Antena LIVE

Curs valutar

Dosarul Roşia Montană. Gabriel Resources a depus o cerere de anulare a hotărârii curţii de arbitraj de la Washington care era favorabilă României

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a depus o cerere prin care solicită anularea hotărârii Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), pronunţată la 8 martie 2024, în cadrul procedurii sale de arbitraj de lungă durată împotriva României, inclusiv suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României, potrivit unui comunicat publicat luni de companie, informează news.ro.

De la 08.07.2024, 18:14
WhatsApp

După cum a anunţat anterior, majoritatea unui tribunal ICSID, în faţa disidenţei puternice a unuia dintre cei trei arbitri, a respins cererile de arbitraj ale Gabriel Resources împotriva României şi a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA drept cheltuieli (”Decizia arbitrală”).

Gabriel Resources a solicitat, de asemenea, suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României

Cererea depusă la ICSID (”Cerere de anulare”) stabileşte motivele prevăzute la articolul 52 din Convenţia ICSID care justifică anularea Deciziei arbitrale. În special, cererea de anulare explică că Decizia arbitrală trebuie anulată din cauza viciilor fatale ale constituţiei tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunţat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier şi prof. Zachary Douglas, nu aveau calităţile de independenţă şi imparţialitate pe care le cere Convenţia ICSID şi nu a dezvăluit în mod adecvat relaţiile dintre ei şi cu părţile implicate în caz, inclusiv consilierul României.

Cererea de anulare explică că, în plus, decizia majorităţii privind răspunderea este viciată fatal în multiple aspecte care necesită separat anularea ei, inclusiv excese vădite de putere prin nerespectarea legii aplicabile, multiple abateri grave de la regulile fundamentale de procedură şi omisiuni de declarare a motivelor deciziilor luate cu privire la câteva dintre cele mai fundamentale aspecte ale revendicărilor prezentate.

Pe acelaşi subiect

O acţiune în anulare este audiată şi decisă de ”un comitet ad-hoc” format din trei membri, numit de preşedintele Consiliului de administraţie al ICSID. Gabriel Resources a solicitat Preşedintelui Consiliului de Administraţie să obţină o recomandare de la Secretarul General al Curţii Permanente de Arbitraj cu privire la selecţia membrilor comitetului ad-hoc, având în vedere preocupările privind conflictele de interese reale şi potenţiale în cadrul ICSID.

În cererea de anulare, în conformitate cu articolul 52(5) din Convenţia ICSID, Gabriel a solicitat, de asemenea, suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României. În urma unei cereri de anulare, o suspendare provizorie a executării unei hotărâri se acordă automat, la cerere, până la constituirea comitetului ad-hoc. Procesul de anulare prevăzut de Convenţia ICSID nu este o contestaţie a fondului Deciziei arbitrale, ci o procedură care, dacă va avea succes, ar stinge Decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate.

Lichiditate şi resurse de capital

Pe 26 aprilie 2024, Gabriel a anunţat o strângere de fonduri de până la 5,575 milioane USD (”Plasament privat”), iar pe 17 mai 2024, compania a anunţat închiderea unei tranşe iniţiale din respectiva strângere de fonduri cu venituri primite de 3,25 milioane USD. Se preconiza ca restul plasamentului privat să se închidă la sau înainte de 3 iulie 2024, cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat aşa cum era de aşteptat. În timp ce compania va continua discuţiile cu partea care s-a angajat anterior să participe la Plasamentul Privat, Gabriel continuă să caute şi să exploreze opţiuni alternative de finanţare.

Nu poate exista nicio asigurare că o finanţare suplimentară va fi disponibilă pentrucCompanie în orice moment sau, dacă este disponibilă, că poate fi obţinută în condiţii şi în timp util pentru nevoile companiei, arată comunicatul. Potrivit acestuia, presupunând o suspendare a executării, aşa cum s-a menţionat mai sus şi excluzând sumele rezervate pentru taxele legale pentru cererea de anulare, compania consideră că are suficient numerar pentru a permite grupului să finanţeze cerinţele generale de capital de lucru împreună cu alte costuri semnificative estimate asociate cu continuarea procedurii de anulare la ICSID de către companie până în septembrie 2024.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rosia montana dosar prejudiciu guvern
Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura țară din lume care e în același timp și continent. E plină de...
Fanatik.ro
Publicat 06.10.2024
Recomandări pentru o vacanță perfectă, în Grecia, toamna
spotmedia.ro
Publicat 05.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Cei 700.000 de pensionari care vor pierde 300 lei la pensie, începând cu 1...
Gandul
Publicat 05.10.2024
Povestea cutremurătoare a unei românce care are cancer. Codin Maticiuc: „La...
Adevărul
Publicat 06.10.2024
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la...
A1
Publicat 06.10.2024
Horoscopul zilei de 7 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să investească mai...
CaTine
Publicat 06.10.2024
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță....
spynews.ro
Publicat 06.10.2024
„Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!”.O campioană a...
GSP
Publicat 06.10.2024
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți...
Click.ro
Publicat 06.10.2024
„Calul troian” ascuns în smartphone-ul tău. Cum ar putea duce telefoanele la...
Useit
Publicat 06.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
Diana Șoșoacă și-a depus din nou candidatura la BEC, după decizia CCR
libertatea.ro
Publicat 06.10.2024
Rosé de la BLACKPINK va lansa un nou album solo. Proiectul intitulat „Rosie”...
ZU
Publicat 06.10.2024
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Hello taste
Publicat 06.10.2024
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru...
Deparinti
Publicat 06.10.2024
Descoperirea dezamăgitoare a unui român, după ce a cumpărat 15 sticle de...
ziare.com
Publicat 06.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Efectele dăunătoare ale stresului asupra calității somnului. Ce poți face...
Medicool
Publicat 06.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024