Bosnia şi Herţegovina - România în grupele Ligii Naţiunilor la fotbal. Totul despre meciul din 7 iunie
România a început cu stângul noua campanie în eşalonul B al Ligii Naţiunilor. Înfrângerea din Muntenegru obligă România să obţină un rezultat pozitiv în al doilea meci, cu Bosnia şi Herţegovina, în UEFA Nations League 2022-2023. Partida de la Zenica va fi transmisă de Antena 1. În sezonul 2020-2021, naţionala de fotbal a României a încheiat pe locul trei într-o grupă cu Austria, Norvegia şi Irlanda de Nord.
De Cornel Preda la 06.06.2022, 14:56România şi Bosnia şi Herţegovina nu au avut parte tocmai de startul pe care şi-l doreau în Liga Naţiunilor 2022-2023. Ambele echipe au avut rezultate neconvingătoare în ultimele luni şi au nevoie să demonstreze că pot mai mult de atât.
Meciul Bosnia Herţegovina - România se joacă marţi, 7 iunie, la Zenica, în grupele Ligii Naţiunilor la fotbal
Bosnia şi Herţegovina a scos in extremis o remiză la Helsinki, 1-1 cu Finlanda, în prima etapă. Pentru Finlanda a marcat Pukki, în minutul 45+1, din penalty, iar golul Bosniei a fost înscris de Prevljak, în minutul 90+3.
România, de cealaltă parte, se află pe ultimul loc în grupă după un joc foarte slab făcut în Muntenegru, scor 0-2, iar selecţionerul Edward Iordănescu este încă în aşteptarea primei sale victorii (un egal şi două eşecuri până acum).
- Iordănescu: "Nu am venit la echipa naţională ca să îmi stric cariera". Reacţii după înfrângerea României...
- Chiricheş: Îmi asum întreaga responsabilitate pentru eşecul ăsta. Am făcut două greşeli care au costat echipa
- Muntenegru - România 2-0 LIVE TEXT. Meci slab al tricolorilor, la Podgorica. Chiricheș a reușit două gafe uriașe...
Germanul Sascha Stegemann arbitrează meciul României cu Bosnia-Herţegovina, programat, marţi, de la ora 21.45, în Liga Naţiunilor. El va fi ajutat de conaţionalii săi Mark Borsch şi Cristian Gittelmann. Rezervă va fi Robert Schroder.
Partida de la Zenica va fi transmisă de Antena 1.
Tot pe Antena 1 va juca România şi primul meci de acasă, care se desfăşoară pe 11 iunie, pe stadionul Giuleşti, cu începere de la ora 21:45.
Şi tot în Giuleşti se desfăşoară şi a patra partidă din grupa B3 a "tricolorilor", returul cu Muntenegru fiind programat pe 14 iunie, de la ora 21:45.
Istoricul confruntărilor dintre România şi Bosnia şi Herţegovina
La nivel de primă reprezentativă, am mai jucat o singură dată la Zenica, în 2011, în preliminariile pentru Campionatul European din 2012. Deși am deschis scorul prin Marica, am pierdut, 1-2. Golurile gazdelor au fost reușite de Ibisevici și Dzeko, acesta fiind în lot și pentru partida de mâine seară.
În rest, însă, România are un palmares impresionant împotriva Bosniei. Toate celelalte trei partide au fost câştigate de "tricolori" fără gol primit. Ultimul meci dintre cele două formaţii, în 2011, s-a încheiat cu 3-0 pentru România, când au marcat Marica şi Mutu.
Tot 3-0 a fost şi în primul meci, din septembrie 2002, la Sarajevo, în timp ce returul de la Bucureşti a fost câştigat de România cu 2-0.
România va juca în iunie şi returul cu reprezentativa Muntenegrului, pe 14 iunie acasă (Stadion Rapid-Giuleşti - Bucureşti), dar înainte va mai juca acasă cu Finlanda, pe 11 iunie (Stadion Rapid-Giuleşti - Bucureşti), ambele partide de la ora 21:45.
Ultimele două meciuri ale României se vor disputa în luna septembrie, acasă cu Bosnia şi în deplasare în Finlanda.
Lotul României pentru meciul cu Bosnia Herţegovina
Selecţionerul Edward Iordănescu a convocat 30 de jucători pentru cele patru partide pe care naţionala României le dispută în luna iunie, în Liga Naţiunilor, informează frf.ro.
Noutăţile sale sunt doi jucători de la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Marius Ştefănescu şi Nicolae Păun, şi unul de la FCSB, portarul Ştefan Târnovanu.
Iordănescu, aflat în faţa primului său meci oficial ca selecţioner, a apelat la mijlocaşul defensiv Păun şi la extrema Marius Ştefănescu, cel mai bun jucător al finalei Cupei României, în care a marcat ambele goluri ale formaţiei Sepsi OSK (2-1 cu FC Voluntari).
Edward Iordănescu i-a readus la naţională pe mijlocaşii Alexandru Creţu (Universitatea Craiova), Sergiu Hanca (KS Cracovia) şi pe fundaşul Iulian Cristea (FCSB).
- PORTARI: Florin Niţă (Sparta Praga | Cehia, 15/0), Marian Aioani (Farul Constanţa, 0/0), Horaţiu Moldovan (FC Rapid 1923, 0/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 0/0)
- FUNDAŞI: Andrei Raţiu (Huesca | Spania, 6/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 16/2), Adrian Rus (Fehervar | Ungaria, 12/0), Iulian Cristea (FCSB, 3/0), Virgil Ghiţă (KS Cracovia | Polonia, 1/0), Vlad Chiricheş (Sassuolo | Italia, 71/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 9/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 23/1), Mario Camora (CFR Cluj, 7/0), Marius Ştefănescu (Sepsi OSK, 0/0)
- MIJLOCAŞI: Deian Sorescu (Rakow Czestochowa | Polonia, 5/0), Alexandru Cicâldău (Galatasaray | Turcia, 22/3), Darius Olaru (FCSB, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K. | Turcia, 52/6), Sergiu Hanca (KS Cracovia | Polonia, 5/0), Florin Tănase (FCSB, 11/1), Octavian Popescu (FCSB, 2/0), Nicolae Păun (Sepsi OSK, 0/0), Valentin Mihăilă (Atalanta | Italia, 7/1), Alexandru Mitriţă (PAOK Salonic | Grecia, 17/3), Alexandru Creţu (Universitatea Craiova, 5/0), Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 37/2), Marius Marin (Pisa | Italia, 3/0)
- ATACANŢI: Denis Alibec (Atromitos | Grecia, 23/2), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 15/1), George Puşcaş (Pisa | Italia, 27/8).
Iulian Cristea a suferit un traumatism la genunchiul stâng la meciul cu Muntenegru
Jucătorul de la FCSB, Iulian Cristea, a a suferit un traumatism la genunchiul stâng la meciul cu Muntenegru, pierdut de România, scor 0-2, anunţă frf.ro.
Iulian Cristea a suferit un traumatism la nivelul genunchiului stâng cu afectarea ligamentului încrucişat anterior. Tricolorul va face deplasarea în Bosnia şi Herţegovina alături de naţională, urmând a fi supus mâine, la Zenica, unor investigaţii amănunţite, a anunţat frf.ro.
Cristea a părăsit terenul accidentat în minutul 13.
Romania este în grupa 3 din Liga B a UEFA Nations League
România face parte din Grupa B3 şi trebuie să termine pe prima poziţie pentru a promova în primul eşalon valoric. Rezultatele din Liga Naţiunilor 2022-2023 vor determina de asemenea şi urnele valorice pentru tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Campionatul European din 2024.
Apoi, Liga Națiunilor îți oferă o a doua șansă pentru prezența la EURO. 20 de echipe (primele două clasate în grupe) se vor califica la turneul final în urma preliminariilor, iar alte 12 selecționate își vor câștiga din Liga Națiunilor locul într-un play-off care decide alte 3 calificate. Locurile în play-off sunt alocate câștigătoarelor de grupă din Ligile A, B și C, dacă acestea nu sunt deja calificate din preliminarii. Cea mai bună câștigătoare din Liga D merge și ea la baraj dacă o câștigătoare din ligile superioare e deja calificată la EURO. La fel și cel mai bine clasate selecționate din competiție în cazul în care mai multe câștigătoare de grupă din Nations League au deja biletele pentru EURO.