Parchetul European a alertat guvernul: Fondurile europene din România, în pericol din cauza unor scheme de fraudă cu scrisori false de garanţie
Parchetul European (EPPO) a formulat acuzaţii împotriva a patru suspecți din România, bănuiţi că fac parte dintr-o grupare criminală care are legături cu grupuri mafiote italiene, pentru o fraudă de 4,3 milioane de euro implicând subvenţii din fonduri UE și de la bugetul de stat, potrivit unui comunicat al instituției conduse de Laura Codruța Kovesi. Tototdată, EPPO a alertat Ministerul Investițiilor și proiectele europene de la Bucureşti despre existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene în România.
De Redactia Observator la 30.07.2024, 15:24Inculpații au format un grup infracțional alături de alți suspecți pentru a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. În schimbul scrisorilor, suspecții au încasat sume mari de bani, se arată în comunicatul parchetului responsabil cu investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Banii UE obţinuţi cu scrisori de garanție fictive
Schema de fraudă era efectuată în numele unor companii înregistrate în Cehia și Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanție și nici resursele financiare pentru acoperirea daunelor asigurate, mai transmite parchetul citând rechizitoriul. Astfel s-ar fi comis o fraudă de 4,3 milioane de euro, majoritatea provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Regional.
Schema a fost descoperită în urma unor percheziții domiciliare efectuate în România și Franța în mai 2023 în cadrul unor investigații privind fraude similare. Anterior, în 2023, alți suspecți au fost puşi sub acuzare și în prezent se așteaptă judecarea dosarului. Anterior, au fost confiscate bunuri de 450.000 de euro. Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă între 4 și 15 ani de închisoare, se mai arată în comunicat.
- Parchetul European condus de Kovesi a desfăşurat percheziţii în Bucureşti: fraudă de 8 milioane de euro în...
- Tun de jumătate de milion de euro, dat de un funcţionar din Brăila. Schema prin care ar fi fraudat fonduri UE
- Fraudă de 600 mil. € din PNRR-ul Italiei. 22 de persoane, inclusiv din România, arestate. Lamborghini, Porsche,...
- Schema prin care angajaţi de la AFDJ Galaţi şi Autoritatea Navală au fraudat 7 milioane € din fonduri...
Vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene în România
Pe baza principiului cooperării loiale, EPPO a alertat Ministerul Investițiilor și proiectele europene din România despre existența unor posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel de protecție semnificativ redus al intereselor financiare ale UE în România, mai transmite comunicatul.
Potrivit tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană constau în utilizarea scrisorilor de garanție emise de entități fictive sau care nu au dreptul de a emite astfel de documente. În consecință, pe baza unor astfel de documente false au fost câștigate o serie de proceduri publice și au fost deschise mai multe anchete de către EPPO, mai transmite parchetul. Toate persoanele vizate au prezumpţia de nevinovăţie până la probarea vinovăției în instanțele de judecată competente.