Antena Meniu Search
x

Fraudă de 600 mil. € din PNRR-ul Italiei. 22 de persoane, inclusiv din România, arestate. Lamborghini, Porsche, Audi Q8, confiscate

Dosar de fraudă de 600 de milioane de euro din PNRR-ul Italiei. Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, a arestat joi 22 de suspecți din Italia, Austria, România și Slovacia în cadrul unei ample anchete privind o fraudă masivă cu fonduri europene din planul de redresare post Covid, relatează POLITICO. Gruparea a falsificat documente contabile pentru a primi fonduri europene nerambursabile şi a spălat bani folosint tehnologii avansate, inclusiv inteligenţă artificială. Italia este cel mai mare beneficiar de fonduri PNRR cu peste 191 de miliarde de euro. 

de Redactia Observator

la 04.04.2024, 17:07

Fraudă de 600 mil. € din PNRR-ul Italiei. 22 de persoane, inclusiv din România, arestate. Lamborghini, Porsche, Audi Q8, confiscate
Fraudă de 600 mil. € din PNRR-ul Italiei. 22 de persoane, inclusiv din România, arestate. Lamborghini, Porsche, Audi Q8, confiscate - Parchetul European

22 de suspecți din Italia, Austria, România și Slovacia au fost arestaţi joi în cadrul unui dosar de fraudă masivă cu fonduri UE din PNRR-ul Italiei. La cererea procurorilor UE, 150 de ofițeri din unitățile de poliție financiară și de fraudă au reținut opt ​​persoane, iar alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu în urma unei anchete transfrontaliere. 

De asemenea, poliția a percheziționat mai multe locuinţe și sedii confiscând și înghețând bunuri, inclusiv apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8.

Cum a fost fraudat PNRR-ul Italiei cu 600 de milioane de euro

O grupare infracţională este suspectată că a fraudat 600 de milioane de euro din PNRR-ul Italiei. Roma este cel mai mare beneficiar al planului de redresare economică post-Covid din UE, cu 191,5 miliarde euro în granturi și împrumuturi. Guvernul premierului Giorgia Meloni se află sub presiune pentru a respecta cheltuielile și termenele de finalizare a proiectelor, aminteşte POLITICO. 

Pe acelaşi subiect

Gruparea de crimă organizată aflată în centrul anchetei este formată inclusiv din profesioniști cu experiență în solicitarea de finanțare publică, care au ajutat la obţinerea unor proiecte de zeci de milioane de euro, menite să îmbunătățească competitivitatea și digitalizarea companiilor italiene.

Poliția financiară a monitorizat tranzacții suspecte și a identificat "spălarea unui profit ilegal uriaș printr-o rețea complexă de companii fictive înființate în Italia, Austria, Slovacia și România", a transmis poliția financiară a Italiei într-un comunicat.

Documente false şi spălarea banilor cu AI

Gruparea a folosit un "aparat rafinat de spălare a banilor... apelând la tehnologii avansate, cum ar fi servere cloud situate în țări sancţionate de UE, criptoactive și inteligență artificială pentru a produce documente false".

În ultimul deceniu, grupările de crimă organizată au devenit din ce în ce mai pricepute în a sifona fondurile europene pentru dezvoltare și reconstrucție. Organizațiile infracţionale au trecut de la înşelătoriile şi jafurile tradiţionale la fraudarea subvențiilor UE care asigură venituri mai profitabile și mai fiabile, scrie POLITICO. 

Operațiunile de joi s-au derulat în toată Europa, cu implicarea forțelor de poliție din Slovacia, România și Austria și a Parchetului European (EPPO). Numărul de investigații privind fraudele legate de fondurile din PNRR-uri a crescut în 2023, potrivit EPPO, care este responsabil de investigarea și urmărirea penală a infracţiunilor legate de interesele financiare ale blocului.

Peste 200 de investigații de fraudă au fost deschise doar anul trecut în legătură cu fondurile PNRR ale UE care se ridică la 800 de miliarde euro. În 2022, când planul a fost demarat şi se afla în stadiile incipiente au fost demarate doar 15 investigaţii.

Italia este supravegheată în mod special de către procurori pentru gestionarea PNRR-ului, cu 179 de anchete deschise. Potrivit procurorilor, aproape un sfert din cazurile urmărite au în centru escroci din întreg blocul comunitar care înființează companii fictive sau mituiesc funcționari publici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Fraudă de 600 mil. € din PNRR-ul Italiei. 22 de persoane, inclusiv din România, arestate. Lamborghini, Porsche, Audi Q8, confiscate