ICCJ a decis: Purtarea măștii medicale devine circumstanță agravantă în cazul unui furt. Pedepse mai grele pentru hoți
Furtul cu mască de protecţie obligatorie e furt calificat, cu circumstanţe agravante. A decis Curtea Supremă de Justiţie după ce a fost solicitată să tranşeze problema într-un dosar aflat deja în fază de judecată.
De Bianca Iacob la 27.01.2022, 22:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un complet de la Instanţa supremă a stabilit că, în cazul unei persoane care comite un furt având masca sanitară de protecţie, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, instanţele vor aplica la condamnare forma agravantă a infracţiunii.
Magistrații au avut în vedere un caz petrecut în luna mai a anului trecut, într-un magazin, când un bărbat cu mască de protecție purtată pe gură și pe nas a profitat de neatenția unei persoane și i-a sustras telefonul de 4.000 de lei din buzunar.
Pedepse mai grele pentru hoții acuzați de furt calificat
Chiar dacă era într-un spațiu închis și purtarea măștii era obligatorie, în acest caz purtarea măștii a fost considerată echivalentul purtării unei cagule, tocmai ca să își ascundă identitatea. Magistrații au arătat că bărbatul a profitat de lege pentru a comite furtul și pentru a-și ascunde identitatea.
- Rusoaică filmată "levitând" la metroul din Shanghai. A stat agăţată cu părul de o bară, lăsându-i mască pe...
- Motivul pentru care un irlandez şi-a dat pantalonii jos în avion. El riscă acum 20 de ani de închisoare
- Polițist local filmat când lovește un bărbat pe stradă, în Sibiu. Victima cade la pământ VIDEO
Diferența între furt simplu și furt calificat se face la pedeapsă. În primă instanță, bărbatul a fost condamnat la un an de închisoare, însă în cazul unui furt calificat, el riscă până la 10 ani de închisoare.
Hotărârea Înaltei Curţi va fi aplicată de toate instanțele din România
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti şi a stabilit că purtarea măştii de protecţie de către o persoană care comite un furt atrage aplicarea formei agravante a infracţiunii.
"Îndeplinirea obligaţiei de a purta o mască de protecţie având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spaţiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanţial agravant prevăzut de art.229 alin.(1) lit.c) din Codul penal, privind infracţiunea de furt săvârşită de către o persoană mascată", se arată în decizia Instanţei supreme.
Hotărârea Înaltei Curţi este obligatorie şi va fi aplicată de toate instanţele din România.