Cristian Plută, fost directorul adjunct al Administrației Spitalelor, trimis în judecată pentru luare de mită
DNA l-a trimis în judecată pe directorul adjunct al Administrației Spitalelor. Cristian Plută este acuzat că a luat mită de mai multe ori. Doi inculpați și-au recunoscut faptele.
De Redactia Observator la 06.12.2023, 18:15Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) din cadrul Primăriei Capitalei, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, potrivit Agerpres.
Procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a lui Cristian Plută, la data faptelor director general, respectiv director adjunct al ASSMB, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (trei fapte) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar şi a unei alte persoane, pentru instigare la luare de mită, dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, a transmis DNA.
În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor vor ajunge, sub control judiciar, şi Cristian Ion, la data faptei consilier al directorului general al ASSMB, pentru complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi o altă persoană, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
Procurorii anticorupţie informează că, anterior, au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu George-Mirel Cristescu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare şi cu administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
- Un bărbat din Alba a oferit unui poliţist 1.000 de euro şi 10.000 de lei pentru a nu-i lua permisul. Cum a...
- Polițiștii de la Vama Calafat, reținuți pentru luare de mită, s-au întors la muncă sub control judiciar. Cum...
- Cătălin Cherecheș nu vrea să se întoarcă în România. Cât ar putea dura extrădarea fostului primar
Anchetatorii arată că, în prezenţa apărătorilor aleşi, aceştia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 3 ani închisoare cu suspendare în cazul fostului manager şi 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare în cazul afaceristului.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în luna aprilie, Cristian Plută, în calitate de director general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ar fi primit de la una dintre persoanele inculpate în dosar suma de 50.000 lei pentru a asigura o bună desfăşurare a execuţiei unor contracte încheiate de instituţia pe care o conducea cu două societăţi comerciale şi plata la timp a facturilor.
"La data de 19 iunie, inculpatul Cristian Plută, în calitatea menţionată, ar fi primit de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti. Concret, anterior, inculpatul Cristian Plută ar fi formulat către Primăria Municipiului Bucureşti o propunere care a stat la baza numirii numitului George Mirel Cristescu în funcţia respectivă. 'Negocierile' purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către unul dintre inculpaţi", arată anchetatorii.
Conform DNA, în perioada iunie 2022 - 1 septembrie 2023, Cristian Plută, în calitatea menţionată, ar fi pretins, prin intermediul a două persoane de la omul de afaceri un procent de 5% din valoarea facturilor, fără TVA, plătite de ASSMB în contextul derulării unui acord-cadru ce viza execuţia unor lucrări de reparaţii, reabilitări şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Suma de 278.000 lei, ce reprezenta procentajul menţionat, ar fi fost remisă lui Cristian Plută prin intermediul unuia dintre inculpaţi şi al altei persoane, la data de 1 septembrie, în scopul achitării facturilor la timp şi a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
Totodată, procurorii susţin că, în luna august, Cristian Plută ar fi transmis, prin intermediul lui Ion Cristian şi al altui inculpat din dosar, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru "Proiectul Privat de Urgenţă Tip P1", întocmit la nivelul ASSMB. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societăţii comerciale administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitaţii publice având obiectul de mai sus.
Potrivit comunicatului, după numirea în funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la data de 23 iunie, George Mirel Cristescu ar fi prelungit un abonament telefonic al instituţiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajaţii spitalului), ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu aceşti bani, managerul ar fi achiziţionat, prin intermediul sistemului de fidelitate, şase telefoane mobile şi cinci ceasuri tip smart, pe care şi le-ar fi însuşit.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea extinsă de la Cristian Plută a sumei de 192.335 lei şi de la una dintre persoanele cercetate în acest caz a unui imobil.