Antena Meniu Search
x

Dumitru Prunariu, unicul român erou al URSS. Cum a fost jignit de Elena Ceauşescu

Cum te simţi când revii cu picioarele pe Pământ? Un singur român poate răspunde cu adevărat la întrebare: Dumitru Prunariu. După ce s-a întors din spaţiu, astronautul a fost sărutat de conducătorul uniunii Sovietice şi jignit de Elena Ceauşescu. Aflaţi toate detaliile mai puţin ştiute ale misiunii din urmă cu 40 de ani într-un nou episod din Legendele cu Dan Negru.

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 21:37

După întoarcerea din cosmos, conform protocolului, semnat între cele două părţi, URSS şi România, atunci, primii cosmonauţi din ţările lor primeau titlurile supreme din ambele ţări. Eu am primit titlul de erou al URSS. Sunt unicul român din istoria României şi nimeni nu mai poate să-l primească că nu mai există URSS.

-Aţi avut privilegii ca erou al URSS?

- O perioadă am avut transport gratuit în URSS, dar s-a anulat pentru străini. Nu am avut niciun privilegiu ca erou al URSS, dar nici ca erou al României. 

-Aveţi o pensie specială de la statul român?

Pe acelaşi subiect

- Nu. Am pensia de general de aviaţie la pensie, conform tuturor regulilor în vigoare. 

Cum a fost jignit de Elena Ceauşescu

- Toată primirea la Ceauşescu a fost extrem de protocolară şi aş putea spune chiar rece. Practic, în sala în care am fost decoraţi, pe un perete era înşirat tot Comitetul Politic Executiv, în fruntea lui era tovarăşa, Elena, şi am intrat eu şi cu Popov în sală, protocolar, cu oamenii care îţi arătau unde să stai. Şi se uita la mine, nu mă mai văzuse niciodată în fotografii, s-a uitat şi a spus: Vai, ce tânăr e. Dar, de fapt, acum cu tehnologia asta aşa uşor se zboară în cosmos. Cred că m-am înroşit, pentru că ştiam câţi au murit, ştiam cât de complexă este tehnologia, cât de mari sunt riscurile să zbori în spaţiu. Dar pe ea asta au informat-o consilierii ei: că tehnologia este avansată şi este uşor să zbori în cosmos.

Legendele vor fi disponibile în fiecare luni pe Antena Play, https://antenaplay.ro/legendele-cu-dan-negru. De luni până vineri, momente ale interviului vor putea fi urmărite și în cadrul Observatorului de la ora 19.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » 'Legende' cu Dan Negru » Dumitru Prunariu, unicul român erou al URSS. Cum a fost jignit de Elena Ceauşescu