Video

Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu: "În momentul în care am ajuns totul s-a liniştit"

De Redactia Observator.
Publicat: 10.05.2021, 21:52.
Actualizat: 10.05.2021, 21:51

Este primul român care a zburat vreodată în cosmos şi astronautul cu numărul 103 din lume care a ajuns printre stele. Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu, vedeţi într-un nou episod din proiectul "Legendele", realizat de Dan Negru.

Dan Negru: Domnule Prunariu, cum a început totul?

Dumitru Prunariu: Aş putea spune că a început dintr-o întâmplare, dar se pare că întâmplarea aceea a fost un fel de destin. Deşi cu 11 ani înainte să zbor în cosmos am construit rachete în cadrul unui cerc de racheto modele care se numea "Mesagerii Cosmosului" şi cu o instalaţie întreagă, împreună cu nişte colegi de-ai mei am prezentat-o la un concurs naţional Minitehnicus şi eu am primit carnetul Minitehnicus, numărul 103.

Dan Negru: Câţi ani aveaţi?

Dumitru Prunariu: Aveam 17 ani atunci, iar peste 11 ani aveam să devin al 103-lea cosmonatut al lumii.

Dan Negru: Incredibilă soartă.

Dumitru Prunariu: Aici, în fotografia aceasta, suntem la examenele finale, înainte de a fi declaraţi apţi pentru a efectua zborul cosmic. Personajul (stânga) este Alexei Leonov, comandantul detaşamentului de cosmonauţi atunci şi este un personaj istoric. El a fost cel care în 1965, pentru prima dată în istoria cosmonauticii şi a efectuat o ieşire în spaţiul cosmic deschis. Primul om care a ieşit în spaţiu.

Dan Negru: Când v-a fost cel mai frică?

Dumitru Prunariu: Cu o zi înainte de start. Vă aşteptaţi probabil să fi spus că a fost în timpul zborului, nu, nu. În momentul în care am ajuns în spaţiul cosmic totul s-a liniştit. Eram foarte conştient, unde mă aflu, de ce mă aflu. Cu o zi înainte ai timp să te gândeşti, şi să-ţi faci chiar gânduri negre. Ce se va întâmpla mâine? Mă voi sui pe o suliţă înaltă de 50 de metri plină cu 270 de tone de kerosen şi oxigen lichid care vor arde în 9 minute. În 9 minute ajungi deja cu prima viteză cosmică, aproape 8 km/secundă, să te învârţi în jurul Pământului, deasupra atmosferei terestre.

Dan Negru: V-aţi făcut gândurile astea cu o zi înainte?

Dumitru Prunariu: Cu o zi înainte da. În momentul în care m-am suit în nava cosmică m-am simţit ca la simulator. Parcă eram la antrenamentele uzuale pe care le repetasem de sute şi sute de ori. Abia în momentul în care racheta a pornit şi am simţit că ne împinge uşor de jos în sus, acceleraţii tot mai mari te presează puternic în fotoliu, de 3 ori mai mult decât greutatea proprie o suporţi. Abia atunci îţi dai seama: Oh sunt chiar în zbor spre spaţiul cosmic.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro