Dumitru Prunariu, dezvăluire memorabilă: Hermann Oberth, părintele astronauticii şi rachetei, născut în România
Astăzi se împlinesc exact 40 de ani de când primul român a călătorit în spaţiu. Astronautul Dumitru Prunariu îşi aminteşte cu emoţie detalii memorabile din misiunea Soiuz. Şi o mare întâlnire cu un geniu al astronauticii şi părintele rachetei, un german de origine română. Povestea, într-un nou episod din Legendele cu Dan Negru.
De Redactia Observator la 20.02.2022, 21:56O altă fotografie istorică, am cunoscut bine pe Hermann Oberth, primul în istoria tehnicii rachetelor care a pus mâna pe riglă, pe creion şi a calculat de la A la Z o rachetă care poate să zboare în spaţiul cosmic. Un sas transilvănean născut în Impreiul austro-ungar din România.
- Părintele astronauticii şi părintele rachetei este un român?
- Un sas transilvănean din România, care a fost cetăţean român.
-Am fost invitat la Moscova, la marcarea a 25 de ani de la lansarea primului satelit artificial al pământului, am fost invitaţi mulţi cosmonauţi din toată lumea şi a fost invitat şi Hermann Oberth.
- Fotografie istorică: Dumitru Prunariu, românul care a zburat până la stele, alături de Nichita Stănescu, poetul...
- Dumitru Prunariu, unicul român erou al URSS. Cum a fost jignit de Elena Ceauşescu
- Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu: "În momentul în care am ajuns...
Pentru prima dată a călcat pe teritoriul sovietic, era destul de bătrân. Nimeni nu mai credea că este în viaţă.
Întâlnire memorabilă cu părintele astronauticii
Toţi îl cunoşteau acel savant german din timpul celului De-al Doilea Război Mondial. A intrat împreuna cu fiica sa, mergea încet, părul alb. Cineva l-a recunoscut şi s-a dus vorba în sală. Şi toată lumea era extaziată.
A venit şi s-a aşezat în primul rând. Am luat loc la tribună pentru a vorbi de zborul cosmic. Eu apucasem să-l cunosc şi după ce am spus câteva cuvinte despre zbor, am început să vorbesc despre Hermann Oberth care s-a născut pe teritoriul României, cu el de faţă.
Lumea a început să vuiască. El a înţeles situaţia, a venit lângă mine, mi-a strâns mâna şi mi-a spus în limba română: Mulţumesc, domnule căpitan, pentru că i-am prezentat adevărata istorie. S-a făcut o linişte totală şi după doi ani de zile într-o enciclopedie apare că este născut la Sibiu, România.