Antena Meniu Search
x

Scandalul pe aurul din Roșia Montană continuă. Gabriel Resources încearcă să amâne plata datoriilor de 10 milioane $ 

Canadienii de la Roșia Montană nu renunță la lupta cu statul român. Gabriel Resources și Roşia Montană Gold Corporation contestă în instanță sechestrul pus de ANAF și încearcă să amâne plata datoriilor în valoare de 10 milioane de dolari. Patru dosare au fost deja deschise la Tribunalul Alba. În plus, canadienii vor și prelungirea licenței de exploatare.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 23.04.2024, 08:51

Vezi și

Scandalul pe aurul din Roșia Montană continuă. Canadienii cheamă în instanță Registrului Comerţului Alba, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, dar și Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba și cer anularea sechestrului pus de statul român. Specialiștii nu cred însă în șansele de reușită ale acestora.

Mădălin Adrian Penciu, avocat: Nu ştiu cât de justificată sau intemeiată este o astfel de contestaţie, având în vedere că această creanţă există, este certă, o hotărâre arbitrală executorie.

Două procese sunt intentate de Gabriel Resources, iar alte două de Roșia Montană Gold Corporation, compania mamă, la care şi statul român are o parte din acţiuni. În niciunul dintre dosare nu a fost stabilit termenul de judecată. Acestea au ca obiect "plângere împotriva rezoluţiei directorului Oficiului Registrului Comerţului" din judeţul Alba.

Mădălin Adrian Penciu, avocat: Au acelaşi obiect. Cel mai probabil vom avea parte de o singură judecată, celelalte urmând a fi conectate. Se pare ca invocă aspecte procedurale.

Pe acelaşi subiect

Scandalul pentru aurul din Roşia Montană continuă

Roșia Montană Gold Corporation a depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale o cerere pentru prelungirea licenței de exploatare. ANRM transmite că este în proces de analizare a documentațiilor, iar până pe 20 iunie va da o decizie.

Florentina Lazăr, reporter Observator: În urmă cu aproape o lună, statul român, prin ANAF, a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources pentru a-și recupera datoria. Asta după ce, pe 8 martie, România a câștigat procesul în dosarul Roșia Motnană, derulat timp de 9 ani, iar compania canadiană a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 10 milioane de dolari.

Crenguța Leaua, avocat: A fost o bucurie foarte mare. Un dosar imens din punct de vedere al întinderii în timp al evenimentelor, a varietăţii evenimentelor, a varietăţii instituţiilor în care aceste evenimente invocate de investitorul străin s-au petrecut, sute de oameni care ne-au ajutat în diversele instituţii publice.

Gabriel Resources susține că decizia tribunalului de la Washington a fost eronată

Gabriel Resources susține că decizia tribunalului arbitrar de la Washington a fost profund eronată și ar putea să o conteste prin anulare. Procesul s-ar putea prelungi cu 2 ani.

Mădălin Adrian Penciu, avocat: Poate să fie atacată pe acele căi denumite extraordinare, însă şi şansele sunt reduse. Ar însemna să fie dovedit un act de corupţie din partea unuia dintre arbitrii sau aspecte procedurale, dovezi care au fost excluse poate de statul român.

În plus, compania dispune de fonduri de doar 1,5 milioane de dolari, care se vor epuiza până la finalul lunii mai, așadar nu vor putea plăti prejudiciul. Zăcămintele de la Roşia Montană sunt imense – 1.600 de tone de argint și 330 de tone de aur, estimate la o valoare de 28 de miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Justitie » Scandalul pe aurul din Roșia Montană continuă. Gabriel Resources încearcă să amâne plata datoriilor de 10 milioane $