicii, când îi întrebaţi, spun pe şoptite, încet: n-avem materiale sanitare, nu avem instrucţiuni, nu se respectă protocoalele, nu există ordine şi disciplină. Mor oamenii şi primul instinct este (...) cum să ascundem rahatul sub preş, cum să dăm vina pe părinţi, cum să dăm vina pe alţii decât pe noi”, a spus parlamentarul.
El a adăugat că nu contestă profesionalismul unora dintre medicii din spital, dar a reclamat că aceştia nu pot impune disciplina subalternilor lor. Ungureanu a cerut demisia managerului spitalului, Claudia Gherman, despre care a spus că este anchetată penal ”în urma unui caz de malpraxis”, arătând că aceasta ”nu o să vorbească niciodată despre reguli şi disciplină pentru că le-a încălcat ea”.
Ungureanu a solicitat, de asemenea, Corpului de Control al primului ministru să facă verificări la unitatea sanitară din Cluj. ”Nu am încredere în Ministerul Sănătăţii nici să trec strada, nu am încredere în nicio instituţie de control din Ministerul Sănătăţii, la Inspecţia Sanitară de Stat este o doamnă care e medic veterinar. La Corpul de Control al primului ministru Ciucă mai sunt specialişti independenţi care pot să facă controlul”, a justificat parlamentarul.
El a acuzat conducerea spitalului: ”Sunteţi criminali cu premeditare, nu faceţi nimic ca să preveniţi şi acum este tăcere”. Ungureanu a povestit că, la aflarea veştii că va face declaraţii la spital, conducerea unităţii sanitare a trimis un purtător de cuvânt care să-i aducă la cunoştinţă că nu are voie să organizeze acolo conferinţa de presă. ”Asta-i interesează, să închidă gura, cu ordine de ministru”, a adăugat Ungureanu, arătând că bebeluşii morţi şi părinţii acestor sunt victimele unui ”stat ticălos, cinic, nesimţit, ordinar”.
"Eu nu mi-am ţinut copilul în braţe decât mort”
Anca Todaşcă, una dintre mamele care şi-au pierdut copiii în urma unei infecţii, a povestit că s-a internat la spitalul din Cluj în luna septembrie, femeia spunând că are analize care arată că nu avea nicio bacterie la internare. În perioada de 21 de zile de internare, ea a contractat E. coli, a născut prematur, iar copilul a murit după şapte zile. Ea a spus că nu a fost tratată pentru bacterie, deşi aceasta a apărut la analize în timpul internării. ”Când am întrebat cum e posibil să iau E. coli în spital, au ridicat din umeri. (...) Nu mi s-a dat nicio explicaţie”, a povestit femeia.
Fosta pacientă a povestit că păturile nu erau schimbate de o pacientă la alta, că după ce spălau pe jos îngrijitoarele mirosea urât şi că a căutat dezinfectant în spital, dar nu a găsit.
Ioana Cicală este o altă mamă care şi-a pierdut bebeluşul, ea văzându-şi copilul murind în spital. Femeia a povestit că a ajuns de urgenţă, în luna august, la spital pentru a naşte, având un test pozitiv COVID, vaccinată fiind şi trecută prin boală.
”Eu, fiind cu COVID, m-au izolat 7 zile, nu am avut voie să văd copilul ca să nu dau copilului COVID. (...) După şapte zile mi s-a dat voie să-mi văd copilul, timp în care aveam informaţii doar telefonic, mi se spunea copilul este stabil şi nu există modificări patologice în analizele lui de sânge. (...) Copilul a trăit 24 de zile. A avut un sepsis sever în sânge, toate analizele arată lucrul acesta. I s-au administrat opt antibiotice care se dau pentru infecţii bacteriene severe. Şi ei au pus decesul copilaşului meu pe seama că au am fost infectată cu COVID şi că a fost prematur, fără să mi se spună că a fost infectat cu bacterie. Menţionez că copilul meu a fost izolat, la un moment dat, după vreo 9 zile de viaţă, într-o sală de terapie, cu o altă fetiţă care a murit înaintea copilaşului meu cu o săptămână. Fetiţa care a murit a fost confirmată cu o bacterie intraspitalicească şi părinţii au în acte scrisă bacteria respectivă. (...) Eu nu mi-am ţinut copilul în braţe decât mort”, a povestit femeia.
Ea a povestit că, după zile întregi de tratament cu antibiotice, copilului i-au fost recoltate probe pentru hemocultură cu cinci zile înainte de a muri. Ea a susţinut că nu a avut nici măcar ”condiţii minime” cât timp a fost internată, neavând nici măcar o chiuvetă unde să spele instrumentele folosite pentru a trimite copilului lapte. Ambele familii au precizat că au luat legătura cu avocaţi pentru a da spitalul în judecată.